Jiří Vyvadil: Vybuchne to…

Jiří Vyvadil: Vybuchne to…

Praha 10. januára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Irina Kalashnikova)

 

Do volieb do Európskeho parlamentu zostáva ešte pol roka, ale panika ohľadom možných výsledkov sa v mysli niektorých prebúdza už teraz

Ilustračné foto

čaká šok, europarlament berú útokom antiutečenci, populistické a nesystémové strany, píše Reflex.cz. Portál poukazuje na nestabilnú situáciu v mnohých európskych krajinách, najmä vo Francúzsku. Toto všetko, spolu s podráždením ľudí z “nemožného Bruselu, ktorý nie je schopný vyriešiť problém migrácie, vyvoláva, že ľudia unavení z tradičných strán, a to môže vážne zmeniť zloženie politických síl v Európskom parlamente tým, že k nim pribudne viac radikálov a euroskeptikov.

Reklama

 

Čaká svet v roku 2019 po európskych voľbách skutočne taký šok, ako o tom píše týždenník Reflex?

Reklama

Nepochybne! Povedal v rozhovore pre Sputnik bývalý senátor a poslanec, námestník ministra spravodlivosti ČR (2005-2006) a teraz sudca Rozhodcovského súdu pri HK a AK ČR Jiří Vyvadil.

Vyvadil: Autori tohto týždenníka spojili svoj život s usporiadaním sveta, Európy i Českej republiky, ako sa zafixoval po roku 1989, teda ako jednoznačné a trvalé víťazstvo liberálneho Západu nad zostávajúcim svetom. A dostávajú kŕče, že by to mohlo byť inak. Ale zabúdajú, že ich svet sa prežil. Ak sa pred 30 rokmi po páde tzv. Železnej opony do čela sveta postavili USA, nadobudli dojem, že bez trestu len podľa svojej ľubovôle môžu všetko. Lenže to skončilo. Na vojenskej geopolitickej úrovni ich ako superveľmoc dnes už predstihlo Rusko, na ekonomickej je to nesporne Čína.

 

A čo Európska únia, aby sme sa vrátili k téme?

To je správna otázka a snáď najviac ukazuje, ako sa svet mení a ešte zmení. Na pohrebe Busha staršieho veľvyslanec zrazu zistil, že pristupuje ku katafalku nie podľa poradia, ako by bolo inak dané prijatím jeho dojednaní, ale náhle na poslednom mieste, za všetkými ostatnými veľvyslancami jednotlivých krajín sveta. Pre to bol šok. Ale čosi to jasne znamenalo.

Reklama

USA dospeli k názoru, že Európska únia je v podstate len medzinárodnou organizáciou na úrovní napríklad Africkej únie a že nie je žiadnym štátom a takže všetci veľvyslanci členských krajín sú proste významnejší. Facka a veľká A to je len signál, že sa všetko mení.

 

Aký čakáte výsledok volieb do Európskeho parlamentu? Platí to, že zvíťazia protiimigrantské, populistické a antisystémové strany, ako uvádza Reflex?

Asi by som nebol v názvoch tých strán tak hysterický ako reflex, ale je pravdou, že Európsku úniu čaká zaujímavý zápas. Európska únia sa musí vysporiadať s dvojitým fatálne chybným rozhodnutím Angely Merkelovej. Tým, že bola vedľa Obamu hlavným organizátorom, euromajdanu v Kyjeve, ktorého cieľ bol jasný, ponížiť Rusko a vytlačiť ho z európskeho priestoru. Mimochodom, nechápem, že niečo tak idiotského môže napadnúť Nemca, teda Nemku a teda aj ju. Rusko porazilo Hitlera a porazilo aj Nepoleona. A hazard s euromajdanom nemohol dopadnúť inak. Rozumní ľudia a u nás aj napríklad bývalý prezident Klaus od prvej minúty upozorňoval, že to pre Ukrajinu dopadne katastroficky. A pominiem to, že som to pred piatimi rokmi hovoril verejne aj v televízii tiež. Ukrajina je na kolenách a Rusko je svetovou veľmocou. A tá istá Merkelová pozvala počas jedného televízneho výstupu všetkých sýrskych utečencov do Nemecka. A Európa aj vrátane krajín, ktorých sa pani Merkelová rozhodne nepýtala, boli zaplavené desaťtisícami sýrskych utečencov. Mimochodom, dnes ženy a dievčatá v Sýrii volajú: vykopnite našich chlapov, chceme ich tu. Nezvládajú to. Na to už nikto, najmä nie Merkelová nepočuje. Áno migrácie a rôzny pohľad na ňu a rusofóbia, ktorú nebezpečne Merkelová odštartovala, budú kľúčovými bodmi volebnej kampane do Európskeho parlamentu, podľa toho sa budú lámať hlasy.

 

Reklama

Aké sú šance strán, ktorých sa obávajú v Reflexe? Platí to, že zvíťazia protiutečenecké populistické a antisystémové strany?

Záleží na počtoch. Vo Francúzsku kométa stúpajúca nahor, tj. Emanuel Macron, už ťažko môže svojmu národu niečo ponúknuť. Obaja podpredsedovia talianskej vlády Di Maio za Hnutie piatich hviezd aj Matteo Salvini za Ligu sa plne postavili za Hnutie žltých hviezd, ktoré sa usiluje o jeho zvrhnutie. Pokiaľ nebude zvrhnutý do májových volieb ako prezident, bude podpora jeho zoskupenia veľmi slabá. V súhrne budú víťaziť stúpenci Národného združenia Marine le Pen a radikálna ľavica Mélanchona… Mimochodom oba tábory sú naklonené Rusku. Za Nemecko asi stále sčasti zabodujú ľudovci Angely Merkelovej, ale silná bude Alternatíva pre Nemecko, ktorá rozhodne chce s Ruskom komunikovať, rovnako ako Die Linke. Taliansko je jasné, víťazi budú či už stúpenci radikálnej ľavice Hnutie 5 hviezd či Salviniho Ligy, Maďarsko je jasné, Orbán a jeho Fidesz a sčasti Jobik… a tak by som mohol pokračovať… Celkovo očakávam, že tzv. populistické sily, inými slovami strany či hnutia bojujúce proti mainstreamu a establishmentu, zvíťazia a možno rozhodne…

 

A ako to dopadne v Českej republike?

Vidíte, že som klasický Čech. Rozhodne ma zaujímajú celkové výsledky za Európsku úniu, a pokladám ich tentoraz za mimoriadne dôležité pre Európu a svet. Ale pokiaľ ide o Českú republiku, je historickým faktom, že už od čias RakúskaUhorska nás Čechy individuálne výsledky našich poslancov na nadnárodnej úrovni zase tak nezaujímali. Predpokladám, že aj teraz sa účasť bude pohybovať okolo 18% a maximálne v jednotkách vychýlime výsledky tým či oným smerom.

 

Bude podľa Vášho názoru nové zloženie Európskeho parlamentu viac lojálne voči Rusku? Mohla by sa na to Moskva spoľahnúť?

Rusko sa absolútne nemá čo báť svetového vývoja… Už pri provokácii Ukrajincov v Kerčskom prielive v podstate vyhlásila komicky sankcie tuším len Litva a v EÚ sa horko ťažko udržalo, aby sankcie zostali. Po voľbách do europarlamentu zmizne najväčší jastrab vo vedení EÚ, Donald Tusk, ktorý je svojou nenávisťou voči Rusku chorý, a takmer garantujem, že krajiny ako Taliansko, Maďarsko, Rakúsko, a nakoniec aj Česko, Bulharsko, Slovinsko s pomocou časti europoslancov z Francúzska či Nemecka, a samozrejme ďalšie, môžu zmeniť rozloženie síl. V tom čase už Petr Porošenko nebude podľa všetkých známok prezidentom na Ukrajine a Tymošenková, ako predpokladaná budúca prezidentka, môže dať na odporúčanie Číny, aby už nevyvolávala zbytočné konflikty a hľadala porozumenie ako s Európou, tak aj s Ruskom… Koniec koncov, nikto nemá v súčasnej etape toľko peňazí ako Čína, ktorá je ochotná ich pustiť… A Ukrajina nie je pred bankrotom, ale už v bankrote.

 

ň

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali