Katalánski poslanci žiadajú EÚ, aby zabránila Španielsku použiť silu

Katalánski poslanci žiadajú EÚ, aby zabránila Španielsku použiť silu
Katalánsko je vyznačené na mape červenou farbou

Brusel 25. októbra (TASR/HSP/Foto: novinky.cz)

 

Katalánci sa obávajú, že im Španielsko bude chcieť v oddelení zabrániť silou

Štyria katalánski poslanci zaslali list komisárke EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingovej, v ktorom žiadajú Európsku úniu, aby presvedčila Španielsko, že nemôže použiť silu v prípade odtrhnutia Katalánska od zvyšku krajiny, uviedol dnes európsky internetový denník EUobserver.

Reklama

Štyria poslanci zvolení za katalánsky región – María Badíová, Ana Mirandová, Raül Romeva i Rueda a Ramon Tremosa – ako zástupcovia ľavicových, liberálnych a ekologických strán poslali list eurokomisárke Redingovej 22. októbra.

“Píšeme Vám preto, aby sme vyjadrili naše hlboké obavy ohľadom série hrozieb použitia vojenskej sily proti katalánskemu obyvateľstvu,” uvádza sa okrem iného v liste pre eurokomisárku.

Reklama

 

Katalásnky poslanci žiadajú EÚ o preventívny zásah

Štyria katalánski poslanci upozornili, že za takýchto okolností by EÚ mala preventívne zakročiť a zabezpečiť, aby bol prípadný spor o Katalánsko vyriešený mierovou a demokratickou cestou.

Asi nikto však skutočnosti nechce, aby EÚ získala takú právomoc, že na požiadanie viac či menej reprezentatívneho zástupcu, zasiahne v suverénom štáte vojenskou silou. Nám na Slovensku to pripomína pozývací list Vasiľa Biľaka, ktorým zoficiálnil vpád sovietskych vojsk do ČSSR v 68 roku. Takýto precedens v EÚ by nikomu neprospel a ani nepomohol. EÚ sa na ríšu Sovietskeho zväzu aj tak v mnohom podobá.

Poslanci pripomenuli, že viacerí španielski politici z Ľudovej strany premiéra Mariana Rajoya deklarovali, že v takomto prípade sa dá odvolať na čl. 8 španielskej ústavy, ktorý predvída použitie armády na ochranu španielskej suverenity.

Reklama

Podľa názoru týchto štyroch poslancov by EÚ nemala podceniť “reálne riziko možnej vojenskej intervencie do Katalánska.” A žiadajú, aby Európska komisia vydala verejné vyhlásenie, v ktorom bude požadovať záruky, že nedôjde k vojenskej hrozbe alebo akémukoľvek použitiu sily v prípade vyostrenia politického konfliktu kvôli Katalánsku.

 

List vzbudil v Madride pohoršenie

EUobserver uviedol, že v Madride list vzbudil pohoršenie medzi španielskymi politikmi a poslancami, ktorí tento počin označujú za “urážku” španielskej demokracie alebo “nesprávnu interpretáciu reality.”

Bude zaujímavé sledovať, aké stanovisko zaujme EÚ pretože tej je štiepenie veľkých štátov na drobné, ktoré sa v mašinérii EÚ rozhodovania stanú bezvýznamnými veľmi vyhovuje.

Reklama

Na druhej strane, počin katalánskych poslancov môže byť reakciou na vyhlásenie španielskeho europoslanca Aleja Vidala-Quadrasa. Ten pred dvoma týždňami v rozhovore pre španielsku televíziu uviedol, že vláda by mala zobrať do úvahy možnosť silovej intervencie v rebelských regiónoch krajiny, ak tieto budú trvať na vyhlásení nezávislosti.

Vidal-Quadras sa v tejto súvislosti zmienil o jednotkách Civilnej gardy, čo sú zložky federálnej polície. Civilná garda má v očiach populácie zlý imidž od roku 1981, keď bola súčasťou pokusu o štátny prevrat.

List katalánskych poslancov do Bruselu prichádza v citlivom čase pre Katalánsko, ktoré v novembri čakajú regionálne voľby. Katalánsky premiér Artur Mas i Gavarró v tejto súvislosti uviedol, že ak voľby vyhrá, pokúsi sa v roku 2014 usporiadať referendum o nezávislosť Katalánska.

V roku 2014 by sa malo konať referendum o nezávislosti aj v Škótsku, kde silnejú hlasy po odtrhnutí sa od Spojeného kráľovstva.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:58

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil to šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell. Zároveň upozornil, že Európa sa nemôže spoliehať na to, že Ukrajine budú pomáhať Spojené štáty. 

Summit EÚ - západný Balkán
Na snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell
10:57

Juhokórejskej podnikateľke zamietli ruské úrady vstup do krajiny a následne na ňu uvalili 30-ročný zákaz vstupu. Incident zrejme nesúvisí s bilaterálnymi vzťahmi medzi obomy krajinami, ktoré sa zhoršili v súvislosti s vojnou Moskvy na Ukrajine, uviedol predstaviteľ Soulu.

10:45

Starostu malého banského mesta v Ekvádore zastrelili len niekoľko dní pred celoštátnym referendom o sprísnení opatrení proti zločinu.

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali