Ikona talianskeho a svetového futbalu Gianluigi Buffon oslávi 40 rokov

Ikona talianskeho a svetového futbalu Gianluigi Buffon oslávi 40 rokov

Carrara/Bratislava 26. januára 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Antonio Calanni)

 

Jeden z najznámejších a najrešpektovanejších futbalových brankárov, dlhoročná opora Juventusu Turín a bývalý reprezentant Talianska Gianluigi Buffon, bude mať v nedeľu 28. januára 40 rokov.

Na snímke Gianluigi Buffon

Majster sveta z roku 2006, strieborný z majstrovstiev Európy 2012, trojnásobný finalista Ligy majstrov či sedemnásobný majster Talianska Gianluigi Buffon sa s reprezentačnou kariérou rozlúčil 13. novembra 2017 po remízovom zápase so Švédskom. V európskej baráži majstrovstiev sveta (MS) 2018 totiž Taliansko neprerazilo na milánskom štadióne San Sire švédsku oceľ. V odvete európskej baráže remizovalo so Švédskom 0:0. Na MS do Ruska tak postúpilo Švédsko, ktoré v prvom barážovom zápase zdolalo Taliansko 1:0.

Reklama

Po tomto neúspechu sa Buffon so slzami v očiach ospravedlnil talianskym fanúšikom a po 20 rokoch sa rozlúčil s reprezentačnou kariérou. Do konca sezóny 2017/2018 bude stáť iba medzi žrďami Juventusu Turín. Pokračovať v kariére bude len po víťazstve “starej dámy” v aktuálnom ročníku Ligy majstrov. V opačnom prípade sa Buffon rozlúči aj s aktívnou kariérou.

Svoje brankárske kvality potvrdil Buffon aj tesne pred štyridsiatkou. Ocitol sa napríklad v optimálnej jedenástke roka 2017 v Serii A a dostal sa aj do tímu roka 2017 Európskej futbalovej únie (UEFA).

Reklama

V rokoch 2003, 2004, 2006, 2007 ho Medzinárodná federácia futbalových historikov a štatistikov (IFFHS) vyhlásila za najlepšieho brankára na svete. Buffon figuruje aj v zozname FIFA 100, čo je zoznam najlepších 100 žijúcich futbalistov, ktorý zostavil legendárny Brazílčan Pelé. V sezóne 2002/2003 ho UEFA vyhlásila za najlepšieho futbalistu hrajúceho v európskom klube.

Gianluigi Buffon sa narodil 28. januára 1978 v talianskom meste Carrara. Jeho cesta do Juventusu Turín, kde sa na dlhé roky stal nenahraditeľnou súčasťou, viedla cez Parmu. Na svoj prvý zápas v najvyššej talianskej futbalovej súťaži Serii A nastúpil v roku 1995 ako sedemnásťročný práve v drese Parmy a to nie proti jednoduchému súperovi. Mladučký Buffon totiž čelil vtedajším hviezdam AC Milána Robertovi Baggiovi či Zvonimirovi Bobanovi. Brankársky novic v Serii A Buffon hviezdy vychytal a zrodila sa brankárska legenda.

V drese Parmy odchytal Buffon vyše 200 zápasov a okrem Talianskeho pohára a Talianskeho superpohára v sezóne 1998/1999 vyhral s Parmou aj vtedajší Pohár UEFA (dnes Európska liga UEFA).

V roku 2001 prestúpil do Juventusu Turín za vtedy neuveriteľných 50 miliónov eur. V tíme “starej dámy” sa nielen rýchlo etabloval, ale stal sa živou ikonou turínskeho tímu. Srdcia turínskych fanúšikov, ale aj rešpekt vo futbalovom svete si Buffon získal v roku 2006, kedy “stará dáma” po korupčnej afére zostúpila do nižšej súťaže Serii B a on ako hviezdny brankár neprestúpil aj napriek ponukám do iného klubu.

Aj vďaka jeho brankárskym schopnostiam sa Juventus sedemkrát (2002, 2003, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016) stal majstrom Talianska, päťkrát (2002, 2003, 2012, 2013, 2015) vyhral Taliansky superpohár. Buffon sa so “starou dámou” trikrát v sezónach 2002/2013, 2014/2015 a 2016/2017 prebojoval do finále Ligy majstrov, ale “ušatú” trofej sa mu nad hlavu zodvihnúť nepodarilo.

Reklama

Za taliansku reprezentáciu odchytal do nedávnej reprezentačnej rozlúčky rekordných 175 zápasov. V roku 2006 na MS v Nemecku sa Buffon so spoluhráčmi tešil zo zisku titulu majstrov sveta. Za celý turnaj dostal Buffon iba dva góly, jeden z pokutového kopu a druhý vlastný od spoluhráča Cristiana Zaccarda. Vo finále Taliansko zdolalo v penaltovom zostrele večného rivala Francúzsko.

Gianluigi Buffon prezývaný “Gigi” sa ako reprezentačný brankár v roku 2012 prebojoval aj do finále majstrovstiev Európy (ME), v ktorom však “azúroví” nestačili na Španielov a získali “len” striebro.

Taliansko obľúbený “Gigi” reprezentoval okrem úspešných MS v roku 2006 aj v rokoch 1998, 2002, 2010 a 2014. Taliansku “svätyňu” hájil okrem strieborných ME v roku 2012 aj v rokoch 2004, 2008, 2016.

Sympatický Buffon tvoril dlhé roky pár s českou modelkou Alenou Šeredovou, s ktorou má dvoch synov. Po dlhoročnej známosti sa 16. júna 2011 zosobášili, ale v súčasnosti sú rozvedení.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali