Konflikt sa “pretiahne”, keďže ruská armáda zmarila ukrajinskú ofenzívu

Konflikt sa “pretiahne”, keďže ruská armáda zmarila ukrajinskú ofenzívu

Bratislava 6. júna 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Roman Chop, Telegram)

 

Rusko tvrdí, že odrazilo všetky pokusy o ofenzívu ukrajinskej armády, zatiaľ čo Kyjev zostal pri svojej operácii tajnostkársky a nechce ani prezradiť, či aktuálny nárast útočných operácii AFU už je tá dlho očakávaná protiofenzíva alebo nie. Čínski experti v pondelok uviedli, že ukrajinské jednotky pravdepodobne nedokážu výraznejšie zmeniť súčasnú situáciu, keďže v predchádzajúcej bitke o Bachmut utrpeli veľké straty a západné dodávky im nemôžu účinne pomôcť dosiahnuť významné víťazstvo proti Rusku, ale budú môcť len predĺžiť konflikt a udržať súčasnú patovú situáciu na bojisku

Vojna na Ukrajine
Na snímke dym stúpa počas ťažkých bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

To sťažuje úsilie medzinárodného spoločenstva o sprostredkovanie konfliktu a Čína bude v budúcom diplomatickom úsilí presadzovať svoj objektívny a spravodlivý postoj, uviedli analytici a zdôraznili, že mierový proces by mal zahŕňať Rusko aj Ukrajinu, a nie vylučovať a izolovať kohokoľvek z nich, a problémy medzi nimi by sa mali riešiť postupne prostredníctvom rokovaní na základe pragmatického princípu, a nie sa držať len vojenských opatrení s nerealistickým plánom, ktorý spôsobuje nekonečné krviprelievanie.

Reklama

 

Ťažko prelomiť patovú situáciu

Podľa agentúry TASS v pondelok ukrajinské ozbrojené sily nedosiahli úspech v rozsiahlej ofenzíve na piatich frontových úsekoch v južnej časti Doneckej oblasti, uviedol oficiálny hovorca ruského ministerstva obrany generálporučík Igor Konašenkov.

Reklama

“Protivník začal od rána 4. júna (nedeľa) rozsiahlu ofenzívu na piatich sektoroch frontu v južnej Doneckej oblasti tým, že do akcie zapojil 23. a 31. mechanizovanú brigádu zo strategických záloh ukrajinských ozbrojených síl s podporou ďalších vojenských jednotiek a tímov,” povedal hovorca. “Cieľom protivníka bolo prelomiť našu obranu na podľa neho najzraniteľnejšom sektore frontu. Nepriateľ nesplnil svoje úlohy a nemal úspech.”

Protivník použil šesť mechanizovaných práporov a dva tankové prápory, uviedol hovorca ministerstva obrany. “V dôsledku kvalifikovanej a sofistikovanej akcie bojovej skupiny Východ ukrajinské ozbrojené sily stratili viac ako 250 osôb, šestnásť tankov, tri bojové vozidlá mechanizovanej pechoty a 21 bojových obrnených vozidiel,” zdôraznil Konašenkov. Ruský hovorca osobitne poznamenal, že náčelník generálneho štábu armádny generál Valerij Gerasimov bol na jednom z frontových veliteľských stanovíšť v tejto oblasti.

Na snímke Valerij Gerasimov

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že nemá žiadne informácie o veľkej ofenzíve v regióne.

“Nemáme takéto informácie a nekomentujeme žiadne podvrhy,” povedal hovorca ukrajinskej armády pre agentúru Reuters.

Čínski vojenskí experti uviedli, že informácie zverejnené ruskou stranou, ako sú podrobnosti o bojoch a najnovšie aktivity vysokých vojenských veliteľov, ukazujú, že Moskva si je čoraz istejšia, pokiaľ ide o spravodajské informácie, zatiaľ čo Ukrajina sa drží pri zemi, pokiaľ ide o vývoj svojej operácie. Po tom, čo ruské jednotky minulý mesiac údajne obsadili väčšinu Bachmutu, pričom pod kontrolou Ukrajiny zostal len malý pás, utrpela Ukrajina v tvrdom boji veľké straty, čo skutočne sťažuje začatie účinnej veľkej ofenzívy s cieľom zatlačiť ruské sily v krátkom čase.

Reklama

Zhang Hong, spolupracovník Ústavu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, v pondelok pre Global Times uviedol, že v súčasnosti je pre obe strany naozaj ťažké uskutočniť nový vojenský prielom.

“Po sérii bojov, ktoré trvajú už viac ako rok, vybudovali obe strany popri dlhej kontrolnej línii množstvo opevnení, vďaka čomu musia platiť veľmi vysokú cenu za každý krok, ktorým sa snažia presadiť proti sebe. Takáto patová situácia je problémom najmä pre Kyjev, keďže ani západné dodávky zbraní nedokážu účinne zmeniť situáciu hojdačkových bojov,” poznamenal Zhang.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius 25. mája počas zasadnutia Bundestagu v Berlíne povedal: “Ak prestaneme dodávať zbrane, ak sa dodávky zbraní skončia dnes, koniec Ukrajiny bude zajtra,” uviedla televízia Ruptly. Josep Borrell, vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, 5. mája v rozhovore pre médiá tiež povedal, že “ak nepodporíme Ukrajinu, Ukrajina padne v priebehu niekoľkých dní,” podľa euronews.com.

To, do akej miery Kyjev v konflikte zotrvá, v skutočnosti závisí od dôvery a odhodlania Západu, uviedli experti a poznamenali, že cieľ Ukrajiny dosiahnuť úplné víťazstvo nad Ruskom a získať späť všetky územia, ktoré stratila, je veľmi ťažká úloha, takže ak Ukrajina v najbližších mesiacoch ešte nedokáže dosiahnuť výrazné víťazstvo, je len otázkou, ako dlho si západné krajiny dokážu zachovať svoje odhodlanie pod veľkým ekonomickým tlakom.

 

Reklama

Náročné sprostredkovanie

Diplomatické úsilie o sprostredkovanie, ktoré vyvíjajú neutrálne krajiny medzinárodného spoločenstva vrátane Číny, je tiež v slepej uličke, pretože Moskva a Kyjev nemajú spoločnú reč a ich podmienky pre mierový proces sú mimoriadne protichodné, uviedli experti.

“Dobrou správou je, že čoraz viac krajín sa pridáva k skupine, ktorá vyzýva na mier a rokovania, namiesto toho, aby prilievala olej do ohňa, ale problémy ukrajinskej krízy sú príliš komplikované a ich riešenie bude určite trvať dlho,” povedal Zhang.

Podľa vysokopostaveného poradcu ukrajinského prezidenta a európskych diplomatov Ukrajina a jej spojenci plánujú samit svetových lídrov, ktorý by vylúčil Rusko a ktorého cieľom by bolo získať podporu pre podmienky Kyjeva na ukončenie vojny, uviedol 30. mája denník Wall Street Journal.

Európski predstavitelia tvrdia, že spolupracujú s Kyjevom na prepracovaní ukrajinského 10-bodového mierového plánu tak, aby bol prijateľnejší pre ďalšie svetové mocnosti, ako sú India, Brazília, Saudská Arábia a Čína, uviedol WSJ.

Cui Heng, odborný asistent z Centra ruských štúdií Východočínskej univerzity, pre Global Times uviedol, že plán, o ktorom informoval WSJ, sa v skutočnosti snaží získať podporu neutrálnych krajín, aby ich prinútil izolovať Rusko.

Spravodlivý, neutrálny a uskutočniteľný mierový plán musí zahŕňať obe konfliktné strany a zohľadňovať ich rozumné a legitímne obavy, a ak sa skupina krajín postaví len na jednu stranu, aby izolovala druhú, nie je možné dosiahnuť mier, povedal Cui.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:19

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok. Týkať by sa to malo celého obchvatu Bratislavy, Nitry, Žiliny, Popradu, Košíc a Prešova. Cieľom je odľahčiť dopravu v mestách. Premiér Robert Fico (Smer-SD) to uviedol v piatok po stretnutí s ministrom dopravy SR Jozefom Rážom (nominant Smeru-SD).

14:18

Polícia vo štvrtok opätovne zadržala manžela bývalej škótskej premiérky Nicoly Sturgeonovej pre podozrenia zo sprenevery. Peter Murell je obvinený v rámci vyšetrovania financií Škótskej národnej strany (SNP).

14:17

Izraelský krajine pravicový minister pre národnú bezpečnosť Itamar Ben Gvir čelí v piatok kritike za svoje vyjadrenia na sociálnych sieťach. Škodí tým stratégii Izraela proti Iránu, pretože v jednom zo svojich príspevkov naznačil, že za piatkovými výbuchmi v Iráne je Izrael.

14:17

Vážnosť situácie na Blízkom východe si podľa španielskeho premiéra Pedra Sáncheza vyžaduje zodpovednosť a zdržanlivosť. “Musíme sa vyhnúť akémukoľvek konaniu, ktoré povedie k stupňovaniu konfliktu na Blízkom východe,” uviedol. “Cieľom by vždy mal byť mier a vyhýbanie sa akejkoľvek ceste, ktorá nás privedie k ďalšiemu stupňovaniu,” napísal.

14:05

Rusko dalo Izraelu jasne najavo, že Irán “nechce eskaláciu” napätia v regióne Blízkeho východu. Uviedol to v piatok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v reakcii na nočné útoky v Iráne.

13:58

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa má od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa má táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z návrhu novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

13:51

Juhokórejská vláda budúci týždeň spustí finálne kroky na pozastavenie licencií štrajkujúcich lekárov. Už zhruba mesiac totiž štrajkuje viac ako 90 percent z 13.000 stážistov a rezidentov proti vládnemu plánu prudko zvýšiť počet študentov na lekárskych fakultách.

13:49

Štát chce zlepšiť situáciu pod Strečnom urýchleným doinštalovaním väčšieho množstva oceľových sietí, ktoré budú zachytávať skaly padajúce z brala na cestu. Zároveň rokuje s dodávateľmi tunela Višňové, aby sa urýchlilo jeho odovzdanie do užívania. Uviedol to v piatok na brífingu minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) po skončení rokovania krízového štábu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali