Madrid 25. marca 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Aby bolo znížené riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb na minimum, je potrebné, nielen zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré srdcu prospievajú, ale tiež odmietať nebezpečné potraviny, povedal v rozhovore pre španielske noviny La Vanguardia kardiológ Pablo Canepa
Za obzvlášť nebezpečné označil červené mäso. Táto potravina obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov, ktorých spotrebu treba obmedzovať a dávať prednosť mono- a polynenasýteným tukom. Ich zdrojom sú orechy, olivový olej prvého lisovania, slnečnicové semienka, avokádo a niektoré druhy rýb. Kardiológ odporúča zaradiť do jedálnička diétne druhy mäsa, napríklad kuracie mäso.
Okrem toho je potrebné vyvarovať sa pečivu a vločiek na raňajky, a tiež polotovarov – mrazených pirohov, pizze a cestovín. Podobné potraviny sú bohaté na transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú obsah “zlého“ cholesterolu, napomáhajú priberaniu na váhe a zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb, a tiež cukrovke druhého typu.
Canepa kategoricky neodporúča nealkoholické energetické nápoje, ktoré obsahujú okrem kofeínu tiež veľké množstvo cukru a škodlivých doplnkov. Energetické nápoje majú povzbudzujúci účinok na nervovú sústavu, čo môže vyvolať problémy so srdcovým svalom.
Kardiológ zdôraznil, že je dôležité znížiť spotrebu soli, aby sme zabránili nebezpečenstvu vysokého krvného tlaku. Pripomenul, že podľa odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie nesmie jej denná spotreba presahovať dva gramy. Americká kardiologická asociácia odporúča znížiť túto normu na 1,5 gramu. Canepa dodal, že asi jeden gram soli je už obsiahnutý v hotovej potrave, a preto je veľmi jednoduché prevýšiť jej dennú dávku.
Podľa lekárových slov je tiež nutné vzdať sa alkoholu, ktorý podstatne zvyšuje nebezpečenstvo srdcovej zástavy a infarktu myokardu, a tiež poškodenie mozgu.
Je užitočné tiež obmedziť spotrebu smotany a masla, dodal kardiológ.
Ako uviedol Canepa, ľudia, ktorí sa starajú o svoju kardiovaskulárnu sústavu, by mali zvoliť radšej stredomorskú diétu, ktorá je bohatá na ovocie, zeleninu, orechy, strukoviny, ryby a olivový olej, obmedzuje, ale spotrebu mäsa. Je tiež dôležité venovať denne 45 minút fyzickej aktivite a vzdať sa zlozvykov.