Košické Gymnázium na Trebišovskej ul. učí žiakov hospodáriť s peniazmi

Košické Gymnázium na Trebišovskej ul. učí žiakov hospodáriť s peniazmi

Košice 13. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Gymnázium na Trebišovskej ulici v Košiciach vzniklo v roku 1974. Ide o všeobecnovzdelávaciu školu so štvorročným, osemročným a päťročným študijným cyklom

“Väčšina študentov odchádza študovať na školy ekonomického, technického a humanitného zamerania,” priblížil pre TASR zástupca riaditeľa školy Alexander Štefanko. Žiaci okrem toho, že sa môžu venovať rozvoju podnikania, sa oboznamujú hlavne s tým, ako narábať s peniazmi.

Reklama
Na snímke zástupca riaditeľa školy Alexander Štefanko

Podľa Štefanka päťročný študijný odbor je zameraný na štúdium v anglickom jazyku. “Prvý rok štúdia je s rozšíreným vyučovaním anglického jazyka, v ďalších rokoch pokračuje výučba v anglickom jazyku v predmetoch dejepis, niekedy aj biológia, geografia a občianska náuka. Tento rok budeme mať prvých maturantov, zároveň si v tomto roku niektorí robia ešte nadstavbu v anglickom jazyku na úrovni C1. Myslím si, že väčšina z nich odíde študovať do zahraničia, čo vypĺňame prihlášky tak väčšinou to tak vyzerá, ale určite zostanú niektorí aj na Slovensku, hoci len minimálny počet,” skonštatoval zástupca školy.

Štvorročný študijný odbor je s rozšíreným vyučovaním informatiky. “Máme dobré skúsenosti v oblasti aplikovanej ekonómie, sieťových technológií, manažmentu a osobných financií. Tento rok sme začali vyučovať aj nový predmet – finančná gramotnosť, pre všetkých študentov našej školy,” vysvetlil Štefanko.

Reklama

Rezort školstva sa podľa jeho slov snaží o zavedenie predmetu do jednotlivých škôl. “Rozhodli sme sa aj týmto spôsobom, nielen tak po troške v jednotlivých predmetoch, ale dať tomu nejakú takú vyššiu váhu a zamerať študentov na to, aby sa potom vedeli uplatniť v ekonomickej oblasti a nemali problémy s riadením svojho vlastného finančného života,” zdôvodnil Štefanko.

Ako tvrdí, v súčasnosti má väčšina škôl problém s nedostatkom študentov. “U nás je to dá sa povedať v norme. V súčasnosti študuje na našej škole 582 študentov. Budúci rok, ak to dobre pôjde a prijmeme štyri triedy, tak si myslím, že sa priblížime k počtu 600 študentov,” povedal.

Prezradil, že majú viacero úspešných absolventov, medzi ktorých patria napríklad lekár Martin Maršala, ktorý žije v San Diegu, kde sa venuje ischemickému poškodeniu miechy a možnostiam jej liečby bunkovou terapiou či Marek Vadas, ktorý patrí medzi najvýraznejšie osobnosti súčasnej slovenskej prózy.

 

Školská rada košického Gymnázia na Trebišovskej ul. rieši aj písomky

Reklama

Obhajovanie práv študentov, riešenie ich problémov i organizovanie kultúrnych akcií má na starosti Žiacka školská rada Gymnázia na Trebišovskej ulici v Košiciach. Študenti svoje požiadavky adresujú predsedovi rady Kristiánovi Tomčovi, ktorý sa následne obracia na vedenie školy.

Na snímke školské rádio, sprava moderátori Natália Hamadejová a Kristián Tomčo

“Naposledy sme sa zaoberali prehnaným počtom písomiek v rámci dňa, čo je asi klasický problém. S tým veľa nenarobíme, ale medzi žiakmi sa riešia rôzne problémy, napríklad sa nevedia na niečom dohodnúť. Pri posledných voľbách boli problémy s hlasovacími lístkami, niektorí študenti ich zle vyplnili a tak museli tlačiť nové. Všetko sa dá vyriešiť, určite,” povedal pre TASR predseda Žiackej školskej rady Kristián Tomčo s tým, že aktuálne majú voľby o najlepšieho profesora školy, takzvaný AMOS GT12, ktoré budú vyhodnotené v rámci Dňa učiteľov.

Žiacku školskú radu tvoria predsedovia tried, ktorí sú volení v triedach. “Závisí to vždy od počtu tried v danom roku. V súčasnosti je ich 22. Každá má na čele svojho predsedu, ten má svojich podpredsedov a členov študentskej rady.

Podľa Tomča je škola výnimočná tým, že nie každá má Žiacku školskú radu. “Nie v každej škole je taký systém ako u nás. A práve preto aj teraz je v podstate snaha o založenie krajskej študentskej rady alebo krajskej žiackej školskej rady, aby sa systém volieb a študentských rád oživil a zjednotil,” vysvetlil.

Tomčo je i moderátorom školského rádia GT12. “Študentom spríjemňujeme prestávky a naším heslom je, aby sme to dokázali aj po nevydarenej písomke alebo odpovedi. Je to tím ľudí, ktorý pracuje neustále na rôznych reportážach, rozhovoroch, ktoré pre študentov pripravujeme. Každé vysielanie pozostáva z technika a moderátorskej dvojice. Momentálne máme tri moderátorské dvojice. Študentom prinášame dobrú náladu, zábavu, ako aj novinky, čo sa v škole deje. Máme tiež profil na sociálnej sieti, kde nám píšu podnety alebo pesničky na želanie, ktoré hráme. Oblastí, ktorým sa venujeme, je veľmi veľa,” povedal.

Reklama

Vysielanie trvá 20 minút denne, žiaci majú o rádio záujem. “Máme i prekvapenia, neraz nám sem prídu zaklopať a povedať, že chcú hneď nejakú pesničku. Myslím si, že každý deň je iný a svojím spôsobom výnimočný,” povedala žiačka a moderátorka Natália Hamadejová.

Fungujú ako amatérske rádio, napriek tomu sa neustále snažia zlepšovať. “Škola nám poskytla základné vybavenie, my ho dopĺňame rôznymi maličkosťami. Hudbu púšťame z počítača, nejaký špeciálny softvér na to nemáme. Ak máme školské akcie, ako napríklad akadémiu športový deň či záverečné vyhodnotenie, tak tam robíme ozvučenie,” dodal gymnazista a zároveň technik rádia René Reho.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali