Koráby demokracie. Čoho sú schopné lietadlové lode amerického námorníctva

Koráby demokracie. Čoho sú schopné lietadlové lode amerického námorníctva

Washington 13. novembra 2017 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/Mass Communication Specialist 2nd Class Z.A. Landers/U.S. Navy via AP)

 

Tri lietadlové lode s jadrovým pohonom, raketové krížniky, ponorky, približne 200 po zuby ozbrojených lietadiel a niekoľko tisíc vojenských námorníkov – v sobotu v západnom Tichomorí štartuje najväčšie za posledných 10 rokov cvičenia hneď troch útočných skupín lietadlových lodí amerického námorníctva.

Na snímke americké lietadlové lode

Cieľom manévrov je nácvik rozsiahlej ofenzívy a demonštrácia železnej vôle americkej tichomorskej flotily celému svetu (vrátane KĽDR) . Otvorene to vyhlásil veliteľ flotily, admirál Scott Swift.

Reklama

Cvičenia sa zúčastňujú lietadlové lode s jadrovým pohonom Ronald Reagan, Nimitz a Theodore Roosevelt – vlajkové lode 5., 11. a 12. útočné skupiny. Bývalý veliteľ ruskej pobaltskej flotily, admirál Vladimir Valujev vyhlásil, že koncentrácia týchto troch operačných zväzov lodí v oblasti Kórejského polostrova vypovedá o tom, že americké námorníctvo je pripravené bojovať proti Severnej Kórei.

 

Reklama

Demokracia s dodávkou domov

Počnúc 60. rokmi 20. storočia obrovské plávajúce letecké základne sa stali hlavným geopolitickým argumentom Spojených štátov. Pomocou týchto monštier na jadrový pohon Američania už niekoľkokrát zvrhávali “neposlušné” vlády v rôznych častiach sveta a zamieňali ich oveľa poslušnejšími režimami.

Ak sa pozrieme pozornejšie, tak agresívne ciele sú založené v samotnej koncepcii využívania Nimitzov. Jadro bežného leteckého krídla tvoria palubné stíhacie lietadlá F/A-18 Hornet – jedná sa o efektívne útočné zbrane. Každý Hornet zvládne osemtonovú bojovú záťaž a pôsobí v okruhu cez 700 km. V súčasnosti sa jedná o hlavné vojenské lietadlo americkej flotily a námornej pechoty. Vo výzbroji ich majú vyše tisíc kusov.

 

Smrtonosná družina

Reklama

Americké lietadlové lode nebojujú samostatne. Na tento účel sa napokon ani príliš nehodia. Ich obranná výzbroj je pomerne slabá a je tvorená tromi protilietadlovými systémy Sea Sparrow, štyrmi 20 mm protilietadlovými kanónmi Vulcan Phalanx a dvoma trojitými 324M torpédometmi.

Preto každú útočnú skupinu tvorí až dvadsať lodí, ktorej súčasťou sú 2-3 krížniky s riadenými raketovými zbraňami typu Ticonderoga, 2-3 torpédoborce triedy Arleigh Burke, fregaty s riadenými raketovými zbraňami, pár viacúčelových ponoriek a zásobovacie plavidlá. Hlavnou úlohou tejto flotily je krytie svojej vlajkovej lode nepriestrelným dáždnikom protivzdušnej obrany a aby ju v prípade núdze kryli svojím trupom pred torpédom.

 

Projekcia sily

Útočnú skupinu lietadlových lodí možno označiť za pobrežný operačný zväz, pretože jej hlavnou úlohou je umožniť vykonávať rozsiahle útoky na pobrežnú infraštruktúru nepriateľa do hĺbky 1600 km. Hlavnou výhodou eskadry sú nenápadnosť a moment prekvapenia. Za normálnej rýchlosti je schopná prekonať až 1500 km a rýchlo sa prichystať na útok. Stratégia pôsobenia týchto skupín je už dobre rozpracovaná a takmer neprechádzala zmenami.

Reklama

Spravidla keď sa skupina priblíži k pobrežiu nepriateľa, tak krížniky a torpédoborce vykonajú rozsiahly útok strelami s plochou dráhou letu na vopred odhalené strategické objekty a veliteľské stanovištia. Dochádza pritom k rozsiahlému využívaniu bezpilotných lietadiel. Potom palubné stíhačky a lietadlá rádioelektronického boja neutralizujú systém protivzdušnej obrany. V tretej vlne do útoku mieria lietadlá typu Hornet, ktoré bombami a raketami ničí všetko, čo prežilo, a vyčisťuje priestor pre vylodenie oddielov námornej pechoty. Pôsobenie letectva zo vzduchu koordinujú lietajúce strediska včasného varovania a riadenia (AWACS).

Hoci niektorí experti skepticky nazývajú lietadlové lode zbraňami pre boj s “banánovými republikami”, ktoré sú bezmocné v boji proti vyspelému nepriateľovi, tento názor nie je úplne správny. Útočné skupiny lietadlových lodí predstavujú hrozivú silu schopnú ak nie zničiť, tak aspoň spôsobiť značnú ujmu infraštruktúre dokonca veľkej veľmoci so silnou armádou. Najzraniteľnejšie sú pobrežné a ostrovné štáty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali