Ján Čarnogurský chce silné Slovensko, politikom odporúča ukončiť studenú vojnu

Ján Čarnogurský chce silné Slovensko, politikom odporúča ukončiť studenú vojnu

Bratislava 27. júna (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Čarnogurský s rezervou zozbieral potrebný počet podpis pre kandidatúru na prezidenta

Prezidentský kandidát Ján Čarnogurský chce silné, spravodlivé a rešpektované Slovensko. Jeho kandidatúru do dnešného dňa podporilo viac ako 21.000 ľudí. Na to, aby sa mohol uchádzať o Prezidentský palác ich potrebuje 15.000, túto podmienku teda splnil a púšťa sa do kampane. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave spolu so šéfom petičného výboru Františkom Mikloškom.

Reklama
Na snímke Ján Čarnogurský s hárkami podpisov občanov Slovenska na podporu kandidatúry

“Vážim si dôveru ľudí, prijímam kandidatúru. Chcem požiadať všetkých občanov SR, aby sa vyjadrili, či dajú hlas mne. A v prípade, že tak urobia, chcem vykonávať funkciu prezidenta SR tak, aby SR bola silnou, spravodlivou a rešpektovanou,” povedal Čarnogurský, ktorý pripomenul svoju politickú i disidentskú minulosť. Poznamenal, že ak by bol zvolený, bol by prvým nekomunistickým prezidentom SR, ktorý bojoval proti bývalému režimu.

Tvrdí, že by bol aktívnejšou hlavou štátu ako súčasný prezident Ivan Gašparovič. Pri menovaní generálneho prokurátora by neváhal. Ak bude zvolený kandidát na šéfa prokurátorov Jaromír Čižnár vymenovaný do funkcie, nebude sa ho dotýkať. “Ak by som to robil, zvyšovalo by to chaos v justičnej oblasti,” vysvetlil. V súvislosti s podpisovaním zákonov vyhlásil, že nepodpíše zákony, ktoré by zužovali oblasť spravodlivosti na Slovensku, ani zákony, ktoré by dovoľovali, aby sociálne slabí občania spadli pod hranicu dôstojnosti.

Reklama

Pokiaľ ide o silu krajiny, tá podľa neho závisí aj od vnútorných pomerov. Podľa Čanogurského by mala skončiť studená vojna medzi politickými stranami. “Strany si majú konkurovať, ale nemajú proti sebe viesť studenú vojnu,” vyhlásil. Podľa Čarnogurského by mali byť strany schopné napriek svojim rozdielnym názorom a konkurencii spolupracovať v krízových situáciách.

“Pravica a ľavica popri vzájomnej konkurencii majú byť jednotné v závažných otázkach Slovenska. Majú si byť natoľko blízke navzájom, aby v prípade krízového vývoja boli schopné vytvoriť aj spoločnú vládu aspoň na krátku dobu, kým sa prekonajú najzávažnejšie problémy Slovenska,” vysvetlil. Dodal, že sila Slovenska spočíva aj v zahraničnej politike. Krajina si podľa neho má plniť svoje záväzky. V záujme Slovenska je tiež podľa Čarnogurského aj orientácia nielen na západ, ale aj na východ. “Rusko, Ukrajina, prípadne Čína,” poznamenal.

Čarnogurský zdôraznil, že je občiansky kandidát, nebráni sa však ani podpore od KDH. Kresťanskí demokrati vraj podporu svojho člena a prvého predsedu zvažujú. Čarnogurský s nimi o tejto možnosti hovoril ešte pred niekoľkými mesiacmi. Tvrdí, že v poslednej dobe nie. “Som občiansky kandidát. Pokiaľ si KDH určí svojho kandidáta, bude to legitímne rozhodnutie KDH,” povedal Čarnogurský. Dodal, že súčasný počet podpisov pod kandidatúru nie je definitívny, mieni zbierať ďalšie. “Chcem mať silnejší mandát,” zdôvodnil. Kampaň bude financovať z príspevkov, na ktoré má zriadený účet.

Prvý predseda KDH Čarnogurský oznámil kandidatúru v decembri 2012. Nie je jediný, kto má záujem o post prezidenta. Zabojovať oň chce aj zabojovať podnikateľ a filantrop Andrej Kiska aj poslanec Radoslav Procházka. O kandidatúre uvažuje tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný a šéf klubu KDH Pavol Hrušovský, ktorý sa ale ešte nevyjadril. Ak by kandidoval, chcel by podporu celej Ľudovej platformy. Pokiaľ k nej nedôjde, zrejme sa o Prezidentský palác uchádzať nebude. Záujem o post hlavy štátu oznámil aj 46-ročný invalidný dôchodca z Košíc Leonid Chovanec. Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD). Prezidentské voľby by mali byť na jar 2014.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali