Kim Čong-un dostal od Putina mimoriadne cenný dar

❚❚

Bratislava 20. februára 2024 (HSP / Welt/ Bloomberg/ Foto: Sputnik / Ilya Pitalev )

 

Severokórejský vodca Kim Čong-un má slabosť pre luxusné autá. Teraz má vo svojom vozovom parku ďalšie auto – vodca Kremľa Vladimir Putin mu na znak ich užších vzťahov daroval luxusnú limuzínu 

Kremeľ odmietol potvrdiť správy o možnom stretnutí Putina s Kim Čong-unom
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a severokórejský líder Kim Čong-un

Welt informuje, že ruský prezident Vladimir Putin daroval severokórejskému vládcovi Kim Čong-unovi luxusnú limuzínu. Limuzína má byť presnou kópiou jeho prezidentskej limuzíny. Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA prezidentov hovorca Dmitrij Peskov potvrdil, že auto vyrobila ruská štátna automobilka Aurus.

.

Bloomberg uvádza, že v recenzii v automobilovej rubrike Drive denníka Sydney Morning limuzínu Aurus opísali ako 7 200 kilogramov vážiacu kópiu Rolls Royce. Sedadlá sú potiahnuté pravou ruskou kožou a medzi dostupnou doplnkovou výbavou je aj nepriestrelná karoséria.

Luxusný dar kórejský vodca dostal zrejme na znak užších vzťahov s ruským prezidentom.

.

Oficiálna tlačová agentúra KCNA v utorok informovala, že auto bolo určené na Kimovo “osobné použitie” . Rusko ho malo 18. februára odovzdať jeho najbližším spolupracovníkom. V skupine sa nachádzala aj Kimova vplyvná sestra Kim Jo- Čong. Poďakovala sa ruskej strane s tým, že dar je jasným dôkazom mimoriadne osobného vzťahu medzi oboma lídrami.

Rusko zintenzívnilo spoluprácu s medzinárodne izolovanou Severnou Kóreou v dôsledku vojny na Ukrajine. Západ má podozrenie, že Severná Kórea dodáva Rusku delostreleckú muníciu a rakety, ktoré sú použité v boji na Ukrajine. Rusko to ani nepoprelo, ani nepotvrdilo. Severná Kórea odmieta obvinenia z dodávok zbraní do Ruska, ktoré by takisto predstavovali porušenie záväzkov OSN.

Kim sa v septembri stretol s Putinom počas štátnej návštevy Ruska, počas ktorej sa obe strany dohodli na ich užšej spolupráci. Počas návštevy vesmírneho strediska Kozmodróm Vostočnyj na ruskom východe Putin pozval Kima, aby nastúpil do jeho štátneho auta Aurus Senat. Samotný Kim sa do vesmírneho strediska odviezol limuzínou Maybach, ktorú priviezol špeciálnym vlakom z Pchjongjangu.

Milovník luxusných áut

Kim Čong-un niekoľko krát ukázal, že je milovníkom drahých vozidiel. Nedávno ho videli v SUV Mercedes-Benz Maybach GLS 600, ktoré sa predáva za základnú cenu 174 350 dolárov.

V skutočnosti je to jedno z najmenej nákladných Kimových vozidiel. Jeho flotila limuzín zahŕňa aj obrnenú limuzínu Mercedes-Maybach, ktorá sa môže predávať za viac ako 1 milión dolárov.

.

Severokórejský diktátor je považovaný za vášnivého automobilového nadšenca a vlastní veľkú zbierku zahraničných luxusných vozidiel, ktoré boli do jeho krajiny pravdepodobne prepašované. Okrem spomínaných vozidiel  ho už videli v limuzínach značky  Rolls-Royce Phantom a terénnom vozidle Lexus.

Kritika Južnej Kórei

Južná Kórea dar kritizovala ako možné porušenie záväzkov OSN. Tie okrem iného zakazujú dodávky luxusných automobilov do Severnej Kórey.

Bloomberg uvádza, že Bezpečnostná rada OSN má zoznam položiek, ktoré je zakázané vyvážať do Severnej Kórey, aby ju potrestala za jej program jadrových zbraní. Patria tam jachty, pretekárske autá a luxusné vozidlá.

Hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí Lim Soo-suk vyzval Rusko, aby dodržiavalo sankcie voči Severnej Kórei vrátane tých, ktoré zakazujú transfer luxusného tovaru.

Bezpečnostná rada OSN však pravdepodobne nemá veľa možností, ako Putina potrestať.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali