Kiska bilancuje rok 2018: Najbližších šesť mesiacov sa chcem naplno venovať funkcii

Kiska bilancuje rok 2018: Najbližších šesť mesiacov sa chcem naplno venovať funkcii

Bratislava 16. decembra 2018 (TASR/SITA/HSP/Foto: TASR- Michal Svítok)

 

Najbližších šesť mesiacov sa chce prezident SR Andrej Kiska venovať naplno svojej prezidentskej funkcii. Do 15. júna budúceho roka sa tak určite nebude vyjadrovať k svojej politickej budúcnosti, svoju opätovnú kandidatúru na post hlavy štátu však znova dôrazne odmietol. Také je stanovisko prezidenta, ktoré odznelo v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

“Ako prezident mám pred sebou ešte šesť mesiacov práce a mojou úlohou je sústrediť sa na to, aby som vykonával to, čo som pred vstupom do prezidentského úradu sľúbil,” skonštatoval Kiska, ktorý prisľúbil, že najbližšieho pol roka, teda až do prezidentských volieb, bude svoju prácu vykonávať poctivo.

Reklama

“Budem sa venovať svojej práci,” povedal s tým, že rozhodnutia o ďalšom pôsobení vo verejnom živote z tohto dôvodu odložil. “Povedal som, že veľmi rád by som pomáhal zostavovať novú slušnú vládu. To platí,” zdôraznil. Zároveň zopakoval, že na post hlavy štátu opätovne kandidovať nebude.

Šesť mesiacov je podľa prezidenta dlhým obdobím a prezident musí byť v prvom rade prezidentom. Za ten čas ho čaká veľa závažných rozhodnutí vrátane voľby ústavných sudcov, prijatie zahraničných návštev i jeho zahraničné pracovné cesty či prijímanie nových zákonov.

Reklama

“Tých vecí je veľmi veľa, ktoré ako prezident musím riešiť, a to je mojou úlohou. Občania odo mňa právom očakávajú, že budem robiť dobre funkciu prezidenta ako takú, a to robiť budem,” poznamenal Kiska.

Opätovne však zdôraznil, že jeho vyjadrenia z mája, podľa ktorých chce byť súčasťou novej politickej etapy a éry na Slovensku a rád by pomáhal zostavovať novú slušnú vládu, naďalej platia. Je si však vedomý toho, že mnohí politici môžu zneužívať slová na rôzne špekulácie, obhajobu vlastných zlyhaní alebo na prekrytie témy, ktorá sa v súčasnosti deje. “Je to fakt a v politike sa to stáva,” podotkol Kiska, ktorý sa zároveň k špekuláciám vyjadrovať odmieta.

 

Kiskov spor o pozemky

Prezident sa v relácii vrátil aj k súdnemu sporu o nadobudnuté pozemky pod Tatrami. Zopakoval, že 12 000 metrov štvorcových kúpil v dobrej viere, pričom 19 rokov sa nedialo nič. Zubár Ján Franc ho kontaktoval až v roku 2016. Hlava štátu podľa vlastných slov skonštatovala, že takýto spor by mal riešiť súd.

Reklama

Počas súdneho konania následne pochopil, “že sú vlastne dvaja poškodení” pričom podľa Kisku v tomto prípade opätovne zlyhal štát, či už notár, alebo kataster. Proti rozhodnutiu súdu, ktorý za zákonného vlastníka pozemkov určil Franca, sa neodvolal a škodu ide podľa vlastných slov vymáhať od toho, kto mu pozemky predal. Zároveň ale citoval právny názor, podľa ktorého je vec po desaťročnom vlastníctve možné legálne vydržať do vlastníctva.

 

Kiska: Rok 2018 možno politickými udalosťami prirovnať k roku 1998

Rok 2018 možno politickými udalosťami prirovnať k roku 1998. Takto končiaci sa rok zhodnotil prezident SR Andrej Kiska v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V Politike.

“Keď sa začínal tento rok, všetci sme skutočne očakávali, že to bude v prvom rade rok osláv. Žiaľ, realita bola iná. Smrť Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej absolútne zmenili tento rok. A tento rok sa asi historicky zapíše k roku 1998,” skonštatoval Kiska.

Reklama

Myslí si, že práve v roku 1998 a rovnako aj v roku 2018 museli krajina a občania zabojovať o základné princípy demokracie, o slušnosť, spravodlivosť. “V roku 1998 sa ukončila vláda Vladimíra Mečiara a tento rok 2018 sa bude takisto spájať s ukončením vlády Roberta Fica,” podotkol prezident, podľa ktorého občania ukázali hranicu tolerancie k politikom, k ich správaniu a vedeniu krajiny.

Pri bilancovaní roka 2018 hlava štátu zdôraznila najmä zmeny vo vedení polície, a to, “že odišiel kontroverzný minister vnútra s veľkým množstvom káuz”. Zároveň ocenil prácu vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky s tým, že má jeho plnú podporu. Opätovne však kritizoval parlamentom schválenú novelu zákona o Policajnom zbore.

“Nemáme nezávislú policajnú inšpekciu. Policajti vyšetrujú policajtov,” povedal. Tiež sa mu nepáči, že na prípadné odvolanie šéfa polície je potrebných viac hlasov ako na jeho zvolenie, čo považuje za “zabetónovanie vo funkcii”. Ako však dodal, na Slovensku je obrovské množstvo slušných policajtov

Niektoré zmeny, ktoré po udalostiach dvojnásobnej vraždy nastali, napríklad v polícii, hodnotí pozitívne. Je tiež presvedčený, že tak objednávateľ, ako aj vykonávateľ vraždy investigatívneho novinára a jeho snúbenice bude potrestaný. Napriek tomu stále poukazuje na to, že mnohí ľudia polícii stále neveria a ani samotní politici nepomáhajú zvyšovaniu dôveryhodnosti.

Na margo vývoja Slovenska po roku 1993 prezident zopakoval, že krajinu považuje za modernú a sebavedomú, ktorá je “ukotvená” v Európskej únii, eurozóne, je členom NATO. Podotkol, že má dobré ekonomické výsledky, historicky prvýkrát vyrovnaný rozpočet a najnižšiu nezamestnanosť. “Sú to udalosti a javy, na ktoré môžeme byť právom hrdí, a ja ako prezident som nesmierne hrdý,” zdôraznil Kiska.

V súvislosti s blížiacim sa rokom 2019 by bol rád, keby sa “nádherná vianočná atmosféra pokoja, lásky a odpúšťania” udržala aj počas budúceho roka. Pripomenul, že Slovensko budúci rok čakajú dvoje volieb, a to prezidentské voľby a voľby do europarlamentu. “Želal by som si, aby politici pochopili, aké Slovensko si občania želajú. Slušné a spravodlivé,” dodal Kiska.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali