“Iba málo ma zaujímajú byrokratické problémy, pomalosť a meškanie EÚ, mňa zaujíma zdravie našich obyvateľov,” hovorí Matteo Salvini. Slovensko za dovoz Sputnika získalo obdiv aj v Taliansku

“Iba málo ma zaujímajú byrokratické problémy, pomalosť a meškanie EÚ, mňa zaujíma zdravie našich obyvateľov,” hovorí Matteo Salvini. Slovensko za dovoz Sputnika získalo obdiv aj v Taliansku

Bratislava 5. marca 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Na Slovensko sa podarilo priviesť prvých 200 000 ruských vakcín Sputnik V, za čo naša republika získala obdiv a uznanie aj v Taliansku s tým, že našu republiku uviedli do rozšíreného zoznamu štátov sveta a Európy, ktorý za dva dni vzrástol na 42 a medzi nimi ako nasledovaniahodný vzor jasnými farbami svieti aj „Slovakia“

vakcína
Ilustračné foto

Antonio Trajani, exprezident Európskeho parlamentu verejne nalieha: Musí sa otvoriť front ruskej vakcíny. Európa musí povoliť použitie Sputniku V v celom teritóriu EÚ.

Reklama

Matteo Salvini (Lega): Prioritou je ochrana a obrana zdravia našich obyvateľov. Nie iba Česko, Slovensko a Maďarsko, teraz už aj Rakúsko a Dánsko hľadajú vakcínu na záchranu životov a zdravia svojich občanov mimo EÚ a nastupujú ďalšie štáty, ktoré zvažujú tieto možnosti. Keby Európska únia splnila to, čo sľubovala, neboli by sme v tejto situácii a nie teda, už nie je ani rozhodujúce, či je anti-covidová vakcína Sputnik V registrovaná EMA. Líder Lega vo veci vakcíny Sputnik V vykonal pracovnú návštevu v San Marine, kde sa stretol s najvyššími predstaviteľmi štátu z dôvodov, že v San Marine pracuje veľa talianskych občanov a má snahu ruský Sputnik V zabezpečiť aj pre potreby Talianska.

Matteo Salvini
Na snímke
Matteo Salvini

Štátny sekretár San Marina Teodoro Lonfernini prehlásil: „My sme zistili a ubezpečili sa, že ruský Sputnik V funguje, naša vedecká spoločnosť ho uznala za validný. Využili sme naše historické vzťahy s Ruskou federáciou a šli sme priamo za výrobcom“.

Reklama

Matteo Salvini potvrdil, že rozhodujúcu úlohu zohráva jedine čas, lebo obyvatelia Talianska denne zomierajú, takže dnes už nemôže záležať ani na tom, keby bola vakcína z Marsu. Keby Európska únia splnila to, čo sľubovala, neboli by sme tu. Tie európske vlády – a tu opäť spomenul aj Slovensko, ktoré podnikli vlastné kroky na záchranu svojich obyvateľov, urobili dobre a ja verím, že týmto vládam sa bude dariť.

Vito Comencini – tajomník komisie pre zahraničné veci Talianska výslovne uviedol: „Taliansko môže pokojne schváliť ruskú vakcínu bez OK od EMA“ a pokračoval: Rusko je dlhodobo známe rozvinutým vedeckým výskumom v oblasti zdravotníctva. Ruskí farmaceuti sú absolútne dôveryhodní. Je evidentné, že EÚ ešte stále nedokázala nájsť správnu cestu a tak hľadáme iné príklady, ako San Marino, Maďarsko a Srbsko, ktoré už anti-coronový Sputnik V užívajú. Keby Európska únia splnila to, čo sľubovala, neboli by sme v takejto situácii a dnes už teda nie je rozhodujúce ani to, že nie je ňou registrovaný. Zdravie obyvateľov nemá nič spoločné s politikou. Takéto polemiky nevyriešia globálnu pandémiu. A my sa nemôžeme zaoberať problémami iných, pokým sa nám nepodarilo vyriešiť naše vlastné doma.

Otázka novinára: Po začatí očkovania v Maďarsku, San Marine, Srbsku by EMA bola údajne schopná zaregistrovať Sputnik V na nátlak európskych štátov v apríli alebo v máji. Taliansko si môže dovoliť čakať ďalšie dva mesiace?

Odpoveď: Nie, pretože čas je exaktne daný. Musíme obísť tieto byrokratické prekážky (presnejší preklad „oštary“). Možnosťou je Talianska farmaceutická agentúra (AIFA) formou povolenia ruského Sputniku V, v prípade núdze takisto ako ostatné vakcíny, tak ako sa už užívajú vo väčšej časti sveta.

Otázka novinára: Mohlo by Taliansko objednať ruskú vakcínu bez EMA?

Reklama

Odpoveď: Presne takto by sa veľmi dobre našla cesta pre zabezpečenie vakcíny priamo od výrobcu bez čakania na EÚ, tak ako to urobilo Maďarsko. Maďarsko je členským štátom EÚ, ale cez svoju národnú farmaceutickú agentúru (náš ŠÚKL) túto iniciatívu mohlo uskutočniť. Ak EMA bude naďalej meškať s autorizáciou, to isté môžeme urobiť cez našu AIFU. Ak totiž vakcíny, na ktoré beznádejne čakáme, neprichádzajú v dohodnutých termínoch, bolo by správne hľadať iné možnosti, ktoré sú dokonca aj lepšie.

Stefano Bonaccini (PD) – prezident regiónu Emilia Romagna takisto potvrdil, že vynaloží všetko úsilie na použitie anti-covidovej vakcíny Sputnik V.

Giorgio Palú – virológ a prezident AIFA (u nás ŠÚKL) sa vyjadril stručne, jasne a výstižne: Sputnik funguje veľmi efektívne a bezpečne bez vedľajších účinkov.

Na Slovensku je však všetko inak: Občanom je oznámené, že „nákup ruských vakcín nie je prejavom odvahy či dôkazom diplomatického úspechu. Je to skôr rezignácia na prijaté európske pravidlá a v prípade vakcíny tu nie je žiadna zodpovedná autorita, ktorá by jej bezpečnosť garantovala“.

Tak ako v Maďarsku, Taliansku a ostatných štátoch aj na Slovensku existuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv, na stránke ktorého boli ešte dňa 17. 02. 2021 pod názvom Úloha ŠÚKL-u pri posúdení vakcíny Sputnik V uverejnené nasledovné informácie: Štátny ústav pre kontrolu liečiv nemôže vydať individuálne registračné rozhodnutie pre vakcínu na Slovensku. Vakcínu je možné použiť iba po schválení Ministerstvom zdravotníctva SR.

Reklama

Riaditeľka a generálna tajomníčka ŠÚKL PharmDr. Zuzana Baťová PhD., však zároveň potvrdila, že ŠÚKL je síce oficiálne laboratóriom na kontrolu liekov, ale „jeho laboratórne vybavenie má už nejakú desiatku rokov a momentálne nevieme zabezpečiť a urobiť ani skúšky sterility, čo je základná vec, vedia to urobiť iba pomocou zahraničia a ako členský štát sa máme spoľahnúť na medzinárodnú spoluprácu najlepších odborníkov z celej Európskej únie.

ŠUKL bude od výrobcu požadovať rovnaké informácie, aké sú potrebné pre riadnu registráciu vakcíny: údaje z predklinických skúšaní, z výroby (vrátane údajov o výrobe liečiva, finálneho produktu, stabilite vakcíny, skladovaní a expirácii) a klinických skúšaní, čo zahŕňa najmä dáta o bezpečnosti a účinnosti.

Ako sa ďalej uvádza v dokumente ŠUKL: Keďže ide o výrobcu z krajiny mimo EÚ, je potrebné vykonať aj inšpekciu správnej výrobnej praxe. Vzhľadom na okolnosti sa zároveň ŠÚKL na rokovaní s EMA a partnerskými agentúrami informoval o možnostiach vytvorenia európskeho inšpekčného tímu. Inšpekcia správnej výrobnej praxe vakcíny bude vykonaná medzinárodným tímom na úrovni EÚ a ŠÚKL požiadal o účasť v tomto tíme.

V uvedenej listine sa zároveň pripomína, že sieť expertov je vybudovaná na úrovni EU a EMA, takže riaditeľka ŠÚKL považuje za najvhodnejší spôsob využiť tento štandardne nastavený a funkčný systém registrácie vakcín. Skutočná dĺžka procesu bude závisieť od rýchlosti, kvality, transparentnosti a rozsahu údajov dodaných od výrobcu. Vedecky je možné vakcínu posúdiť iba vtedy, ak výrobca sprístupní všetky požadované údaje a dokumenty, či už ŠÚKL alebo EMA. Riaditeľka a generálna tajomníčka ŠÚKL sa pre Denník N vyjadrila, že „Sputnikom V by sa zaočkovať nedala, nemáme o ňom informácie“.

Takže ubezpečenie, adresované samotnému premiérovi, že „v spolupráci so ŠÚKL-om preveria šaržu a následne oznámia, kedy sa začne oficiálne očkovanie“, bolo zavádzajúce.

Na Slovensku sa teda blíži hodina pravdy, ktorá by mala byť verejnosti oznámená zrejme v stredu dňa 10. marca 2021. Nevieme kto koho vydiera, vieme však za koho sa tu vydiera. Občan so zdravým sedliackym rozumom však za tým vidí najmenšieho koaličného partnera, ktorý si sadol na najväčšieho ako jedovatý škorpión na slona a predsedníčka strany zrejme ako Salome chce alebo musí na hodujúci stôl niekoho, kto je mimo parlamentu (napr. tieňová mimoparlamentná strana na diaľku ovládajúca svoje bábky) predložiť na tanieri hlavy tých, ktorí majú zásluhu na dovoze prvých 200 000 Sputnikov V.

Títo poslanci by sa mali postaviť do radu pred občanov Slovenska, oznámiť im skutočné – pravdivé dôvody svojho bezprecedentného nátlaku a vyzvať Borisa Kollára ako predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, aby nimi nechcené, nedovolené, odsabotované a „vetované“ ruské anti-coronové vakcíny Sputnik V na ich plnú zodpovednosť ponúkol Taliansku aj s prísľubom budúcich dodávok.

Ubezpečujem Vás, že Matteo Salvini si ich príde s veľkou pompou osobne prevziať do Šarišských Michalian. A nezanedbateľným bonusom bude pre neho aj nárast volebných preferencií. To bude video festa v Miláne!

P.S.: Matteovi nemusíme prezradiť, že u nás sa za anti-coronový ruský Sputnik V kameňuje. A nemusíme mu prezradiť ani to, že naši obyvatelia budú naďalej zomierať, a to nielen tí, čo sú na slobode, ale aj vo väzniciach.

Nakoľko tlak Talianska je veľký a záujem o ruský Sputnik V takisto, v prípade, že ruská strana dnes podala žiadosť EÚ aj napriek tomu, že na tom nemusela mať z objektívnych dôvodov žiadny záujem, išlo jej len o naplnenie formálnych podmienok, aby svojim partnerom mohlo Rusko dodávať ruský Sputnik V bez horeuvedených „byrokratických oštár“.

Reklama

No a finálna scéna nás ešte len čaká. Moc je droga. Budeme mať možnosť sledovať, ako sa začnú vyfarbovať chameleóni našej politiky. Všetci “uni sono” budú prehlasovať, že oni tie ruské Sputniky V veľmi chceli, čakali len na to „OK od Európy“ (ktoré sa však nezrodí zo dňa na deň, to bude musieť Taliansko ešte poriadne pritvrdiť, ak dá šancu EÚ zostať v hre, lebo ako základnú podmienku si určí rýchlosť konania).

Takto sa alibisticky priživia na zásluhách iného štátu a slovenskú verejnosť sa budú snažiť presvedčiť, že takto konali v záujme ich životov a zdravia, ich ochrany a ako veľmi sa tešia, že Európa ich úprimnú túžbu vyslyšala. Nakoniec tomu možno aj sami uveria. Ale iba oni sami.

Eva Zámocká

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali