Keď sa porovná prepis s nahrávkou, potom to treba porovnať s originálom, tvrdí riaditeľ SIS

Keď sa porovná prepis s nahrávkou, potom to treba porovnať s originálom, tvrdí riaditeľ SIS

Bratislava 17. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Nahrávka, ktorú dostali v stredu viaceré médiá ku kauze Gorila, sa musí začať overovať, aby bola v komparácií s prepisom. Povedal to novinárom po dnešnom rokovaní parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS riaditeľ Slovenskej informačnej služby Anton Šafárik

Na snímke riaditeľ SIS Anton Šafárik

„Ak sa dá prepis dokopy so zvukovou nahrávkou, tak sa to musí celé porovnať s originálom,” povedal s tým, že celý materiál, ktorý tvoril súčasť originálu, je však už niekoľko rokov skartovaný. Na otázku, či nahrávku SIS preveruje Šafárik odpovedal, že SIS sa zaoberá všetkým, čo treba, aby hájila záujmy Slovenskej republiky.

Reklama

Ak nebudú podľa Šafárika sedieť čo i len tri percentá, nahrávka nie je hodnoverná. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik v stredu povedal, že to, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávka Gorily, môže povedať len SIS.

„Hovorí sa, že tajná služba môže všetko. Keď to pán špeciálny prokurátor Kováčik povedal, asi vychádzal zo skutočnosti, že SIS vlastne bola tá, ktorá zabezpečila nahrávanie z objektu na Vazovovej. SIS vlastne Gorilu zabezpečila, aby sa vyšetrovala,” uviedol Šafárik. Na to, či je nahrávka autentická, treba podľa Šafárika počkať na dokončenie vyšetrovania.

Reklama

Spisy Gorila zahŕňajú písomné záznamy z odpočúvania konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave v rokoch 2005 až 2006 a jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z finančných skupín. Na internete sa objavili v závere roka 2011 a výrazne ovplyvnili predvolebnú kampaň pred parlamentnými voľbami v marci 2012.

Vtedajší minister vnútra Daniel Lipšic potvrdil, že Slovenská informačná služba akciu Gorila naozaj uskutočnila a od roku 2012 kauzu vyšetruje špeciálny tím. Skupina Penta, ktorej spolumajiteľ Haščák sa v spise spomína, tvrdí, že štát nepoškodila. Nahrávku sprístupnenú médiám označila za nezákonný materiál. Podľa spisov byt navštívili viacerí politici z čias druhej Dzurindovej vlády, ale aj predseda Smeru-SD Fico.

Viacerým médiám v stredu anonym zaslal email s linkom na zvukovú nahrávku, ktorá má takmer 39 hodín. Má ísť o nahrávku komunikácie aktérov kauzy Gorila, pričom Denník N uviedol, že pasáže, ktoré porovnával, sa zhodujú s prepismi. Polícia ako aj prokuratúra v tejto súvislosti uviedli, že nevedia, akú nahrávku dostali médiá, preto sa k záležitosti nemôžu vyjadriť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:12

Národná diaľničná spoločnosť slávnostne začala raziace práce na 1,8 kilometra dlhom tuneli Okruhliak. Je súčasťou rýchlostnej cesty R4 Prešov – severný obchvat, II. etapa.

13:11

Už len stiahnutie aplikácie čínskeho online trhoviska Temu do mobilného telefónu môže predstavovať bezpečnostné riziko. Upozornila na to spotrebiteľská organizácia dTest, podľa ktorej si aplikáciu stiahlo viac ako 100 miliónov ľudí po celom svete. Populárnou sa stala aj na Slovensku, kde si tiež ľudia objednávajú tovar za výhodné ceny.

13:10

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny zaznamenala tento mesiac najvýraznejší rast za takmer rok, k čomu prispel najmä vývoj v kľúčovom sektore služieb. Zotavenie v tejto oblasti umožnilo vykompenzovať prehĺbenie poklesu aktivity vo výrobnom sektore.

13:09

Investičné podvody sa zameriavajú na nízku finančnú gramotnosť ľudí a emócie, pričom sľubujú rýchle zbohatnutie a zisk. S podozrivou ponukou na investovanie malo skúsenosť až 24 % opýtaných respondentov.

13:08

V súčasnej dobe je bežné nakupovať množstvo tovarov na splátky. Aj nákup na splátky je pritom pôžičkou, ktorú treba splácať. Preto je potrebné si takýto krok dobre premyslieť. Pred uzavretím zmluvy o akomkoľvek úvere by mal dlžník brať do úvahy všetky náklady rodiny a jej reálne možnosti.

13:07

V ruskej Belgorodskej oblasti údajne od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo pri útokoch Kyjeva už 120 civilistov a ďalších 651 ľudí utrpelo zranenia. Tvrdí to gubernátor tejto oblasti hraničiacej s Ukrajinou Viačeslav Gladkov.

12:57

Arménsko a Azerbajdžan oznámili, že v rámci snáh o normalizáciu vzťahov začali s úpravou spoločnej štátnej hranice. 

12:57

Stovky nemeckých policajtov v rámci vyšetrovania činnosti nigérijskej mafie prehľadali početné nehnuteľnosti v spolkových krajinách Bavorsko, Hesensko, Bádensko-Württembersko a Hamburg. Na základe zatykačov bolo do väzby vzatých niekoľko mužov, informuje agentúra DPA s odvolaním sa na krajinský kriminálny úrad (LKA) v Bavorsku, políciu a prokuratúru Mníchov I.

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali