KEŽMAROK: Detský stacionár Korytnačka by mohli otvoriť už v máji

KEŽMAROK: Detský stacionár Korytnačka by mohli otvoriť už v máji

Kežmarok 21. februára (TASR) – Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík bol dnes v Kežmarku skontrolovať, v akom stave je budova, do ktorej by sa po obnove mal vrátiť Detský stacionár Korytnačka. „Nám sa po dobrej spolupráci s Obvodným úradom v Kežmarku podarilo odkúpiť túto budovu, ktorá bola majetkom štátu. Zaplatili sme za ňu 10 % zo stanoveného znaleckého posudku, čo je 14.200 eur,“ objasnil Chudík.

Na tento rok vyčlenil PSK pre detský stacionár objem peňazí vo výške 130.000 eur. Časť z týchto finančných prostriedkov pôjde na chod zariadenia, zvyšok na opravy budovy. „Na prevádzku bude treba 80.000 eur, zvyšok použijeme na opravy. Časť z týchto prostriedkov sa už minulo na nábytok a podlahy v niektorých miestnostiach,“ dodáva Chudík. Podľa neho bude treba minimálne ešte ďalších 10.000 eur na zriadenie kuchyne a výdajne stravy. Chudík tvrdí, že stavebne to nie je veľmi zložité, problém je však s verejným obstarávaním, keďže nie je isté, že sa vmestia do limitov.

„Buď to otvoríme ešte v máji, ale keby bolo treba robiť klasické verejné obstarávanie, môže to trvať oveľa dlhšie, možno to bude hotové až niekedy v lete. Budeme sa snažiť urobiť to čo najskôr, aby táto budova slúžila svojmu účelu, lebo viem, že deti sú doma a čakajú, kým to otvoríme,“ dodáva Chudík. Maximálna kapacita zariadenia bude po opravách 18 detí, predseda PSK predpokladá, že na budúci rok sa bude stacionár využívať naplno. V budúcom roku bude ešte potrebné investovať do budovy ďalšie finančné prostriedky, napr. na vlastné kúrenie a iné opravy.

„Ten detský stacionár tu mal svoje opodstatnenie, ide o dobrú budovu, dobrý priestor. Nedalo sa to skôr vyriešiť, ja som ale rád, že bude slúžiť svojmu účelu,“ dodal Chudík. Detský stacionár Korytnačka je určený pre mentálne a telesne postihnuté deti, ktoré rodičia počas dňa nemajú kam umiestniť. V minulosti roky fungoval v budove na ulici Pod lesom, mesto Kežmarok ho však z ekonomických dôvodov presunulo do nevyhovujúcich priestorov v kežmarskom domove dôchodcov, kde sa znížila aj jeho kapacita. Koncom minulého roka však poslanci PSK schválili kúpu budovy detského stacionára a Vyšší územný celok Prešov sa stal zároveň aj jeho zriaďovateľom.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali