Kotlebovci verzus Progresívci: V sobotu nás čaká politický súboj roka. Ako dopadnú eurovoľby? – podrobná analýza

Kotlebovci verzus Progresívci: V sobotu nás čaká politický súboj roka. Ako dopadnú eurovoľby? – podrobná analýza

Bratislava 21. mája 2019 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Už túto sobotu, 25. mája sa uskutočnia voľby do európskeho parlamentu, v ktorých sa rozhodne o tom, či Európska únia bude smerovať k ďalšej liberalizácii a federalizácii, alebo zvíťazia národné sily, ktoré prinavrátia suverenitu národným štátom. Na Slovensku to vyzerá na tvrdý súboj medzi stranou Progresívne Slovensko a Kotlebovou Ľudovou stranou naše Slovensko

Ilustračné foto

Je veľmi ťažké predpokladať, ako na Slovensku dopadnú voľby do Európskeho Parlamentu, no niečo je možné vydedukovať z posledných zverejnených prieskumov verejnej mienky, z predpokladanej účasti vo voľbách, ako aj z predvolebných kampaní jednotlivých politických subjektov.

Reklama

Strana SMER-SD zrejme zažije v týchto eurovoľbách fiasko. Jednak jej preferencie dlhodobo klesajú a ich predvolebná kampaň je dosť nevýrazná a slabá. Kandidáti tejto strany nevymysleli nič kreatívne, aby prilákali k voľbám svoj voličský elektorát a v uliciach medzi ľuďmi ich takmer vôbec nevidieť. Je tiež otázne, či vôbec mali nejaké predvolebné mítingy.

SMER teda zrejme po dlhom čase nevyhrá voľby, ktoré sa konajú v rámci celého Slovenska a skončí na druhom, možno až na treťom mieste.

Reklama

Pomerne nízka predpokladaná volebná účasť (aj keď bude o dosť vyššia než v minulých eurovoľbách) však vyhovuje dvom politickým stranám, ktoré vedia zmobilizovať a dotiahnuť k voľbám svojich voličov.

Jedná sa o strany Progresívne Slovensko a Kotleba – Ľudová strana naše Slovensko, ktoré sú ale na úplne opačných koncoch politického spektra. Progresívci sú výrazne posilnení zvolením ich bývalej podpredsedníčky Zuzany Čaputovej za prezidentku a Kotlebovcov zas posilnilo rozhodnutie Najvyššieho súdu o tom, že sú demokratickou stranou a teda boli jasne vyvrátené obvinenia z údajného fašizmu.

Progresívci kandidujú v koalícii so stranou Spolu a svoju predvolebnú kampaň poňali skutočne excelentne. Je ich vidieť všade po uliciach slovenských miest, kde rozdávajú svoje letáčiky a dokonca niektorí kandidáti chodia od domu k domu a presviedčajú ľudí, aby ich volili.

Majú taktiež silnú reklamnú kampaň na internete a reklamu zadarmo im de facto robia aj mainstreamové médiá, ktoré ich nekriticky propagujú.

Progresívne Slovensko je ultraliberálna strana. Jej politici sa profilujú ako nekritickí obdivovatelia Bruselu, majú radi multikultúrnu spoločnosť a teda nezatvárajú dvere pred príchodom imigrantov. Taktiež podporujú homosexuálne zväzky.

Reklama

Lídrom kandidátky PS + Spolu je Martin Šimečka, syn známeho novinára Michala Šimečku, ktorý sa preslávil výrokom, že George Soros je jeho dobrým priateľom.

Kandidát na europoslanca Martin Šimečka zas povedal, že Slovensko potrebuje migrantov. Viac sa dočítate TU.

Zo známejších mien majú progresívci na kandidátke napríklad súčasnú poslankyňu v NR SR Simonu Petrík, propagátorku Istanbuského dohovoru, ktorá si myslí, že parlament je detský kútik.

Ďalej je to Zora Jaurová, manželka riaditeľa bratislavského gymnázia C.S Lewisa, ktorý sa preslávil tým, že na školu pozval liberálnych extrémistov s vrecami na hlavách z nenávistnej stránky Zomri, ktorí vymývali mozgy mladým. Z čoho vyplýva zrejme aj to, že na tejto škole študujúci mladík napísal, že treba vystrieľať všetkých pronárodne zmýšľajúcich ľudí. Viac o tejto kauze sa dočítate TU.

Ďalšou známou tvárou na kandidátke Progresívneho Slovenska je bývalý evanjelický kňaz Ondrej Prostredník, z ktorého sa vykľul fanatický liberál. V propagačnom videu ho dokonca podporil/a “Slovenská Conchita Wurst,” respektíve transsexuál B – complex.

Reklama

Ďalšou silnou stranou, ktorá má šancu zvíťaziť v týchto eurovoľbách je Kotlebova Ľudová strana naše Slovensko. Podobne ako progresívci, aj oni majú skvelú mobilizačnú kampaň po celom Slovensku.

Kotlebovci však vsadili viac na predvolebné mítingy v kultúrnych domoch, či v iných spoločenských zariadeniach. Aj keď im niektorí primátori, starostovia, či súkromníci hádžu polená pod nohy a zrušili im pár priestorov, Kotlebovci sa vždy vedeli vynájsť a ich mítingy sú skutočne preplnené. Sály, v ktorých hovoria o Európskej únii, jej nedostatkoch a ako to chcú zmeniť, sú väčšinou zaplnené do posledného miesta.

S týmito stretnutiami s občanmi začali prakticky od prezidentských volieb a zintenzívnili to v posledný mesiac pred eurovoľbami, kedy mali aj dva mítingy za jeden deň. Takýmto spôsobom si prešli po takmer všetkých kútoch Slovenska.

ĽSNS má tiež intenzívnu bilboardovú kampaň a videá Kotlebovcov, ktoré natočili v Bruseli poukazujúce na katastrofálnu migračnú politiku a nebezpečenstvo multi-kulti, lámu rekordy v počte pozretí.

Treba tiež objektívne povedať, že ĽSNS má jednu z najlepších kandidátok, kde si ľudia môžu vybrať z rôznych známych osobností a hlavne tam majú množstvo nestraníkov, čím môžu prilákať aj voličov, ktorí stranu príliš nemusia. V eurovoľbách sa krúžkuju najviac dvaja kandidáti.

Ak chcú Slováci, aby ich v Bruseli zastupoval výrazný rečník, ktorý si nedáva servítku pred ústa, majú možnosť voliť dvojku kandidátky Milana Mazureka.

Ak niekomu vyhovuje umiernenejší zástupca v europarlamente môže zakrúžkovať nestraníka, bývalého sudcu Miroslava Radačovského, ktorý je známy tým, že rozhodoval v procese pozemkovej kauzy prezidenta Andreja Kisku. Ďalším významným nestraníkom je primár nemocnice v Ružomberku, Miroslav Urban.

Výrazná prolife postava, ktorá poteší silnejúce slovenské prolife hnutie, je zasa právnička Lucia Žužová, ktorá stála za protipotratovým zákonom, ktorý strana predkladala na sklonku minulého roka a ktorý len tesne neprešiel.

Na výber je tiež pronárodný aktivista Lukáš Kopáč, ktorý v roku 2015 zorganizoval najväčšiu demonštráciu proti príchodu imigrantov na Slovensko, spevák Ondrej Ďurica a asi najznámejšou tvárou na kandidátke ĽSNS je podpredseda strany Milan Uhrík.

Miernymi favoritmi sú však predsa len Progresívci, pretože tí majú svoju liberálnu základňu v Bratislave a okolí, kde sa očakáva najvyššia volebná účasť.

Reklama

Stredné a východné Slovensko a hlavne menšie mestá a obce budú zrejme “patriť ” Kotlebovcom, no tí majú ďalších konkurentov. Nejaké to percento im môže ubrať najnovšia iniciatíva Borisa Kollára, ktorý svoju stranu Sme rodina začlenil do pronárodnej frakcie na čele s Matteom Salvinim.

Tento Kollárov krok je však dosť absurdný, keďže to zrejme hrá na dve strany. V Bruseli sa spája s nacionalistami a na domácom rybníku sa plánuje spojiť s ultraliberálmi – nevadí mu ani Progresívne Slovensko v spoločnej vláde. Ľudia to zrejme “prekukli” a tak je otázne, či to nejako Kollárovej strane s nevýraznymi kandidátmi prospeje.

Kotlebovci však môžu doplatiť aj na rozdrobenosť národnej scény. Kandidujú totiž aj rôzne novovzniknuté mini-strany, ktoré sa hlásia do boja o pronárodného voliča. Ľudia by si mali uvedomiť, že hlas pre tieto straničky im zrejme prepadne, keďže pravdepodobne nedosiahnu potrebných 5 % na zvolenie aspoň jedného europoslanca.

Ostatné štandardné politické strany ako napríklad SaS, OľaNO, SNS a KDH mali dosť nevýrazné kampane a nepredpokladá sa, že by mohli dosiahnuť nejaký skvelý výsledok. Igor Matovič sa ešte snažil zaujať tým, že odstúpil z kandidátky a vyzval Rómov, aby volili svojho etnického príslušníka Petra Poláka. Je otázne, či to jeho strane nejako pomôže, alebo skôr uškodí.

V sobotu 25. mája nastane deň D. Ľudia rozhodnú, akým smerom sa bude Európska únia uberať. Či sa posilnia rady eurofederailstov, rôznych slniečkarov a liberálov, ktorí chcú preniesť ešte viac kompetencií do Bruselu, a tak posilnia diktát EÚ, alebo si zvolia pronárodných kandidátov, ktorí budú bojovať za návrat k pôvodným cieľom Európskej únie, teda k ekonomickej spolupráci a k suverenite národných štátov.

Reklama

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali