Kontrola v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti zistila plytvanie miliónmi eur

Kontrola v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti zistila plytvanie miliónmi eur

Bratislava 18. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Výsledky kontroly mestského kontrolóra v bratislavskom mestskom podniku Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) ukázali nehospodárne a neefektívne nakladanie s peniazmi v spoločnosti v rokoch 2015 – 2018. Okrem neopodstatneného navyšovania počtu vozidiel a nerešpektovania platnej legislatívy odhalila kontrola aj obstaranie predražených áut, čím spoločnosť prišla o vyše 4,5-milióna eur. Informoval o tom hovorca Bratislavy Peter Bubla

Ilustračné foto

Vzhľadom na závažnosť zistení vedenie mesta zvažuje aj ďalšie kroky v danej veci. Primátor Bratislavy Matúš Vallo plánuje uložiť mestskému kontrolórovi vykonanie komplexnej kontroly v BVS.

Reklama

Počet áut v BVS vzrástol z 217 v roku 2015 na 242 v roku 2018. Z áut, ktoré pribudli, bola väčšina (24) osobných vozidiel. Autá si BVS prenajímala od dcérskej spoločnosti Infra Services na základe uzatvorenej rámcovej zmluvy. Infra Services dodávala autá pre BVS prostredníctvom subdodávateľov. Tento postup kontrolná skupina vyhodnotila ako obchádzanie účelu zákona o verejnom obstarávaní, keďže verejné peniaze sa takýmto spôsobom bez verejného obstarávania dostávajú k tretím subjektom.

Predmetom kontroly bol aj nájom za vozidlá počas obdobia 2015 – 2018. Ide o čiastku 9 151 737,44 eura bez DPH. Kontrolná skupina porovnala ceny nájmu vozidiel, ktoré pre BVS dodala Infra Services s trhovou ponukou operatívneho leasingu iných dodávateľov. Výsledkom tohto porovnania je, že ak by BVS riadne obstarala motorové vozidlá, napríklad formou operatívneho leasingu cez verejnú súťaž, mohla ušetriť viac ako 50 percent nákladov. BVS takýmto prenajímaním vozidiel prišla o viac ako 4,5-milióna eur.

Reklama

Ďalším zistením bolo, že v BVS nekontrolovali využívanie služobných vozidiel na súkromné účely. V kontrolovanom období 2015 – 2018 vzrástol počet vozidiel využívaných na súkromné účely o 57,62 percenta. Autá využívané na súkromné účely nemajú nainštalované GPS, nevedú žiadnu knihu jázd, ani iné záznamy. „Zamestnancom, ktorí využívajú autá na súkromné účely, sa paušálne zráža zo mzdy 30 percent z celkových výdavkov na spotrebované pohonné hmoty, pri členoch predstavenstva a riaditeľoch úsekov je to dokonca len 20 percent, bez ohľadu na to, koľko kilometrov prejazdili. Ide o fakticky nevyčísliteľný benefit pre zamestnancov, pretože neexistuje kontrolný mechanizmus, ktorým by sa dalo preveriť, či zamestnanec tento benefit nezneužíva,“ uviedlo hlavné mesto.

Na základe výsledkov kontroly mestský kontrolór odporučil BVS, aby rokovala so spoločnosťou Infra Services o zmene cenníka z rámcovej zmluvy, alebo o ukončení tejto zmluvy. Tiež by mala optimalizovať počet vozidiel pridelených zamestnancom na používanie aj na súkromné účely, nastaviť kontrolný mechanizmus pre tieto vozidlá a pri zadávaní zákaziek postupovať v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní.

„Súčasné vedenie Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nemalo námietky k zisteným nedostatkom. Stotožnilo sa s navrhovanými odporúčaniami mestského kontrolóra. Nové vedenie Bratislavskej vodárenskej zároveň informovalo kontrolóra, že na riešení týchto problémov pracuje už od svojho nástupu do funkcie,“ dodal Bubla.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali