Klaus ml. páli ostrými: Tuposť a stádovosť poslancov ma desia, veľa neziskoviek platí Soros

Klaus ml. páli ostrými: Tuposť a stádovosť poslancov ma desia, veľa neziskoviek platí Soros

Praha 17. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

 

Václav Klaus mladší bol hosťom relácie Priestor X, ktorý moderoval Čestmír Strakatý. V relácii prišla reč na politiku všeobecne, na neziskovky a na možnú spoluprácu jeho hnutia Trikolóra s ďalšími stranami

Na snímke Václav Klaus ml.

Snem a prípadná spolupráca s ANO

Reklama

Syn českého exprezidenta sa v rozhovore vyjadril k mnohým témam. Pri niekoľkých otázkach si dokonca s moderátorom vymenil svoje názory.

Na začiatku rozhovoru sa dostalo na Snem, a tiež na účasť Petra Vokřála (ANO). Moderátor sa pýtal, či išlo o prvý krok v nadviazaní spolupráce so stranou ANO. Na to reagoval Klaus ml. nasledovne:

Reklama

Náš snem bol hlavne ustanovujúci, čiže vznikla Trikolora, to bolo hlavné. Bolo tam veľa stoviek ľudí aj na tom námestí aj na tom kongrese. () Určite sa to vydarilo, veľa významných hostí, medzinárodných, a čo sa týka pána Vokřála, tak my sme pozývali všetky parlamentné strany, zo slušnosti, z nich odpovedalo ANO, že vysielajú podpredsedu. Tak v tú chvíľu je ťažké hovoriť, že tam nemá jazdiť alebo nemá vystúpiť, vystúpil veľmi ústretovo a potom zase odišiel.

Keď prišla reč na možnú spoluprácu s ostatnými stranami, Klaus mladší uviedol, že pripúšťa akúkoľvek spoluprácu. Ja pripúšťam spoluprácu s akoukoľvek parlamentnou stranou, s ktorou presadíme výraznú časť nášho politického programu, povedal.

Dodal však, že z hľadiska programu je spolupráca s niektorými stranami vylúčená, pretože majú odlišné ciele.

Ak sa zameriame ešte na hnutie ANO, Klaus mladší ešte doplnil, že majú so stranou niekoľko “programových rozporov. Ako príklad uviedol zrušenie biopalív či dotácií.

My skutočne chceme vládnuť. My skutočne ten náš program, ktorý stojí na troch pilieroch, tak ho chceme presadiť. My to nerobíme, aby sme chodili do parlamentného bufetu a boli moralistická opozícia, čiže my chceme vládnuť s tým, s kým presadíme najväčšiu časť nášho programu, s tým vládnuť skúsime. Ja teraz nie som v tej pozícii, v prieskumoch sme nepreliezli tých päť percent, aby som hovoril, tu pán Vokřál alebo tento tu, a tamten niečo,dodal k veci.

Reklama

 

Klaus ml. zdesený českou politickou scénou

Moderátor politikovi tiež pripomenul jeho niekdajšie slová. Klaus ml. totiž povedal, že posledné dva roky mohol na vlastné oči sledovať politický vývoj zvnútra, čo ho desilo. Konkrétne mal vraj na mysli divadielko pre verejnosť a noviny, neriešenie príčin problémov, stádovosť a pokrytectvo, hlúposť a osobné záujmy.

Aj teraz šéf Trikolóry uviedol, že ho táto tuposť, stádovosť a pokrytectvo naozaj zdesilo. Veľa poslancov je naozaj tupých a stádových. To nebudeme zastierať,reagoval ostro.

Dodal, ale, že sa vždy snaží ostatné strany kritizovať vecne a niektoré veci preto vynecháva. A svoje kritické slová o stádovosti vysvetlil tým, že ide o celkové hodnotenie toho zboru.

Reklama

Keď sa rozhovor stočil tiež na ODS, tak Klaus ml. uviedol, že sa môže zdať, že bol súčasťou takého divadielka aj on, ale necíti za to spoluzodpovednosť. Pozrite sa, ako som hlasoval, ako som hovoril, čo som presadzoval v Snemovni, potom to kritizujte. Toto sú také všeobecné reči,povedal.

 

Homofóbne výroky?

Výnimkou nezostala ani téma, ktorá sa týkala toho či je politik v istom ohľade homofóbny. Rozhodne nie som žiadny homofób, povedal Klaus jasne.

Vo svojom prejave potom použil slovo politický homosexuál, ktoré po ňom chcel moderátor vysvetlil.

Normálni homosexuáli, asi vy aj ja, máte medzi nimi veľa priateľov, veľa z nich som zamestnával aj teraz, koniec koncov, niektorých zamestnávam, je to úplne normálne, česká spoločnosť je úplne ústretová a tolerantná. Dávať ďalšie práva, ktoré ani homosexuáli nepožadujú, je politický homosexualizmus,začal s vysvetlením politík.

Potom sa vec pokúsil demonštrovať na príklade registrovaného partnerstva:

Napríklad, keď sa pozriete na registrované partnerstvo, tak úplné minimum ľudí urobilo to, čo oni s takým humbukom presadzovali a presadili. To isté sa týka toho manželstva. To je záležitosť úzkej skupiny politických homosexuálov, čo okolo toho robia politiku a nemá to nič spoločné s tým, že má niekto trochu inú sexuálnu orientáciu. To nie je žiadna chyba, ale ani žiadna prednosť.

 

Politické neziskovky čo je to?

Reklama

Ďalšou otázkou, ku ktorej sa Klaus ml. vyjadril, boli neziskové organizácie.

Sprísnime zakladanie a kontrolu fungovania politických neziskových organizácií, najmä pokiaľ ide o ich financovanie zo zahraničia, citoval moderátor a spýtal sa, čo to vlastne sú, tzv. politické neziskové organizácie.

K tomu povedal, že existujú neziskové organizácie normálne, ako napríklad Horská služba, a potom také, ktoré robia politiku. Sám, ale nechcel konkrétne menovať. Moderátor však naliehal tak veľmi, že sa Klaus ml. vyjadril obšírnejšie a niektoré z nich menoval.

Človek v tiesni robí politiku, EDUin v školstve, tieto všetky začleňovacie a integračné, to sú všetko organizácie, čo často lezú po ministerstvách a presadzujú nejakú agendu. To sú politické organizácie. My teraz dáme návrh na zmeny rozpočtu a týmto organizáciám navrhujeme 0 českých korunách z rozpočtu. Ten zoznam uvidíte, pán redaktor,reagoval.

Dodal tiež, že ak chce človek robiť politiku, potom má byť v nejakej partaji a nie sa tváriť ako neziskovka a brať peniaze z cudziny, zo štátneho rozpočtu a pod. Potom sa snažil vysvetliť, ako také neziskovky politiku vlastne robia.

Reklama

Tak samozrejme je to lobing, je to personálne prepojenie na rôznych ministerstvách, často na ministerstve školstva, vysvetlil.

Pokiaľ ide o zahraničné financovanie neziskových organizácií, moderátor pripomenul znenie programu Trikolóra: Zabránime politickým aktivitám zo zahraničia platených organizácií, pôsobiacich v našom neziskovom sektore.

Veľa tej agendy je platenej tu nórskymi fondami, Sorosovými fondami a ďalšími organizáciami, cudzími krajinami. Tu by minimálne malo byť jasné, že keď ten človek vlezie do televízie a hovorí tu, tak, aby tu mal ,Som agentom Nórskeho kráľovstva,zareagoval na tému.

Potom načrtol, ako by to vyzeralo, keby jeho hnutie financovalo Rusko. Predstavte si, že by Trikolóra mala peniaze z Ruska, tak sa všetci zbláznite a zakaždým, keď otvorím ústa, tak tu budem mať nálepku ruský agent, že to určite hovorím preto, že môj chlebodarca mi to hovorí,” uviedol a dodal: My neberieme ani halier z cudziny ani zo Slovenska, ale práve tak to musí platiť pre ostatných. Potom, keď je nejaká organizácia a politické strany, myslím, že tri, ktoré, ak by nemali dary zo zahraničia, tak neexistujú. To si sami zistite, ktoré to , a ja si teda myslím, že to správne nie je a minimálne to občania majú vedieť. Keď vylezie ten ich predák a niečo niekde hovorí.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali