Jáchymov 26. -27. mája 2017

Jáchymov 26. -27. mája 2017

,Jáchymov 29. mája 2017 (HSP/Foto:Ľudovít Košík)

 

V piatok 26. a v sobotu 27. mája 2017 sa uskutočnil XXVIII. ročník spomienkového podujatia na všetkých nespravodlivo väznených počas komunistického režimu, Jáchymovské peklo

26. mája  v poobedňajších hodinách boli položené kvety u pamätníku na cintoríne v Horním Slavkove a konal sa pietny akt u Veže smrti v v Dolním Žďári.

Reklama

V sobotu 27. mája začal  program v kostole sv. Jáchyma v Jáchymove, sv. omšou za všetkých, živých i zosnulých, ktorí nespravodlivo trpeli pre vieru, vernosť Pravde, alebo pre svoj názor, v Čechách a na Slovensku, počas rokov  komunistickej totality, vo väzniciach a pracovných táboroch. Celebroval ju emeritný plzeňský biskup Mons. František Radkovský, spolu s prítomnými kňazmi. Vo svojom príhovore  pripomenul diktatúru nacizmu a komunizmu, ktoré naše krajiny postihli počas uplynulého storočia  a vyzval prítomných, aby si vážili slobodu, budovali  spoločnosť na základoch Pravdy a Slobody, i keď prebudenie z otrockého ducha môže trvať ešte nejaké obdobie, a  osobitne tých, ktorí nespravodlivo trpeli, aby boli svedomím spoločnosti.

Reklama

Po skončení sv. omše sa prítomní politickí väzni komunistického režimu, ich potomkovia, príbuzní, pamätníci, ústavní činitelia, zástupcovia samosprávy krajskej i miestnej,  cirkevní predstavitelia a všetci účastníci podujatia, medzi ktorými nechýbali ani zástupcovia najmladšej generácie, ktorí sa narodili až po páde totalitného režimu zhromaždili pri pamätníku Brána ku slobode pri kostole, aby sa zúčastnili na pietnom akte a uctili si pamiatku  nespravodlivo prenasledovaných komunistickým režimom. V jej úvode  za zvukov ústrednej hudby armády Českej republiky vojaci z posádky  Praha položili k pamätníku takmer tri desiatky vencov a kytíc, od prezidenta republiky, senátu, parlamentu ČR, veľvyslanectva SR, organizácií ktoré združujú politických väzňov a ich rodinných príslušníkov, krajských i miestnych samospráv, skautov a ďalších inštitúcií. Po minúte ticha  nasledovali príhovory hostí. Podpredseda senátu ČR Jiří Šesták pripomenul  existenciu 18 táborov, ktoré vznikli v Jáchymove a v jeho okolí a 65.000 väčšinou politických väzňov, ktorí v nich nespravodlivo trpeli a asi 4.500 ktorí ich neprežili. Varoval pred tými, ktorí si budujú politickú moc na našom strachu a pripomenul, že tragické príbehy mnohých, ktoré sa v tomto priestore v 50 -tych rokoch udiali, by mali inšpirovať v schopnosti obetovať sa a byť dobrým človekom v láske a pravde.

Poslankyňa parlamentu ČR Markéta Vernerová vyzvala k počúvaniu pamätníkov a k tolerancií, ocenila že nespravodlivo odsúdený bojovali za svoju krajinu a svoj názor a dokázali prijať aj utrpenie. Námestník ministra kultúry ČR René Schreier hovoril, že utrpenie a hrdinstvo tých, ktorí lágrami prešli nás zaväzuje pripomínať si ho a ministerstvo bude nápomocné aby sa doteraz zachované objekty boli sprístupnené i verejnosti ako pamätníky. Hajtmanka Karlovarského kraja Jana Vildumetzová hovorila, že ku kraju, ktorý je známy viacerými kúpeľmi, žiaľ patria aj miesta, kde totalitný režim vytvoril peklo na zemi, kde v neľudských podmienkach trpeli a zmierali väzni totalitného režimu, čo patrí k najťažším obdobiam v histórií mesta, kraja i celej republiky, preto im patrí naša úcta. Zástupca hajtmana libereckého kraja Přemysl Sobotka, pripomenul že v táboroch trpeli tí, ktorí mali iní názor než bol komunistický a mali svoju krajinu tak radi, že dokázali prinášať i tie najťažšie obete a varoval pred strácaním záujmu o ich utrpenie zo strany politikov, médií i verejnosti. Starosta Jáchymov Bronislav Grulich pripomenul, že sloboda nie je samozrejmosť, to čo sa tu odohralo je mementom, ktoré musí byť pripomínané i najmladšej generácií. Predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner povedal,  že jeden z tých, ktorí prešli väznicami nespravodlivého režimu, saleziánsky kňaz Titus Zeman bude vyhlásený za blahoslaveného, že je dôležité si pripomínať tieto udalosti a osudy ľudí, ktorí ich zažili majú byť výstrahou i pre budúcnosť. Podpredseda Konfederácie politických väzňov v Českej republike Leo Židek vyzval, aby sme novým generáciám zaručili čo najlepšiu budúcnosť. V závere sa prihovoril biskup František Radkovský a zopakoval aby sme boli svedomím našich spoločností a žili podľa desatora, ktoré chráni naše slobody a nás zaväzuje aby sme bránili slobody iných.

Na tohtoročnom spomienkovom stretnutí na všetkých nespravodlivo väznených komunistickým totalitným režimom v rokoch 1948 – 1989, sa zúčastnilo niekoľko stoviek účastníkov z Čiech, Moravy Slovenska i zo zahraničia, ktorí merali stovky kilometrov, aby im prejavili svoju úctu obdiv a vďačnosť, pripomenuli si ich utrpenie a odhodlanie hrdinsky brániť vieru, majetok, slobodu a základné hodnoty, ktoré sú nevyhnutné pre život  jednotlivcov i spoločnosti. Politických väzňov bolo prítomných už len niekoľko, ako pripomenul predseda KPVS Peter Santner, zo Slovenska len dvaja, i keď prihlásených boli viacerí, no k tomu aby mohli túto náročnú púť  absolvovať už nemali dostatok síl.  Ako hovorili viacerí účastníci , tieto tragické udalosti je potrebné si pripomínať i pre to, aby sa nikdy v budúcnosti neopakovali.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali