Americké vojnové lode kotvia roky blízko Iránu, Irán im chce oplatiť “pozornosť”

Americké vojnové lode kotvia roky blízko Iránu, Irán im chce oplatiť “pozornosť”

Teherán 5. septembra (TASR/HSP,ruvr.ru/Foto:TASR,HSP)

 

Irán chce odpovedať na hrozby zo strany USA

Irán plánuje v najbližších rokoch rozmiestniť svoje vojnové lode v medzinárodných vodách neďaleko amerického pobrežia. Informoval o tom dnes veliteľ iránskych námorných síl. Vyjadrenie admirála Habíbolláha Sajjarího v štátnej televízii je súčasťou iránskej reakcie na zvýšenú americkú námornú prítomnosť v Perzskom zálive, uviedla agentúra AP.

Reklama

Americká Piata námorná flotila v súčasnosti kotví v Bahrajne – ledva 120 kilometrov od  Iránu – a USA plánujú tento mesiac námorné vojenské cvičenie.

Veľkosť iránskych námorných síl pochopiteľne neumožňuje rozsiahle blokovanie americkej infraštruktúry pri pobreží amerických miest. Napriek tomu výroky iránskeho admirála nemajú byť iba dôvodom k úsmevu, ale upozornením na to, že Američania si vďaka svojej námornej a leteckej sile osobujú rolu nielen svetového policajta, no častokrát aj sudcu.

Reklama

Iránske námorníctvo nie je stavané na ofenzívne akcie ďaleko od vlastného pobrežia. Hoci v celom regióne sa s výnimkou Američanov môžu s ním rovnať iba Izrael či India, chýbajú v ňom plavidlá na udržiavanie stálej hegemónie, tj. veľké hladinové lode, lietadlové lode či výsadkové plavidlá. Primárnym cieľom je ochrana iránskych territoriálnych vôd a toho sa môžu zhostiť mimoriadne dobre. Koordinovaný útok tisícok rakiet, stoviek torpédových rýchločlnov a miniponoriek by znamenal pre americkú 5. flotilu druhý Pearl Harbor. Taktika “zaútoč a ujdi”, na ktorú je iránske vojnové loďstvo v súčasnosti disponované hádam najlepšie na svete, umožňuje vyhrať bitku, ale nie vojnu.

 

Farbisté odkazy, obyčajná realita

Vojnové cvičenie na dohľad od iránskych brehov spadá do koloritu farbistých odkazov, ktorými sa Irán a Spojené štáty častujú. Američania v minulosti neváhali teheránsky režim zaradiť do “osy zla”, čo im perzskí imámovia neostali nič dlžní. V súčasnosti sú Teherán a Washington sú v spore pre iránske jadrové ambície, o ktorých sa Západ domnieva, že ich účelom je vývoj jadrovej zbrane. Napriek ubezpečeniam Iránu o svojom mierovom programe, tomu neveria hádam ani Ahmadinedžádovi najvernejší.

Jadrové zbrane sú najničivejšie zbrane na Zemi, ale paradoxne zabili najmenej ľudí (najničivejšou “zbraňou” je automobil). Vlastne ich zabili pomerne málo. Ročne na tejto planéte umrie vďaka mačetám, nožom či sekerám viac ľudí než v Hirošime, o strelných zbraniach ani nehovoriac. Účelom jadrových zbraní totiž nie je zabíjať, ale odstrašovať.  Na tom bola založená studená vojna, ale nielen ona. Pakistan s Indiou viedli niekoľko lokálnych vojen až do času, kým obe krajiny nevyvinuli vlastný jadrový arzenál. Hrozba zo strany druhého stabilizovala región. 

Reklama

Podľa viacerých politológov je oblasť Blízkeho východu práve preto nestabilnou, lebo oproti jadrovému Izraelu nestojí žiadna protiváha. Vďaka tomu mohol Izrael za posledných štyridsať rokov zväčšovať beztrestne svoje územia o tzv. “nárazníkové” zóny zaberaním území v južnom Libanone, sýrskych Golanských výšin, či rozširovať židovské osady na palestínskych autonómnych územiach, bombardovať rôzne zariadenia a farbriky v Sýrii, Iráne či Iraku. Zoči-voči arabským susedom to západné krajiny zvyknú jedinej demokracii na Blízkom východe tolerovať, nikto by si však neprial v reáli mať takéhoto militaristického suseda. 

 

Jadrová zbraň stabilizuje región, čo v prípade Iránu? 

Jadrová zbraň v rukách iránskeho režimu sa musí nutne zdať predzvesťou apokalypsy. Za štyridsať rokov iránskej revolúcie sme si však mohli všimnúť aj obrovský rozdiel medzi iránskou rétorikou a reálnou politikou. Dosiaľ Teherán nemal možnosť skutočne zmietnuť Izrael z mapy Zeme, ale rovnako často ako zničením Židov, sa vyhrážal aj tým, že zamínuje Homruzský prieliv, čím by vrazil smrtiacu dýku do chrbta celého svetového hospodárstva. Práve tadiaľ pláva v tankeroch väčšina svetovej ropy do prístavných rafinérií v Japonsku, Číne, Indii, Austrálii, Taliansku, Francúzsku, Spojenom kráľovstve i v Spojených štátov amerických. Napriek “ozdobnej rétorike” šiítskeho náboženstva sa Teherán neukázal v reálnej politike ani zbrklý, ani nestabilný.

Obava z jadrovej zbrani v rukách Teheránu sa však šíri ďalej k potencionálnym teroristom. Poskytnutím drahej technológie niekomu ďalšiemu by však Irán nič nezískal, no všetko by mohol stratiť. Už pár hodín po výbuchu jadrovej zbrane kdekoľvek na svete je možné z jej štiepneho materiálu zistiť, odkiaľ zbraň pochádza. Ak by dôkazy ukazovali na Irán, všetky jadrové mocnosti od Američanov, Britov po Číňanov a Rusov by si vzali za prioritnú povinnosť odstrániť režim, ktorý nie je schopný zabezpečiť vlastný arzenál.

Reklama

 

Američania sa na útok necítia ani nevidia dôvod 

Izrael v posledných mesiacoch rovnako nezaháľa v slovných cvičeniach a varuje pred ďalším zo série leteckých útokov na jadrové zariadenia v Iráne. Obyvatelia starobylej Perzie sa však už z predchádzajúcich poučili a svoje laboratória ukryli pod 60 metrové vrstvy betónu. A na zásah takéhoto cieľa majú megabomby iba Američania, aspoň v to dúfajú židovskí politici, ktorí tlačia svojho strategického spojenca do “svojho” boja.

Zdá sa však – odhliadnuc od prebiehajúcej americkej prezidentskej kampane – že Američanom je nerošený hormuzský prieliv s plnými tankermi ropy dôležitejší než postavenie Izraela ako blízkovýchodného hegemóna. Generál Martin Dempsey, najvyšší veliteľ štábu amerických ozbrojených síl, sa už nechal počuť, že nechce mať s izraelským útokom na Irán nič spoločné. “Nechcem byť spoluvinníkom,” povedal predvčerom novinárom.

 

Hizballáh vykopáva otvorené dvere a hovorí Američanom: Upokojte Izrael 

Vyslobodiť sa zo zodpovednosti za možný konflikt však nebude ľahké. Amerika by si chcela Pilátovsky umyť ruky, ale proiránske šiítske hnutie Hizballáh sa nechalo počuť, že Američanov neminie pomsta.

 „Odvetný útok bude silný,“ pohrozil  vodca libanonského šiitskeho hnutia Hizballáh Hassan Nasralláh. Taktiež dodal, že nebude záležať na tom, či budú Spojené štáty zapojené do izraelskej agresie. V každom prípade bude za útok na iránske objekty zodpovedný Washington.

 „Izrael nebude útočiť bez súhlasu USA. Izraelská armáda navyše nemá dostatok možností na účinný zásah proti iránskym jadrovým objektom. Sú ukryté hlboko pod zemou, takýto útok si vyžaduje špeciálne druhy zbraní. Jedinou krajinou, ktorá môže Izraelu pomôcť, sú Spojené štáty. Práve preto v prípade čiehokoľvek útok bude jasné, že za Izraelom stoja USA.“

Konfrontácia v regióne vstupuje do ďalšieho štádia. Hizballáh posiela za Irán posolstvá Američanom – upokojte svojho spojenca na Blízkom východe. V opačnom prípade si to odnesú vaše vojenské základne. Svet sa zmenil, Izrael tiež musí vedieť, kde sú jeho hranice.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali