Je odsúdený biskup Vojtaššák kontroverznou osobou? Uplynulo 71 rokov od monsterprocesu s tromi slovenskými biskupmi
icon

Je odsúdený biskup Vojtaššák kontroverznou osobou? Uplynulo 71 rokov od monsterprocesu s tromi slovenskými biskupmi

19. januára 2022iconiconicon

Bratislava 19. januára 2022 (HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

Pravda je taká, že katolícka cirkev bola jedným z hlavných terčov represií počas bývalého režimu, opierajúceho sa o marxizmus. Zdá sa však, že aj v súčasnosti vidia liberáli jeden zo svojich hlavných terčov v kresťanstve vôbec. O čom inom svedčia útoky dvoch vychýrených „demokratov“ z denníka SME na speváčku Simu a momentálne na biskupa Haľka za to, že si dovolil verejne kritizovať nový TV-seriál vo verejnoprávnej RTVS? Napokon, nečudo, ak sa liberalizmus opiera o myšlienky zakladateľov Frankfurtskej školy, teda neomarxistov. Napríklad Györgya Lukácsa, vlastným menom Bernáta Löwingera, maďarského marxistického filozofa židovského pôvodu, ministra kultúry za červenej vlády Bélu Kuna: revolúcia vyhrá len vtedy, keď zničíme kresťanstvo a tradičnú rodinu.

Verejnoprávna RTVS si všimla, že pred 71 rokmi, v januári 1951 sa konal v Bratislave monsterproces s tromi slovenskými biskupmi, obvinenými z vlastizrady, vojenskej zrady a úkladov voči republike. Štátny súd odsúdil spišského biskupa Jána Vojtaššáka na 24 rokov väzenia, konfiškáciu majetku a peňažný trest 500 000 korún. Michala Buzalku na doživotie, konfiškáciu majetku a peňažný trest 200 000 korún. Gréckokatolíckeho biskupa Pavla Gojdiča na doživotie, konfiškáciu majetku a peňažný trest 200 000 korún. Po roku 1990, teda posmrtne, boli zbavení obvinenia.

O monsterprocesoch hovorí historik Ústavu pamäti národa Branislav Kinčok.

Reklama

Zvuk: Kinčok

Traja odsúdení slovenskí biskupi sa ocitli v procese blahorečenia. Impulz dal pápež Ján Pavol II. pri svojej druhej návšteve Slovenska v roku 1995 v Levoči: „Starší z vás si zaiste pamätajú na úctyhodnú postavu biskupa Jána Vojtaššáka a bratia gréckokatolíci na postavu biskupa Pavla Gojdiča. Obidvaja boli uväznení v žalári na základe pseudoprocesov. Dnes si zasluhujú, aby sa konal cirkevný proces ich blahorečenia, pretože vydali svedectvo o vernej službe Cirkvi na Slovensku.“

Reklama

Zatiaľ čo biskup Gojdič bol 4. novembra 2001 Jánom Pavlom II. na námestí sv. Petra vo Vatikáne vyhlásený za blahoslaveného, proces blahorečenia Michala Buzalku, ktorý sa začal v roku 2000, a Jána Vojtaššáka ukončený nebol.

Pokiaľ ide o biskupa Vojtaššáka, kontroverzný teológ Miroslav Kocúr, ktorý od roku 2003 na vlastnú žiadosť už nie je kňazom, vie prečo. Čítame v Plus sedem dní z 22. júna 2021: „Na Vojtaššákovi je zaujímavé aj to, že bol vyhlásený za mučeníka, keďže za komunizmu strávil 24 rokov vo väzení, napriek tomu, že vedome ubližoval iným ľuďom. Keď zabudneme na etapu jeho života spojenú s tisovským režimom, môže byť mučeníkom. Sú to dve etapy jeho života, ale vo vatikánskych archívoch je stále zachovaná dobová korešpondencia, že Vojtaššák bol šovinistický biskup. Tých 24 rokov je fakt a je to silný argument. V tom majú predkladatelia blahorečenia naozaj silnú pôdu pod nohami. Nevieme, do akej miery sa im podarí vymazať pred Kongregáciou pre kauzy svätých Vojtaššákovu rasistickú a antisemitskú periódu života. Veď poznáme mená ľudí, ktorých udával, poznáme mená ľudí, ktorých majetku sa aktívne zmocnil. Sú to všetko komponenty toho, čo katolícka morálka nazýva ťažkým hriechom. Prešlo pätnásť rokov, odkedy bol proces blahorečenia zablokovaný…“

Začiatkom októbra 2021 odovzdala Spišská diecéza Kongregácii pre kauzy svätých v Ríme nové dokumenty týkajúce sa kauzy blahorečenia biskupa Vojtaššáka. Zrejme toto bol dôvod, že verejnoprávna RTVS venovala tomuto procesu a osobitne Vojtaššákovi neobyčajne veľkú pozornosť. A to tak v jednej, ako aj druhej svojej „bodke“. Na Rádiu Slovensko sa o tom rozprávala redaktorka Eva Sládková so zástupcom Ústavu pamäti národa Branislavom Kinčokom a známym historikom Ivanom Kamencom. Ten prvý okrem iného povedal, že aj cez tento proces mala byť súdená a odsúdená slovenská štátnosť. Ten druhý nevedel odpustiť Vojtaššákovi členstvo v Štátnej rade v časoch prvej Slovenskej republiky, arizáciu Baldovských kúpeľov a akési udanie muža z Levoče.

Zvuk: Kamenec

Na Dvojke dávali vcelku objektívny dokument, no následne si na Vojtaššákovi „zgustol“ Havran so svojimi spoluvečerajúcimi. Dvaja z nich – zase Kamenec plus Fedor Blaščák – najviac hovorili o Vojtaššákovej kontroverznosti. Štvrtý do partie, gréckokatolícky teológ a historik Peter Borza im „asistoval“. Nie, nebola to vyvážená diskusia. Veď o rímskokatolíckom biskupovi diskutoval Havran, protestant, s dvoma židmi a jedným gréckokatolíkom.

Reklama

O biskupovi Vojtaššákovi existuje bohatá literatúra. Konali sa konferencie, z ktorých vyšli zborníky. Najkomplexnešou prácou je monografia Ľuboslava Hromjaka z roku 2015 „S výrazom lásky trvám“. Vieme, že Vojtaššák bol medzi tromi prvými vysvätenými slovenskými katolíckymi biskupmi v roku 1921 v Nitre, a podporoval to, čo považoval za kresťanské, národné a katolícke. Počas zmanipulovaného súdneho procesu trpel najmä preto, že bol katolíckym biskupom.

V tejto súvislosti sme sa obrátili na historika Ivana Mrvu.

Zvuk: Ivan Mrva

1) Pokiaľ vieme, v roku 2012 ste oponovali habilitačnú prácu o biskupovi Jánovi Vojtaššákovi. Ste teda dobre informovaný o jeho celoživotných aktivitách. Čo by ste z nich vyzdvihli?

2) Oponenti vyčítajú Vojtaššákovi predovšetkým jeho angažovanosť v rokoch Slovenského štátu. Bol členom Štátnej rady Slovenskej republiky v rokoch 1939 – 1945, ale, pokiaľ vieme podľa pamätí ďalšieho člena Rady, Jána Balka, tam sa obával o osud židov kdesi v Poľsku, ak ich tak surovo nakladajú do vagónov… Konkrétnymi výčitkami je arizácia Baldovských kúpeľov a jeho údajné udanie akéhosi Lörinca…

Reklama

3) Čo podľa vás spôsobilo, že proces blahorečenia Jána Vojtaššáka bol po šiestich rokoch, po skončení tzv. diecéznej fázy v r. 2002 prerušený, respektíve, ako hovorí Kocúr, zablokovaný? Údajne to mali byť útoky na biskupa z nekatolíckych kruhov?

4) Mala byť cez viaceré povojnové politické procesy, ktorých výsledkom bolo 50 popravených, odsúdená slovenská štátnosť, ako sa v rozhlasovej besede vyjadril Branislav Kinčok? Bolo to naozaj tak?

5) V rozhlase odznela 10. januára poznámka, že na Slovensku je tradícia vytvárať martýrov a že tento fakt je hrádzou pre objektívne posúdenie jednotlivých osôb. Ivan Kamenec konkrétne spomenul Tuku, Tisa, Hlinku i Vojtaššáka. Aký je na to váš názor?

Dagmar Vanečková

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali