Kardinál Sodano počas omše za dobrú voľbu pápeža vyzval na jednotu cirkvi

Kardinál Sodano počas omše za dobrú voľbu pápeža vyzval na jednotu cirkvi

Vatikán 12. marca (TASR) – Hlavný celebrant omše za dobrú voľbu pápeža, ktorá sa dnes predpoludním konala v Bazilike sv. Petra a predchádza konkláve, vyzval na jednotu cirkvi.

Dekan kardinálskeho kolégia kardinál Angelo Sodano pripomenul, že "sv. Pavol nás učí, že každý z nás má spolupracovať na budovaní jednoty cirkvi". Sodano citoval tento výrok krátko pred začiatkom konkláve, ktoré sa začne dnes podvečer v Sixtínskej kaplnke. Samotný Sodano (85) sa kvôli vysokému veku už na konkláve nezúčastní.

Na omši v zaplnenej Bazilike sv. Petra sa okrem kardinálov, vrátane nevoličov pápeža, mohli zúčastniť aj radoví veriaci. Lektori prečítali najprv úryvok z druhej Knihy proroka Izaiáša a List sv. Pavla Efezanom, potom zaznelo v latinčine spievaný úryvok z Evanjelia podľa sv. Jána.

Na úvod kázne Sodano vzdal Bohu vďaku za starostlivosť o cirkev a "za žiarivý pontifikát, aký jej "doprial životom a dielami Benedikta XVI., za ktoré znovu vyjadrujeme svoju hlbokú vďačnosť". Tieto Sodanove slová vyvolali niekoľkominútový potlesk prítomných.

Reklama

Dekan kardinálskeho kolégia potom povedal, že bohoslužbou "chceme od Pána vyprosiť pomoc pre otcov-kardinálov, skrze ktorých chce udeliť našej cirkvi nového pastiera".

Pripomenul v tejto súvislosti známy Ježišov výrok o Petrovi: "Ty si Peter (Skala) a na tejto skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu." – Mt. 16:18.

Reklama

Potom sa Sodano venoval výkladu čítaní i evanjelia, pretože "nám pomáhajú "pochopiť poslanie pre Petra a jeho nástupcov".

S odvolaním sa na encykliku Jána Pavla II. Sodano uviedol, že spôsob, akým sa prejavuje biblická láska, sa označuje aj ako milosrdenstvo. Toto poslanie podľa neho majú pastieri cirkvi – každý kňaz i biskup.

"Je to láska, ktorá pobáda pastierov cirkvi plniť svoje poslanie voči ľuďom, ponúkať im svetlo viery a silu milosti, na čo poukázal Benedikt XVI. vo svojom posolstve k tohoročnému pôstnemu obdobiu," poznamenal Sodano.

Ďalej uviedol, že "najvyšším prejavom lásky je evanjelizácia – čiže služba slova". Podľa jeho názoru "nie je žiadna prospešnejšia služba, ako umožňovať blížnym účasť na poznaní Božieho slova". "Evanjelizácia je najvyšším spôsobom povznesenia ľudskej osoby," uviedol.

Sodano sa ďalej vrátil k čítaniu z Listu sv. Pavla Efezanom, ktorých vyzval zachovať jednotu ducha a cirkvi. Kardinál uviedol, že jednota cirkvi zahŕňa "mnohorakosť, ale táto rozmanitosť je v službe budovania jedného Kristovho tela". Dodal, že Boh ustanovil apoštolov ako viditeľný základ jednoty cirkvi.

Reklama

Pripomenul, že sv. Pavol "nás učí spolupracovať na jednote cirkvi, preto je potrebná spolupráca všetkých spojív tohto tela". "Všetci sme povolaní spolupracovať s pastiermi a obzvlášť s Petrovým nástupcom, aby sme dosiahli jednotu cirkvi," zdôraznil kardinál Sodano.

V kázni sa vrátil aj k evanjeliu, ktoré zaznelo krátko pred kázňou a v ktorom zaznela Ježišova výzva k apoštolom: "Milujte sa navzájom, ako ja som miloval vás". Tieto slová vyjadrujú základný postoj pastiera cirkvi: dať život za svoje ovečky, čo – ako zdôraznil Sodano – platí aj pre pápeža. "Čím vyššia je pastoračná služba, tým väčšia musí byť aj láska v veriacim," poznamenal.

"V službe lásky k cirkvi a celému ľudstvu boli poslední pápeži pôvodcami mnohých dobročinných iniciatív a snažili sa o spravodlivosť. Modlime sa za nového pápeža, aby mohol pokračovať v tomto diele. Táto služba lásky patrí k charakteru cirkvi, je jej konštitutívnou súčasťou," uviedol Sodano na záver svojho príhovoru.

Po omši sa kardináli odoberú do vatikánskeho hotela Domus Sanctae Marthae. V popoludňajších hodinách sa 115 kardinálov-voliteľov zíde v Sixtínskej kaplnke, kde sa budú modliť Litánie ku všetkým svätým a prosiť o ich pomoc pri voľbe nového pápeža.

Vypočujú si aj meditáciu maltského kardinála, zložia sľub mlčanlivosti a potom podľa všetkého pristúpia k prvému kolu hlasovania. Ak sa tak stane, v čase medzi 19.00 a 20.00 h by sa mal z komína nad Sixtínskou kaplnkou objaviť dym – čierny v prípade neúspešnej voľby, a biely, ak bude nový pápež zvolený.

Reklama

Ak sa tak nestane, kardináli-volitelia sa okolo 19.30 h vrátia do hotela Domus Sanctae Marthae, kde budú zhruba o 20.00 h večerať.

Počínajúc stredou kardináli budú voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní, až kým nezvolia nového pápeža. Keby sa im to nepodarilo do piatka, bude nasledovať jednodňová prestávka, počas ktorej sa kardináli budú venovať modlitbám a rozjímaniu. K voľbe by sa v takomto prípade vrátili v sobotu.

Režim uprázdneného stolca – tzv. sedisvakancia – nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.

3 12 pel dem

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali