Hovorí vám niečo názov Malá vojna? Táto zabudnutá kapitola slovenských dejín bola z viacerých hľadisk unikátna. Pripomíname si jej 80. výročie

Hovorí vám niečo názov Malá vojna? Táto zabudnutá kapitola slovenských dejín bola z viacerých hľadisk unikátna. Pripomíname si jej 80. výročie

Bratislava 23. marca 2019 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Písal sa rok 1939. Maďarská politika a spoločnosť stále neakceptovala zánik Uhorska z roku 1918, ani realizáciu samourčovacieho práva Slovákov. Zmenu mocenských pomerov Maďarsko chcelo využiť na destabilizáciu hraníc i vnútorných pomerov na Slovensku

Reklama

Vytvorením a živením mýtu stotožňujúceho historický mnohonárodnostný uhorský štát s Maďarskom trvale udržovala v spoločnosti pocit krivdy, ktorá sa údajne Maďarom stala (tzv. trianonský komplex). Hlavným zahraničnopolitickým cieľom bola obnova Uhorska, návrat „dočasne odtrhnutých území“, čo by spečatilo aj osud Slovenska a Slovákov.

Prvý povojnový pokus o anexiu slovenských území, pod kepienkom boľševickej revolúcie v roku 1919, sa nevydaril. Nádeje na zmenu hraníc mohli mať úspech len za predpokladu, že sa rozpadne povojnový, tzv. Versaillský mierový systém. Z toho dôvodu maďarská politika od počiatku stavila na podporu nacistického Nemecka. Zmena prišla s Mníchovskou konferenciu v septembri 1938, ktorá zmenila mocenské pomery v strednej Európe.

Reklama

Už od 5. októbra 1938 maďarské ozbrojené zložky zorganizovali viacero teroristických výpadov na územie Slovenska i Podkarpatskej Rusi s cieľom destabilizovať obranu hraníc i vnútorné pomery v krajine. Väčšinu z nich však československí vojaci zajali. K 7. decembru 1938 bolo tak v Ilave internovaných až 340 maďarských teroristov.

Vďaka Taliansku a Nemecku získalo Maďarsko v tzv. Viedenskej arbitráži vyše 20 percent územia Slovenska a viac ako 12 percent Podkarpatskej Rusi (od decembra 1938 Karpatská Ukrajina). Maďarská diplomacia však šla ďalej. Už 12. marca získala od Hitlera súhlas na okupáciu celej Podkarpatskej Rusi, i keď tu žilo len asi 5 percent Maďarov. Obsadzovať ju začali o dva dni, 14. marca.

Vytvorením spoločnej maďarsko-poľskej hranice sa Slovensko ocitlo v kritickom položení – v priamom ohrození susedmi, ktorí sa netajili snahou o jeho rozdelenie. Tomuto scenáru zabránilo vyhlásenie Slovenského štátu, ktoré by nebolo možné bez „požehnania“ Nemecka. Podkarpatskí Rusíni také šťastie nemali – i keď ich vláda i snem deklarovali štátnu samostatnosť, Nemecko ju neuznalo, čím sa stali korisťou Maďarov.

Keď Budapešť už 15. marca 1939, ako vôbec prvý štát, diplomaticky uznala Slovenský štát, vládnych činiteľov to čiastočne ukolísalo. Okrem toho, hranice strážili len chabé jednotky, armáda bola v štádiu budovania. Na rozdiel od slovenského podcenenia situácie bol maďarský útok dôkladne pripravený. Začal po odchode posledného transportu českých vojakov a deň po ukončení práce slovensko-maďarskej rozhraničovacej komisie, ktorá potvrdila platnosť administratívnej hranice medzi Slovenskom a Podkarpatskou Rusou.

V skorých ranných hodinách dňa 23. marca 1939 približne 40 tisíc maďarských vojakov obsadilo územie približne okresov Sobrance a Snina. Ich prienik bol uľahčený aj tým, že postupovali s bielymi zástavami či v ukoristených uniformách československej armády. Slováci boli zaskočení. Počas prvého dňa tak bránili dotknuté územia iba letci. Keď slovenské ministerstvo zahraničných vecí adresovalo do Budapešti 23. marca 1939 protestnú nótu i ultimátum na stiahnutie vojsk, z Budapešti odpovedali, že ich armáda nevykonáva na Slovensku žiadnu operáciu, došlo vraj len k „omylom pri korektúre hraníc“. Neskôr argumentovala potrebou „zjednotenia Rusínov“.

Reklama

Pokus o vybojovanie územia v priebehu 24. marca bol neúspešný. Ďalšie pokusy o frontálny protiútok udusil Hitlerov príkaz z večera 24. marca ukončiť konflikt medzi „spojencami“. Tisova vláda pristúpila na prímerie v domnení, že Nemecko čerstvo podpísanou Ochrannou zmluvou z 23. marca garantuje SR celistvosť. To sa však nestalo.

Maďarské letectvo bombardovalo 24. marca aj Spišskú Novú Ves, 150 km za frontom, keďže tamojšie letisko bolo ohniskom slovenskej vzdušnej obrany. Deväť lietadiel Junkers 86 tu zhodilo vyše 500 bômb, ktoré okrem materiálnych škôd usmrtili 13 osôb. Išlo o prvé bombardovanie cudzieho štátu v Európe pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Udalosť vyvolala v národe mimoriadny ohlas – do boja sa hlásili desaťtisíce mužov, od stredoškolákov až po starcov. Armáda, ktorá sa ešte len formovala, nemala však dostatok odborných a veliteľských kádrov, nemohla prijať všetkých. Tu výrazne pomohla branná organizácia Hlinkova garda. Dobrovoľne vtedy na obranu vlasti nastúpilo vyše 50 tisíc mužov. Išlo o najväčší dobrovoľnícky nástup v novodobých dejinách Slovenska.

Aj napriek prímeriu dochádzalo k lokálnym bojom. Pod tlakom z Nemecka musela slovenská vláda 4. apríla 1939 podpísať protokol, ktorým uznala maďarské zisky z marca 1939. Pod zvrchovanosť Maďarska sa tak dostalo ďalších 74 obcí s rozlohou 1897 km² a vyše 40 tisíc občanmi, po národnostnej stránke bezo zvyšku Slovákov a Rusínov. Celkový počet obetí Malej vojny od 23. marca na strane Slovákov bol 35 životov, na strane maďarskej armády – medzi 23. a 28. marcom – 25 životov. Vojna tiež ukázala, že Slováci sa pri ochrane svojich hraníc nemôžu spoliehať dohody či diplomatické deklarácie zo strany vierolomného suseda, ani na pomoc veľmocí, ale jedine na účinné zabezpečenie hraníc a vlastnú súdržnosť.

Po obnove Československa v roku 1945 sa však z obrancov Slovenska – hrdinov Malej vojny – razom stali „zradcovia Československa“. Zmizli z učebníc, literatúry i z pamätných tabúľ. Spomínať a vyzdvihovať sa mohli len tí, čo padli za Československo. Na svoju angažovanosť doplatili najmä dobrovoľníci. Viacerí z nich boli ako „gardisti“ postavení pred československé ľudové súdy, niektorí boli za to dokonca odvlečení Sovietmi do táborov smrti, gulagov. Mnohí boli prepustení z práce, Štátna bezpečnosť ich sledovala či prenasledovala ešte dlho po vojne. Trpeli aj ich rodiny. Vrcholom absurdnosti bolo, že nepríjemnosti mali v 50. rokoch aj príbuzní obetí maďarského bombardovania.

Hovoriť o Malej vojne mohlo až po roku 1989. Vznikli o nej tri dokumentárne filmy a niekoľko kníh. Po zmene režimu v roku 1998 sa však filmy dostali do televízneho trezoru a štát si túto – z hľadiska Slovákov hrdinskú kapitolu histórie – prestal akokoľvek pripomínať. Takzvané dobré susedské vzťahy, falošne a jednostranne ponímaná tolerancia či naoktrojovaná politická korektnosť zvíťazili nad historickou pravdou. Otázkou je, či natrvalo…

Reklama

Martin Lacko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali