Juhokórejská tajná služba podozrieva z vraždy Kim Čong-unovho brata dve ženy. Na letisku v Kuala Lumpure zadržali ženu podozrivú z vraždy brata vodcu KĽDR

Juhokórejská tajná služba podozrieva z vraždy Kim Čong-unovho brata dve ženy. Na letisku v Kuala Lumpure zadržali ženu podozrivú z vraždy brata vodcu KĽDR

Soul 15. februára 2017 AKTUALIZOVANÉ  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Wong Maye-E)

 

Malajzijská polícia analyzuje záznam z bezpečnostných kamier na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure so zábermi na ženu, ktorá by mohla mať niečo spoločné so smrťou nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una

Kimov starší nevlastný brat Kim Čong-nam žil v Macau, osobitnej administratívnej oblasti Čínskej ľudovej republiky, a venoval sa podnikaniu. Atentát naňho bol spáchaný v pondelok na letisku v Kuala Lumpure, odkiaľ sa vracal do Macaa, kde žil s rodinou.

Reklama
Kim Čong-un
Kim Čong-un

Vyšetrovatelia sa domnievajú, že atentát na Kima spáchali dve ženy, ktoré z miesta činu ušli taxíkom. Juhokórejská tajná služba sa domnieva, že predpokladané páchateľky ešte neopustili územie Malajzie. Japonskí špecialisti však tvrdia, že podozrivé ženy už môžu byť po smrti.

Malajzijské zdravotnícke úrady ešte stále zisťujú príčinu Kim Čong-namovej smrti. Kimovo telo dnes previezli do inej nemocnice, kde sa uskutoční pitva. Do nemocnice prišli aj predstavitelia severokórejského veľvyslanectva. Ambasáda KĽDR však pre novinárov nevydala nijaké vyhlásenie.

Reklama

Hovorca juhokórejského ministerstva pre zjednotenie medzičasom na brífingu v Soule potvrdil Kimovu smrť, keď na otázku novinárov odpovedal: “Áno, ako som povedal, je to potvrdené”.

Juhokórejské tajné služby predpokladajú, že telo bude po pitve vydané Kimovej rodine v Macau.

O spôsobe zavraždenia Kim Čong-nama sa medzičasom objavili rôzne hypotézy: mohli ho smrteľne zraniť otrávenými ihlami, vyliať naňho jedovatú látku, alebo otrieť tvár tampónom napusteným neznámou látkou.

Predstaviteľ malajzijskej polície Fadzil Ahmat pre agentúru Reuters uviedol, že v čase, keď sa Kim nachádzal na termináli nízkonákladovej leteckej spoločnosti, aby nastúpil do lietadla do Macaa, niekto ho odzadu chytil alebo zdrapil za tvár. Následne pocítil nevoľnosť a musel vyhľadať pomoc. Zomrel počas prevozu z letiska do jednej z miestnych nemocníc.

Reuters napísal, že USA sú presvedčené, že Kim Čong-nama zavraždili agenti severokórejských tajných služieb.

Reklama

Nemenovaní juhokórejskí poslanci s odvolaním sa na informácie od juhokórejských tajných služieb pre Reuters uviedli, že vodca KĽDR Kim Čong-un vydal “trvalý príkaz” na zavraždenie svojho nevlastného brata, pričom v roku 2012 sa už odohral jeden neúspešný pokus.
Kim Čong-nam je najstarším synom bývalého severokórejského diktátora Kim Čong-ila. Narodil sa v roku 1970 z jeho vzťahu s herečkou Song Hje-rim.

Kim Čong-nam bol v rokoch 1998-2001 považovaný za nástupcu svojho otca. Ten možné nástupníctvo prehodnotil po tom, ako Kim Čong-nama v roku 2001 zadržali na letisku v Japonsku, keď cestoval na falošný pas. Tvrdil vtedy, že chcel navštíviť tokijský Disneyland. Otcovým favoritom sa po tomto incidente stal Kim Čong-namov nevlastný brat Kim Čong-un.

Kim Čong-nam, ktorý bol známy ako prívrženec reforiem v KĽDR, vystupoval aj proti dynastickému nástupníctvu v KĽDR.

Juhokórejský premiér Hwang Kjo-an v utorok na mimoriadnom zasadaní bezpečnostného kabinetu, zvolanom po prvých správach o Kimovej smrti, uviedol, že “ak sa potvrdí, že vraždu Kim Čong-nama spáchal severokórejský režim, jasne to dokáže jeho brutalitu a neľudskosť”.
Južná Kórea mimoriadne citlivo vníma a reaguje na každý náznak nestability v Severnej Kórei, s ktorou je “technicky” stále vo vojnovom stave.

Americký expert na KĽDR a jej vedenie Michael Madden však podľa Reuters vyjadril pochybnosť, že by Kim Čong-un bol vydal príkaz na zavraždenia svojho nevlastného brata. Keby to totiž bol urobil, posilnil by dojem, že jeho vládnutie je “hrôzovládou”, i dohady o tom, že sa cíti byť neistý. Rozhneval by si tým aj Čínu a Malajziu, s ktorými má relatívne dobré vzťahy, domnieva sa Madden.

Reklama

Podľa Maddena by táto vražda nijako neposlúžila Kimovým politickým záujmom. “Je pravdepodobné, že ak bol (Kim Čong-nam) zavraždený severokórejskými agentmi, spustil to niekto iný”, uviedol Madden.

Malajzia je jednou z mála krajín sveta, ktoré majú blízke vzťahy so Severnou Kóreou. Oba štáty majú bezvízový styk.

Medzičasom sa objavila informácia, že príbuzných Kim Čong-nama, ktorí žijú v Pekingu a v Macau, si vzali pod ochranu čínske úrady. V Macau žije Kimova druhá manželka a v Pekingu jeho prvá manželka a syn.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie vyzvalo všetkých Severokórejčanov, ktorým sa z KĽDR podarilo ujsť a žijú v Južnej Kórei alebo inde zahraničí, aby boli opatrní.

 

Malazijská polícia vypočula taxikára, ktorý viezol predpokladané Kimove vrahyne

Malajzijská polícia zadržala a vypočúvala vodiča taxíka, ktorý z letiska v Kuala Lumpure v pondelok odvážal ženy podozrivé z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu.

Polícia taxikára zadržala na základe analýzy záznamov z bezpečnostných kamier na letisku. Momentálne pátra po dvojici žien, ktoré muž odvážal a podľa svedectva taxikára sú zrejme pôvodom z Vietnamu.

Nemenovaný zdroj malajzijskej polície uviedol, že ženy by mohli byť agentkami tajných služieb cudzej krajiny. Odmietol špekulovať, či boli najaté bratom zavraždeného muža – najvyšším predstaviteľom KĽDR Kim Čong-unom, o ktorom sa v médiách píše, že vraždu nariadil.

Spomínaný zdroj dodal, že malajzijská polícia pátra po dvoch podozrivých ženách, pričom sa domnieva, že sa ešte stále nachádzajú na území Malajzie.

Reklama

Podľa britského denníka Daily Telegraph severokórejská vláda vyslala do tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii vysokopostaveného diplomata. Požiadala tiež, aby Kim Čong-namovo telo nebolo podrobené pitve, čo však malajzijské úrady odmietli.

Kim Čong-nam zomrel v pondelok po tom, ako skolaboval na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure, odkiaľ mal cestovať do Macaa, kde žil v exile.

Agentúra Reuters napísala, že USA sú presvedčené, že Kim Čong-nama zavraždili agenti severokórejských tajných služieb.

Nemenovaní juhokórejskí poslanci s odvolaním sa na informácie od juhokórejských tajných služieb pre Reuters uviedli, že vodca KĽDR Kim Čong-un vydal “trvalý príkaz” na zavraždenie svojho nevlastného brata, pričom v roku 2012 sa už jeden neúspešný pokus odohral.

 

Reklama

Na letisku v Kuala Lumpure zadržali ženu podozrivú z vraždy brata vodcu KĽDR

Malajzijská polícia zadržala dnes na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure ženu s vietnamským pasom, ktorá je podozrivá z vraždy nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Informovala o tom agentúra AP.

Kim Čong-nam zomrel v pondelok po tom, ako skolaboval na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure, odkiaľ mal cestovať do Macaa, kde žil v exile.

Malajzijská polícia má na základe analýzy záznamov z bezpečnostných kamier na letisku podozrenie, že Kima zavraždili dve ženy.

 

Reklama

Polícia pátra v súvislosti s Kimovou vraždou po ďalších cudzincoch

Malajzijská polícia pokračuje v pátraní po “niekoľkých” ďalších cudzincoch podozrivých v súvislosti s vraždou nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

“Polícia pátra po niekoľkých ďalších (podozrivých), všetci sú cudzinci,” uviedol dnes na brífingu námestník policajného generálneho inšpektora Noor Rashid Ibrahim, ktorý sa ale vyhol odpovedi na otázku ohľadom štátnej príslušnosti hľadaných či informácie o tom, či ide o ženy alebo mužov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

14:43

V centre Varšavy brutálne zbili Ukrajinca, ktorému zárovň ukradli 400 000 eur, informoval denník In Poland.

Skupina maskovaných mužov zaútočila na muža, keď vošiel do vchodu viacposchodovej budovy na Koszykowej ulici.

Ukradli mu takmer 2 milióny zlotých, ktoré dostal v zmenárni, pričom vymenil 400-tisíc eur.

Muža vo vážnom stave previezli do nemocnice.

Prípadom sa zaoberá prokuratúra.

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali