Irán odmieta obvinenia z útoku na tanker pri pobreží Ománu

Irán odmieta obvinenia z útoku na tanker pri pobreží Ománu

Teherán 1. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Johan Victor, TASR/AP-Jonatan Sindel)

 

Irán odmietol v nedeľu “nepodložené obvinenia” Izraela, podľa ktorého islamská republika podnikla vo štvrtok pri pobreží Ománu útok na ropný tanker. Pri útoku zahynuli dvaja členovia posádky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie iránskeho ministerstva zahraničných vecí

Mercer Street
Na snímke ropný tanker Mercer Street

“Sionistický režim… musí zastaviť takéto nepodložené obvinenia – a nie je to prvýkrát, čo takto priamo obvinil Irán,” povedal hovorca rezortu diplomacie Saíd Chátibzádeh.

Reklama

Izrael v piatok na margo štvrtkového útoku na tanker uviedol, že Teherán “šíri násilie a skazu”.

“Jeho správanie ohrozuje slobodu námornej plavby a svetový obchod,” povedal predstaviteľ izraelských úradov. Takisto upozornil, že “ťaženie” Izraela proti Iránu bude pokračovať.

Reklama

Ropný tanker Mercer Street plaviaci sa pod vlajkou Libérie má japonských majiteľov. Loď prevádzkuje v Londýne sídliaca spoločnosť Zodiac Maritime, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer.

Pri štvrtkovom útoku prišiel o život jeden Rumun a jeden Brit.

Spoločnosť Zodiac Maritime vo svojom vyhlásení z piatku uviedla, že okrem správy o smrti dvoch členov posádky, nemá informácie o prípadných zranených. Neskôr uviedla, že posádka lode pokračuje v plavbe “na bezpečné miesto s americkým námorným konvojom”.  

 

Bennett: Izrael má dôkazy, že útok na tanker pri pobreží Ománu spáchal Irán

Izrael má dôkazy o tom, že za štvrtkovým útokom na ropný tanker pri pobreží Ománu bol Irán. V nedeľu to uviedol izraelský premiér Naftali Bennett, informovala agentúra AFP

Reklama
Naftali Bennett
Na snímke izraelský premiér Naftali Bennett

“Existujú k tomu spravodajské dôkazy a očakávame od medzinárodného spoločenstva, že dá Iránu jasne najavo, že urobil chybu… V každom prípade vieme Iránu aj sami poslať odkaz,” uviedol Bennett.

Izrael obvinil Irán z útoku na tanker ešte v piatok. Irán následne v nedeľu tieto obvinenia poprel. Hovorca iránskeho rezortu diplomacie Saíd Chátibzádeh pritom uviedol, že “to nie je prvýkrát”, čo takto sionistický režim obvinil Irán

Bennett však označil popieranie viny zo strany Iránu za “zbabelé” a uviedol, že môže “s absolútnou istotou určiť, že útok vykonal Irán”.             

Ropný tanker Mercer Street plaviaci sa pod vlajkou Libérie má japonských majiteľov. Loď prevádzkuje v Londýne sídliaca spoločnosť Zodiac Maritime, ktorej majiteľom je izraelský magnát Ejal Ofer. Pri štvrtkovom útoku na tanker prišiel o život jeden Rumun a jeden Brit.

Spoločnosť Zodiac Maritime vo svojom vyhlásení z piatku uviedla, že okrem správy o smrti dvoch členov posádky nemá informácie o prípadných zranených. Neskôr uviedla, že posádka lode pokračuje v plavbe “na bezpečné miesto s americkým námorným konvojom”.

Reklama

K útoku na ropný tanker Mercer Street došlo v čase zvýšeného napätia medzi Izraelom a Iránom – spôsobeného aj skutočnosťou, že medzinárodné rokovania o oživení iránskej jadrovej dohody uviazli v slepej uličke. Od začiatku tohto roka boli v severnej časti Indického oceánu zaznamenané už minimálne štyri útoky na izraelské lode.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:00

Štát si v pondelok v rámci pravidelnej plánovanej aukcie požičal ďalších viac ako 600 miliónov eur. Slovensko si aktuálne požičiava najdrahšie v eurozóne, približne s dvoj až trojnásobnou rizikovou prirážkou ako Rakúsko, menej platí investorom aj Grécko, upozornil hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

16:59

Opozícia podporuje pondelkový protest malých farmárov. Namiesto adekvátnej reakcie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR sa však farmári dočkali nepochopenia a trestného oznámenia. Aj preto poslanci opozície vo Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie spoločne pripravujú návrh na zvolanie mimoriadneho rokovania výboru.

16:50

Televízna stanica al-Džazíra sídliaca v Katare oznámila, že izraelské sily v pondelok pri zásahu v nemocnici Šifá v meste Gaza zbili a zatkli jej spravodajcu.

16:43

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov. Podrobnosti Štátny zdravotný ústav (SZÚ) neuviedol. Od začiatku roka sa čierny kašeľ potvrdil o 3101 osôb, predovšetkým u stredoškolákov.

16:42

Od začiatku pozemných operácií izraelskej armády v Pásme Gazy v reakcii na októbrový útok militantného hnutia Hamas na Izrael zahynulo v tejto palestínskej enkláve 250 izraelských vojakov, oznámila v pondelok izraelská armáda.

16:41

Vo voľbách ruského prezidenta získal vo viacerých európskych mestách a v Izraeli najviac hlasov kandidát strany Noví ľudia Vladislav Davankov, informovala v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

16:41

Ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ v pondelok v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného schválili ďalší balík sankcií voči Rusku.

16:38

Bulharský prezident Rumen Radev v pondelok poveril zostavením novej vlády vicepremiérku a ministerku zahraničných vecí Mariju Gabrielovú zo stredopravicovej koalície GERB-UDF.

16:23

Bývalý ruský oligarcha a prominentný kritik Kremľa Michail Chodorkovskij v pondelok vyzval západné vlády, aby neuznali víťazstvo Vladimira Putina v prezidentských voľbách. Tvrdil pritom, že opozícia je v postoji voči staronovému šéfovi Kremľa jednotná.

16:22

Hovorca Kremľa v pondelok tvrdil, že jediný spôsob, ako ochrániť ruské územie pred ukrajinskými útokmi, je vytvorenie nárazníkovej zóny.

16:15

Členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii nie je namierené voči nikomu a nikoho neohrozuje, vyhlásil v pondelok švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv na ceremónii vztýčenia vlajky NATO pred budovou parlamentu v Štokholme.

15:50

Generálny tajomník aliancie NATO Jens Stoltenberg v pondelok počas návštevy Tbilisi potvrdil prísľub NATO akceptovať Gruzínsko ako člena Aliancie, keď splní stanovené kritériá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali