J. HUDACKÝ: Sedem krajín EÚ chce zaradiť Via Carpatia medzi hlavné priority únie

J. HUDACKÝ: Sedem krajín EÚ chce zaradiť Via Carpatia medzi hlavné priority únie

Brusel 2. októbra (TASR) – Zástupcovia siedmich členských krajín EÚ, ktoré sa zapojili do severo-južného dopravného projektu Via Carpatia, sa dnes v Bruseli dohodli na tom, že tento koridor by mal byť v rámci únie povýšený na vyššiu úroveň, čiže, aby sa stal súčasťou hlavnej siete dopravnej infraštruktúry. Informáciu potvrdil poslanec NR SR Ján Hudacký.

Rokovanie, ktoré sa na podnet jedného z poľských europoslancov konalo na pôde Európskeho parlamentu, mal pôvodne za slovenskú stranu podporiť aj štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Na konferencii ho nakoniec zastupoval vedúci Stáleho zastúpenie SR pri EÚ Ivan Korčok.

"My sme spolu s veľvyslancom vyjadrili plnú podporu tomuto projektu," uviedol Hudacký v rozhovore pre TASR.

Hudacký, ktorý je aj predseda parlamentného hospodárskeho výboru, poznamenal, že na Slovensku je súčasťou projektu Via Carpatia tá časť rýchlostnej komunikácie R4, ktorá sa už čiastočne rieši, keďže sa pracuje na úseku Košice-Milhosť. Ukončený by mal byť začiatkom roka 2013. Druhá časť R4 ako súčasť Via Carpatia by mala ísť od poľských hraníc po Prešov, kde cez diaľnicu D1 bude napojenie na južné hranice s Maďarskom.

Reklama

"Táto časť sa má riešiť až po roku 2014, pravdepodobne zo štrukturálnych a kohéznych fondov EÚ, v rámci budúceho sedemročného rozpočtu únie," uviedol Hudacký.

Via Carpatia je súčasťou Celoeurópskej dopravnej siete (TEN-T), dopravný koridor spája sedem krajín EÚ – Litvu, Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko. Hudacký však upozornil, že tento koridor bol zaradený do vedľajšej dopravnej siete EÚ, do takzvanej "comprehensive network".

Reklama

"Išlo tu o to, aby zástupcovia všetkých siedmich krajín, ktorých sa Via Carpatia dotýka, dali jasnú prioritu projektu spájajúcemu východnú časť Európy zo severu na juh, a aby sme to zaradili do hlavnej dopravnej siete EÚ," opísal zmysel dnešného stretnutia Hudacký.

Podľa jeho ďalších slov sa v EÚ dnes riešia skôr západno-východné prepojenia a je stále málo severo-južných cestných prepojení.

Hlavná dopravná sieť EÚ, takzvaný core network, z pohľadu Európskej komisie vytvára základnú "chrbtovú kosť" celoeurópskej dopravnej infraštruktúry. A práve pre výstavbu hlavnej dopravnej siete pôjde najväčšia časť budúcich eurofondov určených pre oblasť dopravy.

Podporovatelia koridoru Via Carpatia tvrdia, že aj ich projekt by mal byť zaradený do hlavnej dopravnej siete EÚ. Argumentujú pritom aj vysokým sociálno-ekonomickým prínosom tejto cesty pre regióny, cez ktoré bude prechádzať. Na Slovensku cez Prešovský a Košický kraj.

"Obyčajne sú tieto regióny sociálne a ekonomicky zaostalé. Aj toto sme dnes zdôrazňovali a v mojom vystúpení som upozornil, že Prešovský a Košický kraj, cez ktoré R4 prechádza, sú v porovnaní so západnými regiónmi Slovenska ďaleko zaostalejšie, a to nehovorím o porovnávaní s inými vyspelými regiónmi v EÚ," povedal Hudacký.

Reklama

Upozornil, že na Slovensku sa na tomto projekte zhodla koalícia aj opozícia. Nie sú tam zásadné rozpory, otázkou podľa neho bude iba to, ako táto vláda a vlády po nej, nastavia priority z hľadiska financovania tohto projektu.

Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

13:42

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. Reagovali tak na novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Novelu zákona vo štvrtok schválil parlament.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali