Keď hudba povznáša ducha a spôsobuje zimomriavky. Koncerty desiateho Šengenského poludníka opäť búrali hranice

Keď hudba povznáša ducha a spôsobuje zimomriavky. Koncerty desiateho Šengenského poludníka opäť búrali hranice

Košice 9. júla 2018 (HSP/Foto: Šengenský poludník)

 

Hudba povznášajúca dušu a spôsobujúca zimomriavky v podaní desiatok mladých hudobníkov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska i vzdialených Filipín. Koncerty v Košiciach, Vysokých Tatrách a na ďalších miestach košického kraja, ale prvý raz aj v Prahe, končiace nadšeným „standing ovations“ divákov. To všetko priniesol v predchádzajúcich dňoch jubilejný desiaty ročník Medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník, ktorého organizátorom je Sláčikový orchester Musica Iuvenalis. 

Na otváracom galakoncerte v Kostole Premonštrátov v Košiciach zazneli v podaní veľkého Medzinárodného orchestra a zboru „Šengenský poludník“ dve diela Antonia Vivaldiho

„Na jednej strane stojí úľava a dobrý pocit z toho, že sa nám to podarilo zvládnuť, na druhej strane s únavou aj pocit ľútosti, že to už skončilo. Aj v tomto roku sa ukázala jedinečnosť tohto festivalu, ktorý hoci nesie vždy rovnaký názov, je každý rok iný a prináša vždy veľa výnimočných momentov,“ hovorí riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

Reklama
Čarovná atmosféra sviečkového koncertu na nádvorí Barkóczyho paláca v Košiciach, na ktorom účinkoval Komorný zbor „Yevshan“ z ukrajinského Ľvova.

Festival, jediný svojho druhu v strednej a východnej Európe, opäť potvrdil svoj hlavný zámer a búral prostredníctvom klasickej hudby v interpretácii mladých hudobníkov hranice. Prvýkrát vďaka spolupráci s Českým spolkom na Slovensku zavítal do Česka, kde sa v stovežatej Prahe uskutočnil jeden z prvých koncertov. Rozšíril sa aj počet miest, na ktorých nie sú koncerty vážnej hudby bežné a vďaka festivalu a jeho hosťom ich v tomto roku zažili Helcmanovce na Spiši či Veľké Kapušany na dolnom Zemplíne.

Symfonický orchester Centra kultúry z poľského mesta Brzeg na festivalovom koncerte vo Východoslovenskom múzeu v Košiciach

Vo festivalovom centre v Košiciach sa aj v tomto roku stretlo vyše 200 mladých umelcov zo štyroch krajín. Na koncertoch Šengenského poludníka opäť účinkovali miešaný spevácky zbor Harmonia Sliezskej univerzity (Poľsko), Symfonický orchester Centra kultúry mesta Brzeg (Poľsko), Komorný zbor Yevshan z Ľvova (Ukrajina) či domáci tanečný dychový orchester Klasik Band. Premiéru na festivale mali Dychový orchester študentov Užhorodského hudobného učilišťa (Ukrajina) a Dychový súbor Hornád z Trsteného pri Hornáde.

Reklama
Komorný zbor „Yevshan“ z ukrajinského Ľvova na festivalovom koncerte v gréckokatolíckom chráme vo Veľkých Kapušanoch

Najdlhšiu cestu merali filipínski vysokoškoláci z University of Phillippines Manila Chorale. „Som veľmi rád, že sme ich po troch rokoch opäť  mali na festivale. Sú to naši veľkí priatelia, s ktorými sme sa zoznámili pred šiestimi rokmi na festivale v škótskom Aberdeene. Tam si Musicu Iuvenalis vybrali organizátori ako orchester a UP Manila Chorale ako zbor pre otvárací ceremoniál, na ktorom sme spolu hrali 22 hymien všetkých zúčastnených štátov. Zrodilo sa priateľstvo, vďaka ktorému sme mohli s Iuvenalisom koncertovať na Filipínach a už trikrát privítať tento špičkový zbor aj v Košiciach,“ hovorí Igor Dohovič. Samostatný koncert zboru v Kostole Premonštrátov bol ďalším vrcholom festivalu.

Hviezdami festivalu boli opäť po troch rokoch vysokoškoláci z UP Manila Chorale z ďalekých Filipín

Najočakávanejšou udalosťou festivalu sú tradične otváracie či záverečné galakoncerty veľkého medzinárodného orchestra a zboru „Šengenský poludník“ v Kostole Premonštrátov v Košiciach. „Toto nie je koncert, to je neuveriteľná možnosť dotknúť sa neba. Som dojatý z toho, že mám jedinečnú možnosť prežiť to, že ako hriešnici môžeme pocítiť, čo je dokonalosť neba,“ povedal o týchto koncertoch pred troma rokmi opát Rádu Premonštrátov Martin Ambróz Štrbák. Počas predchádzajúcich ročníkov zazneli v podaní mladých hudobníkov také skvosty svetovej hudobnej literatúry ako Requiem Giuseppe Verdiho, Petite Messe Solennelle Gioacchina Rossiniho, Korunovačná omša Wolfganga Amadea Mozarta, Stabat Mater Karola Szymanowského, či Štyri ročné obdobia Antonia Vivaldiho. V medzinárodnom orchestri a zbore sa v tomto roku počas otváracieho galakoncertu pod taktovkou riaditeľa festivalu Igora Dohoviča stretli Slováci, Poliaci, Ukrajinci a Filipínci a spolu so skvelými sólistkami, mezzosopranistkou Myroslavou Havryliuk a sopranistkou Helenou Bécse Szabó pridali do festivalového repertoáru ďalšie vrcholné vokálno – inštrumentálne dielo „Gloriu“ od Antonia Vivaldiho. Zážitok zo sféry duchovna umocnil na koncerte aj druhý z Vivaldiho „hitov“ – Koncert pre dve violončelá g-mol. Ako sólisti sa do Košíc, mesta v ktorom vyrastali a zamilovali si violončelo, vrátili dvaja vynikajúci mladí talentovaní inštrumentalisti Mária Varhoľáková a Ján Bogdan. „Galakoncerty sú každoročne dôkazom toho, akým nádherným spôsobom dokáže hudba spájať mladých ľudí z celého sveta, ktorí po niekoľkých skúškach svojou interpretáciou náročných diel vháňajú do očí slzy a na telo zimomriavky,“ vraví Igor Dohovič. A tak aj na jubilejnom desiatom ročníku festivalu končil galakoncert dlhotrvajúcim „standing ovations“.

Dychový orchester Užhorodského štátneho hudobného učilišťa D. Zadora a virtuózny xylofonista Artem Kalynyč na koncerte vo Vysokých Tatrách

Organizátori festivalu si pri jeho prvom ročníku želali, aby sa stal tradíciou a pevnou súčasťou kultúrneho života nielen v Košiciach, ale aj v regióne východného Slovenska. Aj jubilejný desiat ročník potvrdil, že sa im to podarilo. „Vďačíme za to stálym partnerom akými sú Mesto Košice, Košický samosprávny kraj, Košické kultúrne centrá a mnohí ďalší. V tomto roku patrí poďakovanie aj Fondu na podporu umenia, nadácii US Steel Košice a stálym súkromným darcom. Samozrejme veľké poďakovanie patrí aj celému tímu členov Sláčikového orchestra Musica Iuvenalis, ktorí sa na organizácii festivalu podieľajú,“ dodáva riaditeľ festivalu Igor Dohovič.

DESAŤ ŠENGENSKÝCH POLUDNÍKOV V ČÍSLACH

*takmer 40 tisíc divákov

Reklama

*viac ako 2 200 hudobníkov z 15 krajín sveta (Slovensko, Japonsko, Česko, Ukrajina, Poľsko, Rakúsko, Maďarsko, Španielsko, Francúzsko, Brazília, Rusko, Filipíny, Taliansko, Dánsko, USA)

*216 koncertov

*25 festivalových miest – Košice, Vysoké Tatry, Bardejov, Spišská Nová Ves, Spišská Kapitula, Rožňava, Michalovce, Sečovce, Humenné, Lipany, Jasov, Stropkov, Nižný Klátov, Veľký Šariš, Košické Oľšany, Beniakovce, Lúčka, Trebišov, Svinica, Helcmanovce, Veľké Kapušany, Užhorod (UA), Krosno (PL), Miškolc (H), Praha (CZ)

*5 štátov – Slovensko, Ukrajina, Poľsko, Maďarsko, Česko.

Redakciu informoval Svjatoslav Dohovič, mediálny manažér festivalu

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali