Konfrontácia bloku pod vedením USA a taktika studenej vojny …

Konfrontácia bloku pod vedením USA a taktika studenej vojny …

Bratislava 2. apríla 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter,TASR/AP-Ng Han Guan)

 

Konfrontácia bloku pod vedením USA a taktika studenej vojny nenarušia dlhodobo vzťahy medzi Čínou a združením ASEAN. Čína a vedúci predstavitelia združenia ASEAN sľúbili, že zlepšia spoluprácu.Odmietajú oddelenie

Si Ťin-pching Lee Hsien Loong
Na snímke Si Ťin-pching a Lee Hsien Loong

Vo Veľkej sále ľudu v Pekingu bolo v piatok rušno, pretože najvyšší čínsky predstaviteľ sa stretol s vedúcimi predstaviteľmi Španielska, Malajzie a Singapuru, aby ďalej posilnil bilaterálne vzťahy a vymenil si názory na témy spoločného záujmu, pričom odborníci zdôraznili, že interakcie medzi najvyššími predstaviteľmi po výročnej konferencii Boao Forum for Asia (BFA) prinesú pozitívne impulzy do regiónu a sveta v čase rastúcej geopolitickej krízy.

Reklama

Čínsky prezident Si Ťin-pching sa v piatok v Pekingu stretol so španielskym premiérom Pedrom Sanchezom, malajzijským premiérom Datukom Serim Anwarom Ibrahimom a singapurským premiérom Lee Hsien Loongom.

 

Reklama

Prehĺbenie spolupráce

Počas stretnutí najmä s dvoma zahraničnými hosťami zo združenia ASEAN lídri tiež zdôraznili podporu multilateralizmu a prehĺbenie spolupráce pri podpore regionálneho a globálneho rozvoja a prisľúbili, že budú podporovať základné postavenie združenia ASEAN a odmietnu mentalitu studenej vojny a blokovú konfrontáciu. Táto silná dynamika ukazuje, že spolupráca medzi Čínou a ASEAN nebude ovplyvnená krokmi oddeľovania pod vedením USA, keďže táto spolupráca je zakorenená v základných záujmoch oboch strán, uviedli odborníci.

Počas Anwarovej návštevy Čína a Malajzia dosiahli konsenzus o spoločnom budovaní čínsko-malezajského spoločenstva so spoločnou budúcnosťou, čo určite otvorí novú kapitolu v histórii bilaterálnych vzťahov, povedal Xi.

Vyzval obe strany, aby v ďalšej etape vyvinuli koordinované úsilie o pokrok v rozvoji bilaterálnych vzťahov a spolupráce v rôznych oblastiach, aby sa zasadili o stabilný a trvalý rast čínsko-malajzijských vzťahov a aby vniesli nový impulz do prosperity a rozvoja oboch krajín a celého regiónu.

Si uviedol, že neochvejná snaha Číny o otvorenie sa vysokým štandardom a modernizáciu Číny prinesie nové príležitosti pre rozvoj Malajzie a ďalších krajín, a vyzval obe strany, aby naďalej zvyšovali úroveň vysokokvalitnej spolupráce v rámci projektu Pásmo a cesta, napredovali v kľúčových projektoch, podporovali oblasti rastu v oblasti digitálneho hospodárstva, ekologického rozvoja a novej energie a preskúmali spoluprácu v oblasti živobytia ľudí, aby čínsko-maliajzijské vzťahy priniesli viac výhod obom národom.

Čínsky prezident tiež zdôraznil, že Čína je ochotná spolupracovať s Malajziou na podpore kľúčového postavenia ASEAN-u, pričom odmieta mentalitu studenej vojny a konfrontáciu v tábore.

Reklama

Anwar uviedol, že Čínou navrhovaná Globálna bezpečnostná iniciatíva (GSI), Globálna rozvojová iniciatíva (GDI) a Globálna civilizačná iniciatíva (GCI) sú ozvenou Malajzie Madani – politického rámca, ktorý sa zameriava na dobrú správu vecí verejných a udržateľný rozvoj. Ocenil tiež čínsku ochranu mešít a rešpektovanie slobody náboženského vyznania a uviedol, že Malajzia je ochotná prehĺbiť s Čínou dialóg o civilizácii.

Čína nedávno v Pekingu úspešne sprostredkovala dialóg medzi Iránom a Saudskou Arábiou, čím tiež ukázala, že zohráva konštruktívnu úlohu pri podpore mieru. Malajzia je proti blokovej konfrontácii a proti tomu, aby bola nútená “vyberať si strany”, povedal Anwar.

Počas stretnutia Si a Leeho obaja lídri tiež zdôraznili, že je dôležité chrániť výhody regionálneho mieru a rozvoja a dôrazne odmietnuť hegemóniu a oddelenie.

Xi uviedol, že Čína dáva Singapuru diplomatickú prioritu v rámci svojej susedskej diplomacie. Poznamenal, že počas Leeho návštevy obe strany povýšili dvojstranné vzťahy na všestranné vysokokvalitné partnerstvo orientované na budúcnosť, čím vytýčili smer budúceho rozvoja dvojstranných vzťahov.

Čína je pripravená posilniť strategickú komunikáciu so singapurskou stranou, prehĺbiť strategické zosúladenie a urobiť z “vysokej kvality” najvýraznejšiu črtu čínsko-singapurskej spolupráce, uviedol čínsky prezident.

Reklama

Na pozadí zrýchľujúcich sa zmien vo svete, ktoré nemajú obdobu už celé storočie, by si podľa Xiho mali ázijské krajiny vážiť a udržiavať ťažko získanú zdravú dynamiku rozvoja v regióne, spoločne chrániť mierovú dividendu regiónu, zachovať správny smer hospodárskej globalizácie a regionálnej hospodárskej integrácie a rozhodne sa postaviť proti zastrašovaniu, oddeľovaniu alebo prerušovaniu dodávateľských a priemyselných reťazcov.

“Žiadnej krajine by nemalo byť dovolené zbaviť obyvateľov Ázie ich práva usilovať sa o lepší a šťastnejší život,” povedal Xi.

Si Ťin-pching
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching

Lee uviedol, že pevne verí v odolnosť čínskeho hospodárstva a verí, že sa bude ďalej rozvíjať. Susedné krajiny vrátane Singapuru sa podľa neho tešia na ďalšie prehlbovanie hospodárskej spolupráce s Čínou. Zdôraznil tiež, že aj keď existuje konkurencia, musí byť založená na vzájomnom rešpekte a dôvere a nemalo by sa vyberať na jednu stranu.

Zatiaľ čo Spojené štáty vystupňovali úsilie pri lákaní členov ASEAN-u, aby sa oddelili od Číny, a to prostredníctvom návrhu indo-tichomorského hospodárskeho rámca a posilnenia vojenského spojenectva v regióne s cieľom čeliť Číne, návštevy vedúcich predstaviteľov hlavných členov ASEAN-u vyslali jasný signál, že Čína a členovia ASEAN-u týmto výzvam odolávajú a budú rozširovať spoluprácu, ktorá slúži ako príklad globalizácie a regionálnej integrácie.

Niektoré deštruktívne účinky jednostranných a hegemonistických krokov pod vedením USA nezastavia spoluprácu Číny a združenia ASEAN v dlhodobom horizonte, pretože zodpovedá vzájomným základným záujmom, uviedli odborníci.

Juhovýchodná Ázia patrila medzi prvé regióny, ktoré sa zapojili do Čínou navrhovanej BRI, obhajujú GSI a GDI. Obe strany získali z tejto spolupráce mnoho výhod, napríklad počas epidémie COVID sa obchod medzi Čínou a ASEAN do značnej miery zvýšil, čo vysvetľuje, prečo takúto spoluprácu neovplyvní žiadna jednotlivá krajina, uviedol pre Global Times Xu Liping, riaditeľ Centra pre štúdium juhovýchodnej Ázie pri Čínskej akadémii sociálnych vied.

“Kroky pod vedením USA by mohli v krátkodobom horizonte viesť k určitému deštruktívnemu vplyvu, ale z dlhodobého hľadiska nenarušia spoluprácu medzi Čínou a krajinami ASEAN, keďže takáto spolupráca je poháňaná aj vysoko komplementárnymi hospodárskymi štruktúrami oboch strán,” povedal Xu.

Pokiaľ ide o otázku Taiwanu, Lee zdôraznil, že takmer všetky krajiny uznávajú, že existuje len jedna Čína. Tí, ktorí presadzujú “dnes Ukrajina, zajtra Taiwan”, prinesú vážne dôsledky a krajiny by sa mali navzájom rešpektovať, vyhýbať sa konfliktom a spoločne riešiť výzvy a riziká.

 

Veľké očakávania

Niektorí obchodní lídri a zástupcovia priemyslu očakávajú, že takéto interakcie na vysokej úrovni ešte viac prehĺbia hospodárske väzby medzi Čínou a Malajziou a Čínou a Singapurom a rozšíria dividendy, ktoré prinieslo Regionálne komplexné hospodárske partnerstvo (RCEP) a BRI.

Reklama

Low Kian Chuan, šéf Združených čínskych obchodných a priemyselných komôr Malajzie (ACCCIM), v piatok pre Global Times uviedol, že malajzijská podnikateľská komunita má od návštevy veľké očakávania a dúfa, že podnieti malajzijsko-čínske podniky k spolupráci vo viacerých oblastiach a pomôže podnikom z oboch strán spoločne preskúmať trh RCEP.

“Obe krajiny majú potenciál dosiahnuť plodnejšie výsledky v spolupráci v oblasti priemyselných parkov, infraštruktúry, komunikácie 5G, digitálneho hospodárstva a cestovného ruchu a vytvoriť obojstranne výhodnú situáciu,” povedal Low.

Podľa niektorých odborníkov by užšia spolupráca medzi Čínou a Malajziou mohla tiež pomôcť oživiť projekt vysokorýchlostnej železnice Kuala Lumpur – Singapur, keďže malajzijský minister dopravy Anthony Loke predtým uviedol, že návštevu využije na diskusie s čínskymi predstaviteľmi o podpore existujúceho partnerstva a hľadaní nových.

Čína spolupracuje s Malajziou na železničnom prepojení východného pobrežia, ktoré je vlajkovým projektom BRI v regióne.

Pokiaľ ide o čínsko-singapurskú spoluprácu, odborníci uviedli, že bilaterálna spolupráca sa v súčasnosti rozširuje z tradičných finančných služieb, telekomunikácií, dopravy a nehnuteľností na biotechnológie, farmaceutickú výrobu, ekologický rozvoj a vedecký výskum a vývoj.

Reklama

“Singapur ako dôležitá krajina v rámci BRI môže byť pre Čínu veľmi dobrým partnerom. Som presvedčený, že v budúcej investičnej spolupráci v oblasti digitálnej ekonomiky, zdravotnej starostlivosti, biotechnológií, ekologického rozvoja a novej energie sa objavia nové vrcholy,” povedal v piatok pre Global Times Liang Haiming, dekan výskumného inštitútu Hainan University Belt and Road.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali