Kažimír: Nikto nemá právo na vraždenie detí, v Bruseli sme držali minútu ticha

Kažimír: Nikto nemá právo na vraždenie detí, v Bruseli sme držali minútu ticha

Brusel 23. mája 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Nikto nemá právo na vraždenie detí, uviedol dnes v Bruseli na margo pondelňajšieho teroristického útoku v britskom Manchestri slovenský minister financií Peter Kažimír. Pre médiá povedal, že po boku britského ministra financií Philipa Hammonda na zasadnutí Rady EÚ dnes dvakrát držali minútu ticha za obete útoku.

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír

“Žiadny jednotlivec, skupina, národ, ani žiadne náboženstvo nemôžu schvaľovať vraždenie detí. Toto je jeden odsúdeniahodný čin, ktorý nemá obdoby a nemôže byť žiadnym spôsobom tolerovaný. Ľudia, ktorí stoja za takým činom, sa musia do smrti hanbiť, pretože musia mať pred sebou rodičov týchto detí a ich príbuzných,” uviedol Kažimír.

Reklama

Považuje za neprijateľné, že terčom útoku sa stala mládež, a označil ho za “prejav šialenstva”. Proti podobným prejavom je podľa neho potrebné bojovať a deti pred násilím chrániť.

“Mal som možnosť dnes dvakrát držať minútu ticha s Philipom Hammondom rameno vedľa ramena, ale myslím si, že nikomu sa o tom veľmi nechcelo rozprávať,” konštatoval Kažimír, ktorý bol v Bruseli už od pondelňajšieho zasadnutia Euroskupiny. Priznal sa, že spal len niekoľko hodín, pretože sledoval dianie po teroristickom útoku v televízii.

Reklama

Britský minister Philip Hammond síce prišiel na dnešné zasadnutie Rady EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti, ale už doobeda sa vrátil späť do Londýna.

V súvislosti s bombovým samovražedným útokom, pri ktorom v noci nadnes zahynulo v Manchestri 22 ľudí, zadržala miestna polícia dve osoby.

Medzi obeťami výbuchu pred koncertnou halou v Manchestri, kde vystupovala americká speváčka Ariana Grande, sú aj deti. K zodpovednosti za útok sa dnes prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Nálož bola zostrojená podomácky; podľa prvotných správ mala obsahovať klince. Pri výbuchu utrpelo zranenia ďalších približne 60 osôb. Polícia prípad vyšetruje ako “teroristický čin”.

 

Reklama

V dôsledku útokov bude v Prahe počas koncertov zvýšená bezpečnosť

Bezpečnostné opatrenia po útoku polícia v ČR zatiaľ nezvýši.Osobitné opatrenia ale zavedie pražská polícia v súvislosti s pripravovanými koncertmi skupín Depeche Mode a Rammstein, informoval dnes server iROZHLAS.cz.

Zvýšené bezpečnostné opatrenia zavádza pražská polícia. Na štadióne Eden Aréna s kapacitou viac ako 20.000 ľudí majú tento týždeň vystúpiť kapely Rammstein a Depeche Mode.

“Väčší dôraz bude venovaný napríklad pyrotechnickým kontrolám a bezpečnostným prehliadkam návštevníkov pri vstupe na akciu. Bezpečnostné prehliadky sú v kompetencii usporiadateľov. Vzhľadom na spomínané udalosti bude na podujatia dozerať väčší počet policajtov, tí budú tiež venovať zvýšenú pozornosť čomukoľvek podozrivému,” povedal pre Rádiožurnál hovorca pražskej polície Jan Daněk.

České policajné prezídium ale pripúšťa, že sa bezpečnostné opatrenia v krajine môžu zmeniť. Bezpečnostné zložky zostávajú v kontakte s britskými kolegami a vyhodnocujú riziká.

Reklama

V súvislosti s útokom zhodnotí situáciu aj maďarská vláda. Po neverejnom rokovaní parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť v Budapešti to povedal minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Minister poznamenal, že príslušníci maďarských tajných služieb boli už dnes v kontakte s britskými kolegami, informovala agentúra MTI.

Péter Tálas, expert pre bezpečnostnú politiku Centra pre výskum strategickej obrany Národnej univerzity verejnej služby (SVKK-NKE), vyhlásil, že páchateľ (prípadne páchatelia) z Manchestru v každom prípade dosiahol svoj cieľ – zabil mnohých ľudí a vyvolal veľký mediálny ohlas.

“Význam takýchto strategických akcií spočíva v tom, že určujú citlivosť spoločnosti na terorizmus, a to ešte aj citlivosť Britov, ktorí sú zvyknutí na každodennú prítomnosť terorizmu, a ktorí sú na terorizmus relatívne dobre pripravení,” dodal Tálas v rozhovore pre internetovú stránku týždenníka Heti Világgazdaság.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali