Kontroverzný zákon má podľa Johnsona zabrániť EÚ v rozbití Británie

Kontroverzný zákon má podľa Johnsona zabrániť EÚ v rozbití Británie

Londýn 12. septembra 2020 (SITA/AP/HSP/Foto:SITA/AP-Kirsty Wigglesworth)

 

Britský premiér Boris Johnson bráni plány svojej vlády porušiť vyrokovanú dohodu o brexite, tvrdiac, že Európska únia presadzuje “extrémnu” interpretáciu dohody, ktorá by mohla ohroziť budúcnosť Spojeného kráľovstva

Boris Johnson, eu, britania
Na snímke Boris Johnson

V stĺpčeku, ktorý v sobotu publikoval The Daily Telegraph, Johnson konštatuje, že kontroverzný návrh zákona je potrebný, aby ukončil vyhrážky EÚ uvaliť “blokádu” na Írske more, ktorá by podľa neho mohla rozdeliť krajinu.

Reklama

Únia by podľa neho mohla uvaliť clá na tovar smerujúci do Severného Írska zo zvyšku krajiny alebo zablokovať transport potravín. “Musím povedať, že sme si nikdy nemysleli, že by EÚ mohla použiť dohodu vyrokovanú v dobrej viere na zablokovanie jednej časti Spojeného kráľovstva, na jej odrezanie alebo že by sa vyhrážali zničením ekonomickej a územnej celistvosti Spojeného kráľovstva,” napísal tiež premiér.

Španielsky zástupca v europarlamente Luis Garicano v rozhovore pre BBC radio označil Johnsonove tvrdenia o snahách EÚ rozbiť Spojené kráľovstvo za “smiešne” a skonštatoval, že “Johnson trvá na tom, že chce mať koláč aj ho zjesť”.

Reklama

Legislatíva, o ktorej samotná vláda priznala, že porušuje medzinárodné právo, vyvolala rozhorčenie v únii, britskej opozícii aj medzi Johnsonovými straníckymi kolegami. Britskí zákonodarcovia by o nej mali rokovať budúci týždeň.

Keďže vláda zatiaľ ani náznakom nehodlá ustúpiť zo svojich pozícií, rastú obavy, že by v priebehu niekoľkých týždňov mohli stroskotať rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Kontroverzný zákon sa týka takzvaného Severoírskeho protokolu, ktorý je zameraný na to, aby medzi Severným Írskom a Írskou republikou zostali otvorené hranice. Podľa Britov má predstavovať akúsi záchrannú sieť v prípade, ak by strany do konca roka neuzavreli obchodnú dohodu. Kritici však upozorňujú, že porušuje medzinárodné právo a poškodí medzinárodnú reputáciu krajiny.

Británia opustila euroblok 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra. Premiér Boris Johnson však v pondelok uviedol, že ak nedosiahnu dohodu do európskeho samitu, ktorý je naplánovaný na 15. októbra, obe strany by mali ísť ďalej a prijať to, že Británia odíde zo spoločného trhu bez dohody. Zástupcovia EÚ trvajú na tom, že rokovania treba uzavrieť do konca októbra.

Rokovania o obchodnej dohode by mali pokračovať v pondelok v Bruseli.

Reklama

“Teraz je na Spojenom kráľovstve, aby obnovilo dôveru Európskej únie,” vyjadril sa v sobotu na stretnutí ministrov financií v Berlíne eurokomisár Paolo Gentiloni. “Sme pripravení aj na výnimočne negatívny výsledok týchto rokovaní, ale stále pracujeme na hľadaní zhody a riešení,” dodal.

Únia tiež varovala, že v prípade potreby podnikne právne kroky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:51

Vodca katalánskych separatistov Carles Puigdemont v pondelok povedal, že napriek víkendovému neúspechu vo voľbách sa pokúsi vytvoriť menšinovú vládu podporujúcu nezávislosť od Španielska. Informovala agentúra AFP.

12:43

Reálne mzdy v marci boli medziročne vyššie vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach, až šesť z nich dosiahlo rast miezd nad 5 %. Zárobky vzrástli najmenej v stavebníctve, naopak v maloobchode boli vyššie o desatinu. V pondelok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

12:32

Krajiny Európskej únie v pondelok definitívne schválili nariadenie o znížení emisií oxidu uhličitého z motorov ťažkých úžitkových vozidiel. Väčšina z nich predávaných v EÚ bude musieť byť od roku 2040 bez emisií. Slovensko hlasovalo proti prijatiu tohto právneho predpisu.

12:23

Maďarský vládny blok chce na pondelňajšom plenárnom rokovaní parlamentu presadiť uznesenie proti postupu poslancov maďarských opozičných strán v Európskom parlamente, pretože podľa bloku Fidesz-KDNP ohrozujú suverenitu Maďarska.

Návrh uznesenia v mene Výboru pre európske záležitosti predložil jeho predseda Zoltán Tessely (Fidesz).

12:11

Výrobné ceny v Číne v apríli klesli už 19. mesiac po sebe a viac, ako ekonómovia očakávali. To poukazuje na pretrvávajúcu ekonomickú neistotu v krajine napriek viacerým podporným opatreniam zo strany vlády.

11:52

Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok vybuchla a asi päť minút z krátera chrlila k oblohe hustý sivý popol a tmavé oblaky až do výšky 5000 metrov. Informovala agentúra AP.

11:48

Ukrajinská armáda v pondelok uznala, že ruské sily napredujú vo svojej ofenzíve Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informovala agentúra DPA.

11:26

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) môže naďalej klasifikovať krajne pravicovú stranu Alternatíva pre Nemecko (AfD) ako skupinu podozrivú z extrémizmu. Rozhodol o tom v pondelok vrchný správny súd v meste Münster.

11:07

Britská polícia v pondelok oznámila, že po sérii zatýkania obvinila troch mužov z napomáhania hongkonskej zahraničnej spravodajskej službe.

10:59

Arménska polícia informovala, že v pondelok v Jerevane zadržala najmenej 88 demonštrantov, ktorí požadujú rezignáciu premiéra Nikolu Pašinjana.

10:45

Ak chce Západ bojovať na bojisku v situácii okolo Ukrajiny, Moskva je na to pripravená, povedal Lavrov na konzultáciách v Ruskej bezpečnostnej rade.

10:35

V Gruzínsku od dnešného rána pokračujú pred parlamentom protesty proti zákonu o zahraničných agentoch, o ktorom sa má zajtra definitívne hlasovať.

Polícia proti demonštrantom používa silu a paprikový sprej. Podľa miestneho ministerstva vnútra už bolo zadržaných dvadsať ľudí vrátane jedného Rusa a dvoch Američanov.

Parlamentné výbory medzitým bez diskusie schválili návrh zákona na hlasovanie za niečo vyše minúty.

Britský minister zahraničných vecí Cameron zopakoval, že Londýn považuje zákon za „chybný“.

Protest
Policajti počas potýčky s demonštrantmi na proteste
10:22

Na najmenej 15 stúpol počet obetí nedeľňajšieho útoku v ruskom meste Belgorod, v dôsledku ktorého sa zrútila časť bytovky. Oznámilo to v pondelok ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

10:03

Gruzínska polícia zadržala počas demonštrácií proti spornému návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu najmenej 20 ľudí. Medzi nimi sú aj dvaja Američania a jeden Rus.

09:50

Na západe Kanady sa rozhoreli v nedeľu prvé veľké lesné požiare tejto sezóny. Úrady v Britskej Kolumbii museli pre ne už evakuovať tisíce ľudí a obyvateľov varovali pred zlou kvalitou vzduchu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara nad Žilinou - pohľad od Višňového

Autor: Miroslav Broz

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Pavel Jacz

Miro Majerník

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali