Kam smeruješ, Smer? Kam kráčaš, ľavica? A kde bude slovenská ľavica o štyri roky?

Kam smeruješ, Smer? Kam kráčaš, ľavica? A kde bude slovenská ľavica o štyri roky?

Bratislava 22. mája 2020 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Rozdelí sa Smer? Prečo áno a prečo nie? A čo by sa mohlo stať, ak by sa Smer rozdelil? Bola by to katastrofa pre ľavicovú politiku, alebo naopak záchrana? Skonsoliduje sa ľavica do najbližších volieb?

Na kombosnímke Peter Pellegrini a Robert Fico

Ľavica, to sú tie sily, ktoré by mali stáť za záujmami obyčajných ľudí. To síce tvrdia aj iní, niektorí si dali dokonca do názvu, že aj oni sú „obyčajní ľudia“, ale kým bude existovať kapitalizmus, kým budú existovať majitelia firiem a na opačnej strane ľudia, ktorí sú im odkázaní na milosť a nemilosť, tak sa ani na polarizácii ľavá-pravá nič naozaj nezmení, darmo sa dnes niektoré rafinované učenia tvária, že v 21. storočí je predsa už iný svet a všetko je inak.

Reklama

Smer-SD je vlajkovou loďou slovenskej ľavice. Niekto povie, že v posledných voľbách prehral: ibaže takmer dvadsať percent voličských hlasov, to predsa nie je prehra – je to takmer toľko, koľko získali tri menšie koaličné strany dokopy. Je zrejmé, že stále veľmi veľa ľudí vidí v tejto strane jedinú realistickú nádej na vyváženie vplyvu pravicových strán, ktoré vnímajú ako strany zastupujúce záujmy podnikateľov, korporácií, finančných kruhov, oligarchov.

Aké má byť autentické poslanie Smeru? Dajú sa tam rozpoznať dve línie: jedna „tvrdšia“, viac socialistická, a druhá kompromisnejšia, viac centristická. Liberálne médiá už niekoľko rokov hovoria o pnutí v Smere medzi týmito dvomi líniami a tešia sa na rozpad Smeru. A Smer už niekoľko rokov opakuje, že rozpad sa nebude konať, a že pre obe frakcie je jediným zmysluplným riešením spojiť všetky ako-tak ľavicové sily do jedného prúdu, pretože jedine tak môžu tvoriť silnú stranu schopnú vyhrať voľby a konzistentne vládnuť.

Reklama

Ibaže jeden prúd, jeden smer a dve línie, to nie vždy ladí. Pellegriniho línia reprezentuje snahu o zmierenie a opatrnú spoluprácu s aktuálnou koalíciou – pamätáme si jeho vyjadrenie, že by mohol spolupracovať s Kiskom a jeho stranou, dal najavo aj možnosť dobrých vzťahov s Kollárom a jeho hnutím. Pellegrini zároveň jemne, ale dostatočne jasne naznačuje, že by sa dištancoval od ľudí, ktorí sú radikálnejší a kritickejší voči súčasnej vláde, EÚ, USA, NATO a liberalizmu, a predovšetkým od hlavného reprezentanta tohto prúdu v Smere, poslanca Ľuboša Blahu.

Naopak, ľavicovejšia línia, v čele ktorej stojí predseda strany Robert Fico, deklaruje jednoznačné vylúčenie možnosti obetovať skutočné ľavicové hodnoty výmenou za účasť na moci spolu s pravicovými, resp. populistickými stranami. Blaha dal nedávno veľmi jasné vyjadrenie, že treba dať bokom osobné ambície, a že treba zabrániť tomu, aby sa Smer posúval k liberálnym a podnikateľským záujmom.

Vnútrostranícky boj medzi Pellegrinim a Ficom nie je v rovine osobného konfliktu a vyslovenej antipatie, ako to bolo v uplynulom volebnom období napríklad medzi Blahom a bývalým ministrom zahraničia Lajčákom. To však nemení nič na tom, že problém dvoch línií v jednej strane tu stále je, a s ním aj otázka: či to, čo reprezentuje Peter Pellegrini, je v skutočnosti ešte Smer, či to je ešte ľavica, či to je autentická socialistická obhajoba záujmov obyčajných ľudí.

Na túto otázku si budú musieť odpovedať predovšetkým v Smere samotnom. Majú na to štyri roky. To je ten čas, ktorý má Smer a ľavica ako taká na to, aby mali pred ďalšími voľbami ľavicoví voliči na stole uspokojivú ponuku: či už ako jednotný Smer, alebo napríklad ako dva silné, konsolidované subjekty – povedzme že jeden autenticky socialistický a druhý ako stredoľavý „projekt národného zmierenia“ časti opozície a koalície.

Mnohí ľudia nespokojní s výsledkami volieb si myslia, alebo skôr zbožne želajú, aby volebné obdobie trvalo kratšie než štyri roky, lenže také jednoduché to nemusí byť. Nedá sa spoliehať na čiesi podlomené psychické či fyzické zdravie, ani na uragán nespokojnosti občanov spustený trojitou ekonomickou katastrofou: tou, ktorá prišla v dôsledku koronovej pandémie, tou, ktorú ešte len spustí ničím nebrzdená dobrodružná vláda vysmiatych oligarchov, a tiež tou, ktorá by aj tak už čoskoro prišla nezávisle od korony, pretože je globálne dlhodobo očakávaná.

Reklama

Ale na druhej strane, štyri roky, to sa zdá byť dlhý čas, ibaže prebehnú ako voda. Práve teraz majú politické strany čas na zamyslenie, sebareflexiu, očistu, plánovanie… a rozpájanie toho, čo by sa malo rozpojiť, ale rovnako aj spájanie toho, čo by sa malo spojiť. Nestáva sa často, že moc v krajine padne komusi iba tak k nohám: a ak by sa tak aj predsa stalo, bolo by veľmi otázne, komu, prečo a v čí prospech by sa toho šťastia dostalo. Kto chce byť pripravený, bude musieť začať už teraz systematicky pracovať na úspechu.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Vo Volynskej oblasti žena po hádke upálila svojho manžela.

Infromujú o tom noviny Strana, ktoré sa dozvedeli od zdrojov v orgánoch činných v trestnom konaní.

„Incident sa stal 8. mája. Žena bola s manželom na ulici pri ich dome, muž bol invalidný a sedel na invalidnom vozíku. Počas hádky žena vzala benzín, poliala muža a zapálila ho. Muž zomrel na následky popálenín, ktoré utrpel,“ uvádza zdroj.

Zároveň dodal, že žena bola zadržaná. Hrozí jej až 12 rokov väzenia.

16:20

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v piatok povedal, že udelí politický azyl poľskému sudcovi Tomaszovi Szmydtovi, ktorý pred stíhaním z dôvodu špionáže utiekol do Bieloruska.

16:18

Aktivisti vtrhli do továrne Tesla neďaleko Berlína – jedinej v Európe.

Bild píše, že ide o ľavicových radikálov. Majú červenú vlajku a skandujú „Zničme kapitalizmus, vytvorme budúcnosť!“.

Polícia sa ich snaží zastaviť.

Od štvrtka sa pred továrňou zhromaždilo asi 1 200 aktivistov z celej Európy. Postavili stany, a vztíčili vlajky Palestíny a nemeckého teroristického hnutia RAF („Frakcia Červenej armády“).

Požadujú zastavenie rozširovania závodu.

aktivisti
Na snímke aktivisti
15:52

Ukrajinské sily sú pripravené čeliť útoku v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ktorú ruské sily spustili v piatok. Povedal to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň varoval, že Moskva by mohla do oblasti vyslať viac vojakov.

15:36

Pápež František sa v piatok prihovoril európskym politikom na konferencii o rastúcej demografickej kríze. Urgoval ich, aby zaviedli “skutočné a funkčné” politiky pre rodiny, ktoré pomôžu zlepšiť pôrodnosť a vysporiadať sa so starnúcou populáciou.

15:16

Železnice SR (ŽSR) vyzývajú verejnosť k opatrnosti pri pohybe v blízkosti železničnej trate. V prípade, ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba volať záchranárov na linke 112. V prípade, že auto uviazlo na priecestí a blíži sa vlak, treba spustené závory preraziť. ŽSR o tom informovali v piatok v súvislosti s tým, že v období od 2. apríla do 6. mája evidujú deväť zrážok vlaku s osobou, z ktorých jedna bola smrteľná. K stretu vlaku a auta došlo v tomto období päťkrát.

15:12

Ovocinári začali v partizánskej mestskej časti Návojovce so samozberom jahôd. Oproti minulým rokom si ľudia môžu ovocie nazbierať o tri týždne skôr. Časť úrody zničili jarné mrazy, problém spôsobila i prietrž mračien.

15:06

Inflácia v eurozóne je na dobrej ceste a smeruje k poklesu v budúcom roku na cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou sú 2 %. Predstavitelia banky tak minulý mesiac dospeli k záveru, že pravdepodobne budú v pozícii, ktorá im umožní znížiť v júni úrokové sadzby. Ukázala to v piatok zápisnica z ich aprílového zasadnutia.

15:06

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v piatok informovalo o tom, že plní Národnú stratégiu deinštitucionalizácie (DI) systému sociálnych služieb a náhradnej starostlivosti. Súčasťou toho sú aj reformy v pláne obnovy, ako i realizácia investícií s cieľom navýšiť kapacitu zariadení komunitného typu.

15:05

Od stredy 15. mája začnú platiť nové podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Zmení sa aj spôsob určenia jeho sumy. Vyplýva to z nedávno schválenej novely zákona o sociálnom poistení. V piatok na to upozornila Sociálna poisťovňa.

15:04

Polícia objavila v západonemeckom meste Hildesheim približne 190 kíl kokaínu. Bol ukrytý v debnách s banánmi a dovezený obchodníkovi s ovocím. TASR informuje podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na policajné zdroje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali