Hrabko: Keby boli Bugár s Dankom pri stene, Matovič nevojde do záberu

Hrabko: Keby boli Bugár s Dankom pri stene, Matovič nevojde do záberu

Bratislava 11. novembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Postup zástupcov OĽaNO, ktorí nepočkali, kým im dajú médiá priestor, ale asertívne strkali svoje plagátiky do záberu kamier za chrbtom rozprávajúceho predsedu NR SR Andreja Danka (SNS) a podpredsedu Bélu Bugára (Most-Híd), bol podľa publicistu Juraja Hrabka v poriadku. Hoci médiá neskôr priestor OĽaNO poskytli, poslanci to vopred vedieť nemohli a týmto spôsobom si podľa Hrabka poistili, že sa ich vizuál dostane na obrazovky.

Na snímke vpravo predseda NR SR Andrej Danko a vľavo podpredseda NR SR Béla Bugár
Na snímke vpravo predseda NR SR Andrej Danko a vľavo podpredseda NR SR Béla Bugár

Danko s Bugárom na schodoch médiám referovali o svojom rokovaní s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom na tému rasizmu a xenofóbie v Národnej rade.

Reklama

Reagovali tak aj na výrok Igora Matoviča, ktorý prirovnal postavenie slovenskej parlamentnej opozície a koalície k futbalovému zápasu medzi Židmi a dozorcami v koncentračnom tábore. Kým predseda a podpredseda NR SR rozprávali, za ich chrbtami sa do záberov kamier natlačili poslanci OĽaNO.

„Chybu urobili tí, ktorí to organizovali, a nie tí, ktorí využili nedostatky tejto organizácie,“ konštatuje Hrabko. „Dúfam, že sa z toho pán Danko a pán Bugár poučia a budú poskytovať rozhovory tak, aby sa tomu vyhli. Napríklad v miestnosti, alebo budú stáť tesne pri stene, aby sa za nich nikto nedostal, a teda ani do záberov,“ dodal Hrabko.

Reklama

Po tomto stretnutí Bugár s Dankom označili prípadné zúženie poslaneckej imunity tak, aby sa nevzťahovala na extrémistické výroky, až za posledné riešenie. Hrabko s tým súhlasí. Dodáva, že význam stretnutia členov vedenia parlamentu s generálnym prokurátorom by nepreceňoval.

Na druhej strane, OĽaNO sa svojím netradičným postupom snažili upozorniť na staré billboardy SNS ešte z čias Jána Slotu, ktoré ťažili z latentného protirómskeho rasizmu.

Matovič argumentoval tým, že Andrej Danko figuroval v SNS už v tom čase, a preto je za plagáty spoluzodpovedný. Aj podľa Hrabka sa Danko nemôže od kampaní z čias Jána Slotu len tak dištancovať. „Andrej Danko od nich ruky nemôže dať preč. Môže sa za ne ospravedlniť,“ povedal.

V diskusii Hrabko komentoval aj vyhlásenie prezidenta Andreja Kisku, ktorý vyzval parlament, aby namiesto kandidátov na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR, ktorých zamietol, zvolil nových. Ak tak Národná rada neurobí, prezident sa chce obrátiť so žiadosťou o stanovisko na Benátsku komisiu.

So sťažnosťou na ÚS sa totiž obrátili Ján Bernát, Miroslav Duriš, Eva Fulcová, Jana Laššáková a Juraj Sopoliga, ktorých ako kandidátov schválených parlamentom prezident odmietol vymenovať za sudcov ÚS. Zo šiestich kandidátov navrhnutých parlamentom vtedy vymenoval len jedného, hoci sa očakávalo, že vymenuje troch.

Reklama

Ak by sa prezident obrátil na Benátsku komisiu, podľa Hrabka by jednak nezískal právne záväzné stanovisko, jednak by žiadal niečo, čo už Benátska komisia raz poskytla. „Stanoviská Benátskej komisie nie sú záväzné. Dá sa z nich čerpať, samozrejme.

Prezident Kiska rozohral hru, ktorej koniec nevidím. A mám pocit, že jeho ľavá ruka nevie, čo robí pravá ruka,“ povedal Hrabko.

„Avizoval, že požiada Benátsku komisiu, aby rozhodla. Treba si uvedomiť, že Benátska komisia o tom, čo žiada prezident Kiska, už raz rozhodla, na podnet bývalého ministra spravodlivosti. Ten výrok v jednom bode znel, že prezident musí z dvoch navrhnutých kandidátov (jedného, pozn. Teraz.sk) vybrať, že nemôže odmietnuť všetkých. A druhá časť bola, že nemá žiadne oprávnenie žiadať parlament, aby mu dal nových kandidátov,“ konštatoval Hrabko. Dodal, že stav, keď Ústavný súd dlhodobo nemá troch sudcov, je neprijateľný a prezident podľa neho staršie rozhodnutie Benátskej komisie pozná.

Hrabko komentoval aj blížiace sa programové konferencie a snemy parlamentných strán. V sobotu 12. novembra bude zasadať Most–Híd a SaS a v polovici decembra Smer-SD.

„Najvýznamnejším dôsledkom decembrového snemu Smeru-SD by mala byť výmena podpredsedov, uvidíme, či dvoch, alebo troch. Viem si predstaviť aj „drzosť“ Roberta Fica, myslím to v dobrom, že napriek všetkému nechá vo funkcii Pavla Pašku. Ale nemyslím si to,“ povedal Hrabko. Dodal, že Smer-SD môže doladiť programové otázky, aké bude riešiť aj Most–Híd a SaS. „Ale platí to isté, čo v prípade Mosta–Híd a SaS, že sú to len slová a treba si počkať na skutky,“ povedal Hrabko.

Reklama

Diskusiu v Tablet.tv Hrabko otvoril témou amerických prezidentských volieb. „Trump vyhral veľmi výrazne, prepísal politickú mapu Spojených štátov. Je to možno prekvapujúce, ale keď sa pozeráme po Európe, nie až tak veľmi. Donald Trump je celebrita. Nie je politik. Politike sa ešte len bude učiť,“ poznamenal Hrabko. Neúspechy etablovaných politikov podľa neho dostávajú do pozícií ľudí, ktorých najväčšou devízou je, že doteraz v politike nepôsobili. „Správanie ‘nepolitických politikov’ je nepredvídateľné, neviete, čo od nich môžete očakávať. A môže sa to skončiť zle. Robiť politiku nie je žiadna zábava,“ upozornil.

Na druhej strane, Trumpove predvolebné vyhlásenia nemusia nevyhnutne determinovať jeho reálnu politiku. A bude musieť spojiť minimálne rady republikánov, ktoré sa kvôli nemu rozštiepili. „Donald Trump pri tom nebude mať úplne jednoduchú situáciu napriek tomu, že republikáni dokázali preobsadiť Kongres,“ povedal Hrabko.

Krátko hodnotil aj vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica, ktorý v septembri pre Financial Times spochybnil apriórne odmietanie Donalda Trumpa ako možného prezidenta. Za otázku „Prečo vytvárame dojem, že by to nebolo dobré?“ bol Robert Fico viacerými slovenskými médiami kritizovaný, Hrabko však s touto kritikou nesúhlasí.

„Bolo to úplne korektné vyjadrenie, premiér dobre vie, čo jeho slová pred voľbami znamenajú. Odohral to dobre,“ konštatoval Hrabko.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:45

Slovensko je v rebríčku Index prosperity na 24. mieste v EÚ, Česká republika na 14. mieste. Uviedli to pri prezentácii výsledkov Mária Valachyová a David Navrátil, hlavní ekonómovia Slovenskej sporiteľne (SLSP) a Českej sporiteľne. Slovensko podľa nich čelí viacerým výzvam, a to klesaniu pracovnej sily, technologickému pokroku či udržateľnosti verejných financií.

11:35

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová vyzvala v utorok Rusko a Čínu, aby prestali odmeňovať zlé správanie Severnej Kórey a chrániť ju pred sankciami.

Americká veľvyslankyňa sa takto vyjadrila počas návštevy demilitarizovanej zóny, prísne stráženej hranice medzi Južnou a Severnou Kóreou, ktoré sa technicky nachádzajú vo vojne.

Linda Thomasová-Greenfieldová
Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová odpovedá na otázky novinárov na americkej vojenskej základni v juhokórejskom pohraničnom meste Pchadžu
11:25

Viac ako 500 ľudí v Poľsku bolo tajne sledovaných špionážnym softvérom Pegasus, uviedol v utorok koordinátor poľských bezpečnostných služieb Tomasz Siemoniak. Informovala agentúra PAP.

11:05

Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia.

10:55

Izrael spustil po víkendovom iránskom útoku aj “politickú ofenzívu” proti islamskej republike. Uviedol to v utorok izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac.

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali