Najvyšší trest, de facto do smrti. Prečo sa Breivik neodvolal?

Najvyšší trest, de facto do smrti. Prečo sa Breivik neodvolal?
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik počas vynesenia rozsudku
Nórsky masový vrah Anders Behring Breivik počas vynesenia rozsudku

Oslo 25. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ostáva za ním 77 mŕtvych a antiliberálne posolstvo 

Senát Miestneho súdu v Osle vyniesol v piatok po desaťtýždňovom procese rozsudok nad nórskym teroristom Andersom Behringom Breivikom, obvineným z beštiálnej vraždy 77 ľudí z vlaňajšieho 22. júla. Pozorovatelia ocenili úroveň súdneho konania, ktoré zakončila predsedníčka senátu Wenche Arntzenová čítaním 90-stránkoveho rozsudku.

Reklama

Obvinený Breivik je uznaný právne zodpovedným za svoje činy a právoplatne odsúdený na v Nórsku najtvrdší trest, 21 rokov ochrannej väzby. Prakticky to znamená, že sa asi nikdy neobjaví na verejnosti, pretože väzenie sa môže bezhranične predlžovať.

Pojednávanie najbrutálnejšieho zločinu v Nórsku, ktorý vojde do dejín tejto severskej krajiny, nemá v tunajšej justícií obdobu. Potvrdilo sa, že konečné slovo majú sudcovia, a nie súdni znalci.

Reklama

Hneď na začiatku konania si dal súd vypracovať znalecký posudok od uznávaných psychiatrov Synne Sörheimovej a Torgeira Husbyho. Tí označili teroristu za duševne chorého – trpel podľa nich paranoidnou schizofréniou a preto nemôže byť trestaný za spáchané zverstvá.

 

Breivik zvíťazil, keď ho neuznali duševne chorým. Liberáli nechápu, že ich “dobré” myšlienky môžu priviesť druhých až k masovým vraždám

Väčšinu doterajšieho času strávil Breivik za počítačom, to sa má obmedziť
Väčšinu doterajšieho času strávil Breivik za počítačom, to sa má obmedziť

S tým však nesúhlasila nórska verejnosť, pozostalí, ani svedkovia vraždenia: je nemysliteľné, aby mohol byť teroristický čin pripravený a vykonaný duševne ťažko chorou osobou.

Senát tlaku podľahol a objednal si nový posudok u ďalších znalcov z psychiatrie, lekárov Agnara Aspaasa a Terjeho Törrisena. Konal tak proti presvedčeniu prokuratúry, ktorá prijala prvý posudok, že Breivik je nepríčetný.

Reklama

Niekoľkotýždňové pozorovanie skončila nová dvojica znalcov záverom, že Breivik nie je zďaleka normálny, ale dobre vie, čo robí. Preto musí niesť za svoje skutky zodpovednosť.

V tejto nejasnej situácii pracoval senát, sledovaný celým svetom. Piatkový rozsudok svedčí o jeho zrelosti a rozhodnosti.

Prvý posudok o Breivikovej nepríčetnosti bol bod po bode vyvrátený. Psychiatri v ňom nebrali vôbec na zreteľ Breivikovu politickú ideológiu – a práve tá spustila Breivikovo šialenstvo. Západnému mysleniu presvedčenému o prirodzenej “dobrote” človeka sa kriminálne správanie vždy spája s nejakou úchylkou, snaží sa o zľahčovať tým, že poukazuje na traumy z detstva, požitie drôg atď. Práve v tom tkvie paradoxné Breivikovo víťazstvo nad liberalizmom, keď ukázal, že aj triezvy, rozmýšľajúci človek sa uchýli k hrozným činom len aby odovzdal svoje posolstvo. Neuvedomil si, že práve v tom je nešťastie všetkých posolstiev – že žiadna ideológia nestojí za to, aby kvôli nej umierali ľudia.

 

Nenávidel moslimov, ale zabíjal Nórov 

Reklama
Sanitárne zariadenie vo väzenskej cele
Sanitárne zariadenie vo väzenskej cele

Jeho presvedčenie, že Európu obsadzujú moslimovia, viedlo k systematickej viacročnej príprave na vlaňajší teror. Konal logicky, premyslene, podľa podrobného plánu. K vraždám sa priznal, boli však podľa neho nutné na potrestanie tých, ktorí podporujú multikulturalizmus a vydali Nórsko do rúk islamu.

Senát uznal Breivika zodpovedným a odsúdil ho. Rozsudok plne vychádzal z druhého, prokurátormi nechceného posudku. Mnohí preto prokuratúru kritizujú a žiadajú dokonca odstúpenie jej šéfa Tora-Aksela Buscha.

Vynesený verdikt privítali všetci – zainteresovaní i pozorovatelia – s úľavou. Podľa zákona mohol proces pokračovať, ak by sa buď žalobcovia, alebo obžalovaný odvolali.

Na otázku predsedníčky Breivikovi, či rozsudok prijíma, odvoláva sa, alebo chce čas na rozmyslenie, dotyčný zareagoval: “K rozsudku sa nemôžem vyjadriť, pretože celý nórsky súdny systém neuznávam, nie je pre mňa legitímny. Je vymenovaný silami, ktorí bez vedomia občanov vydali Nórsko moslimom pod zámienkou multikulturalizmu.”

Jeho politické vyhlásenie sa skončilo, keď Arntzenová vypla Breivikov mikrofón. Žiadala obhajcu Geira Lippestada, aby oznámil senátu klientovo rozhodnutie o rozsudku. Ten po krátkej a nervóznej komunikácii oznámil, že obžalovaný dodrží svoje rozhodnutie. Masový vrah už dávnejšie oznámil, že sa odvolá, len keď ho súd pošle do “blázinca”. Breivik bol uznaný príčetným a preto vymeraný trest na mieste prijal.

 

Totálna izolácia. Prepych? Alebo najvyšší trest človeku, ktorý chcel ovplyvňovať iných? 

Stroje na pohybovú rehabilitáciu väzňov
Stroje na pohybovú rehabilitáciu väzňov

Verejnosť ale čakala na postoj prokuratúry. Aj ona mohla žiadať o nové konanie na porotnom súde. Nóri sú už z kauzy Breivik unavení a z jej pokračovania by nikto nebol nadšený. Preto bolo s úľavou prijaté rozhodnutie žaloby rozsudok akceptovať. Stalo sa tak po priamom kontakte žalobcov s nórskym generálnym prokurátorom Torom–Akselom Buschom.

Trest ochranného väzenia si bude terorista odpykávať vo väznici Ila na severozápade Osla. Podľa slov riaditeľa Knuta Bjarkeida čaká odsúdeného tvrdý režim. Je skoro isté, že sa von už nikdy nedostane. Kvôli bezpečnosti jeho aj bezpečnosti iných bude v izolácii. Tiež komunikácia cez internet nie je povolená a poštový styk bude prísne kontrolovaný.

Jedno však isté je. Breivikov teroristický útok nadobro zmenil Nórsko. Občania tejto donedávna pokojnej a usporiadanej krajiny so znepokojením reagujú na rýchle zmeny, ktorými prechádza. Vraždenie teroristu Breivika nikto nepodporuje, avšak s jeho politickým presvedčením mlčky súhlasia mnohí. Vlaňajší 22. júl určite otvára novú historickú kapitolu nielen v Nórsku, ale aj v celej Európe.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali