“Hudba nás stále baví,” tvrdia bratia Matyinkovci, zakladatelia skupiny MADUAR, ktorá včera oslávila 31 rokov

“Hudba nás stále baví,” tvrdia bratia Matyinkovci, zakladatelia skupiny MADUAR, ktorá včera oslávila 31 rokov

Rimavská Sobota 7. augusta 2017 (HSP/Foto:Maduar)

 

V 90. rokoch valcovali hitparády v Čechách a na Slovensku, následne aj v Maďarsku. Stali sa Skupinou roka, získali Platinové aj Zlaté platne a zbierali jedno ocenenie za druhým s hitmi ako Do It, Mystic Party, La Chita a samozrejme Hafanana, ktorú dokonca v roku 2006 vydali v upravenej verzii až v 94 krajinách sveta. Ich cesta však začala oveľa skôr. V auguste 1986 si traja chlapci v Rimavskej Sobote povedali, že založia kapelu. A osem rokov im trvalo, kým sa z malého mesta na juhu Slovenska stali česko-slovenskými hviezdami.

Maduar

Ako prezradil Juraj Matyinko z Maduaru, ktorý spolu s bratom Ladislavom kapelu zakladali: “Keby mi niekto v tom čase, keď som ako 11-ročný prišiel s myšlienkou založiť skupinu, povedal, že o 31 rokov bude ešte stále funkčná a za ten čas dosiahne všetko to, čo dosiahla, nebol by som tomu veril. Maduar sa však stal neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Aj keď už máme každý svoju rodinu a aj svoje pracovné aktivity, stále nás to ťahá k tomu, aby sme robili s muzikou. Navyše máme to šťastie, že jedna generácia na našej hudbe odrástla, takže je o nás ešte stále dostatočný záujem, hoci už roky nie sme v médiách. Vďaka tomu môžeme naďalej koncertovať a venovať sa tomu, čo nás baví.”

Reklama

Aj keby sa zdalo, že bratskej dvojici by stačilo oprašovať staré hity z 90. rokov, opak je pravdou. Od roku 2007 priebežne tvoria nové skladby, z ktorých mnohé zaznamenali nemalé úspechy. Či už je to singel Saturday Party Time, ktorý vydali vo viacerých krajinách sveta a jeho klip má už niekoľko miliónov videní na YouTube alebo slovenská balada Náš čas, ktorú fanúšikovia považujú za jednu z najkrajších skladieb Maduaru vôbec. V minulom roku pripravili aj tanečný singel Can U Feel It v spolupráci s Ivannou Bagovou, víťazkou Hlasu Česko Slovenska a aktuálne vydali spolu s českou formáciou Holki skladbu Pohodový song, ku ktorej natočili príjemný rodinný videoklip.

A ako spomínajú na svoje prelomové obdobie, nám porozprával Ladislav: “Na jednej strane sa nám podarilo splniť náš detský sen a po 8 rokoch uspieť v Čechách a na Slovensku spôsobom, ktorý z nás pre jednu generáciu spravil kultovú kapelu. Po roku 89 sme boli prvou skupinou s anglicky spievanou tvorbou, o ktorej si zo začiatku mnohí mysleli, že je zahraničná. Na druhej strane nám ten sen takmer zničili naši blízki spolupracovníci, ktorých sme pozvali do kapely a dali im priestor. Erik Aresta bez nášho vedomia rozbehol komunikáciu s našim vtedajším vydavateľstvom s jediným cieľom, vyradiť zakladujúcu trojicu členov zo skupiny a zmeniť Maduar na duo.

Reklama

A tak sa stalo, že do médií išli single prezentujúce len Erika s Barbarou, čomu zodpovedali aj prvé 2 videoklipy, a oni dvaja boli v promo výstupoch prezentovaní ako lídry kapely. Poza náš chrbát nahrali nový singel I’m Free a dokonca chodili vystupovať vo dvojici ako Maduar, bez toho, aby sme o tom vedeli. Keď sme to zistili a začali to riešiť, už bolo pozde. Ani sme sa nenazdali a zostali sme bez speváčky, bez vydavateľstva a takmer aj bez sponzora a značky Maduar, ktorú sa Erik snažil získať s cieľom, aby sme po ich odchode nemohli pokračovať. Bolo to veľmi nekorektné od niekoho, koho sme roky považovali za svojho priateľa. Neboli sme na niečo také pripravení. Našťastie sme to zvládli a v konečnom dôsledku nás to posilnilo a dodalo nám to vieru vo vlastné sily. Hneď prvý singel po ich odchode s názvom Mystic Party bol Platinový a ďalší s názvom Space zase Zlatý, spolu aj s rovnomenným albumom. Nehovoriac o našom treťom albume, kde sme mali Hafananu – náš najúspešnejší singel vôbec. Takže všetko zlé je asi aj na niečo dobré.”

Dopĺňa ho Juraj: “Viem, že v zostave z roku 1994, ktorú mnohí označujú ako tzv. “pôvodný” Maduar, hoci to z historického hľadiska nesedí, keďže Erik s Barbarou neboli pôvodnými členmi kapely, by nás fanúšikovia ešte radi videli, ale bohužiaľ to reálne nie je možné. Skúsili sme to pred časom, keď sme sa obidvoch rozhodli pozvať na naše turné. Barbara odmietla, Erik pozvanie prijal.

Ako hosť sa však zachoval opäť nekorektne. Už po prvých koncertoch začal poza náš chrbát “lámať” našu dlhoročnú speváčku na spoluprácu. Teraz s ňou hosťuje na podujatiach zameraných na 90. roky – avšak s repertoárom Maduaru a MC Erika a Barbary, čo je vlastne podvod na fanúšikoch. Takže nevieme ako Barbara, ale my zvažujeme v tomto smere právne kroky, pretože nás to ako interpreta poškodzuje a už nás nebaví sa pozerať, ako sa vždy na niečom alebo niekom priživuje. Navyše zneužíva aj agentúru, ktorá tieto podujatia organizuje a zároveň ho zastupuje, na to, aby nám na týchto akciách nebolo umožnené vystúpiť, čo je nielen voči nám, ale hlavne voči návštevníkom týchto koncertov absolútne neférové. Ale tak aj o tom je život a každý nech si vyberie svoju cestu, ktorou chce kráčať. My sa aktuálne tešíme, že môžeme ešte aj po rokoch stále koncertovať a pripravovať nové veci. To nás napĺňa a z toho máme radosť.”

V súčasnosti pripravujú členovia kapely viacero noviniek. Okrem nového dvojalbumu s pracovným názvom RETRO PARTY chystajú aj nový singel Party In Da House a do konca roka plánujú ešte vydanie slovenskej balady Niekto sa nájde.

Samozrejme ich čaká aj množstvo vystúpení, momentálne sú to predovšetkým podujatia zamerané na Retro alebo Oldies, ku ktorým chcú pripojiť aj vlastné koncertné turné.

Reklama

 

MADUAR & HOLKI – Pohodový song (official video)

 

MADUAR – Hafanana (official video)

 

Reklama

Redakciu informoval M&M Brothers Team.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali