Hlavným problémom v rusko-americkom zápolení je Ukrajina a nie Sýria

Hlavným problémom v rusko-americkom zápolení je Ukrajina a nie Sýria

Moskva/Washington 11. apríla 2018 (HSP/politikus.ru-Susan Walsh)

 

Ruslan Ostaško publikoval na portáli politikus zaujímavý článok. Podľa Ostaška nehrozí vypuknutie konfliktu medzi Ruskom a USA v Sýrii, ale na Ukrajine.

Podľa Ostaška existuje viacero dôvodov, prečo pravdepodobne ku konfrontácii v Sýrii nepríde. Rusko pred niekoľkými hodinami začalo s vojenskými cvičeniami a manévrami, v bojovej pohotovosti je celý ruský vojenský kontingent pri sýrskych brehoch. To znamená že v bojovej pohotovosti sú všetky ruské zbrane a zbraňové systémy, vrátane lietadiel, rakiet i ponoriek. Oblasť je doslova prešpikovaná ruskými zbraňami a ukazuje sa, že Rusi sú pripravení na bojové operácie.

Reklama

V Amerike našťastie existujú aj rozumní Američania, ktorí síce nenávidia Rusko, želajú si našu porážku nepatria však k totálnym idiotom s k akým patrí napríklad McCain alebo CLintonová, ktorí nie sú schopní logického uvažovania. Títo rozumní Američania vedia, že konflikt s Ruskom v Sýrii nemá žiadnu budúcnosť a môže pre USA priniesť množstvo problémov. Existuje niekoľko hlavných dôvodov, pre ktoré zásah v Sýrii nepredstavuje pre Američanov vhodnú platormu na riešenie svojích problémov s Ruskom.

Hlavným dôvodom je skutočnosť že v blízkosti Sýrie sa nachádza Izrael. Ak by vypukla vojna v Sýrii, z Izraela by sa stal doslovne fackovací panák. Sýrske jednotky by s určitosťou napadli Izrael a infiltrovali izraelské územie. Izraelské pozemné sily nie sú také výkonné ako izraelské letectvo, ktoré nemá súpera v prípade bojov na izraelskom území nebude môcť izraelské letectvo zasahovať, pretože by likvidovalo vlastné civilné objekty. Už aj na CNN sa objavil materiál v ktorom predstavitelia izraelských elít žiadajú Trumpa aby zastavil šialenstvo v Sýrii a nezačala sa krvavá bitka, v ktorej Izrael utrpí výrazné straty. Vysvetľovať, prečo Izrael nepoužije v regióne proti Sýrii atómové zbrane nikomu špeciálne vysvetľovať netreba, Izrael by ohrozil vlastné územie.

Reklama

Druhým dôvodom, prečo sa v Sýrii pravdepodobne nerozhorí konflikt je skutočnosť, že Američania nedokážu v Sýrii jednoducho vyhrať. Trápili sa v Iraku, Afganistane, trápia sa aj v Sýrii. Aké také šance mali v období 2013 – 2015, vstup Ruska do konfliktu spravil Američanom škrt cez rozpočet. Samozrejme že by dokázali raketami zmeniť Damask na ruiny, ale to je asi tak všetko, víťazstvo by aj tak nezískali a po útokoch  na Damask by sa začal brutálny lov na americké skalpy. Amerických vojakov a ich poslednú zástupnú armádu Kurdov by čakalo množstvo guerillových útokov, podľa afgánskeho vzoru útokov voči Sovietskej armáde v Afganistane v rokoch 1979 – 1989. Na vysoké straty, zapríčinené modernými zbraňami z Ruska, Číny, Iránu, ktoré by miestni guerilloví bojovníci proti Američanom používali jednoducho nie sú Američania pripravení.

Tretím dôvodom, prečo pravdepodobne nevznikne konflikt v Sýrii  sú udalosti  z posledných hodín, podľa ktorého už začínajú jednotliví európski lídri ustupovať a odmietajú poskytnúť Trumpovi pomoc. Theresa Mayová, ktorá tvrdila, že podporí americký zásah v Sýrii uviedla, že Veľká Británia potrebuje relevantné dôkazy k tomu, že sa v Sýrii použili chemické zbrane pri útokoch voči civilistom. To je už totálny výsmech, keď Mayová a Johnson požadujú od Američanov dôkazy a nimi podmieňujú britské bojové aktivity v Sýrii, pretože v prípade Skripaľovcov žiadne dôkazy nepotrebovali (na ruských servroch sa už pred niekoľkými dňami objavili informácie, že celý cirkus so Skripaľovcami  a hecovanie v Sýrii súvisí s plánom západných elít znemožniť Trumpa a priprvaviť jeho pád v USA).

Nemci už pred niekoľkými dňami preventívne oznámili, že ich lietadelá Tornáda nie sú schopné bojovať v sýrskom konflikte a francúzsky prezident Macron, ktorý sa spočiatku tváril nesmierne bojachtivo zmiernil svoju rétoriku krátko po tom, ako jedno z francúzskych bojových lietadiel čírou náhodou vypustilo cvičnú bombu na chemický závod  spoločnosti Faurecia v Nogent-sur-Vernisson. Informáciu okrem rusvesny (http://rusvesna.su/news/1523455506 ) potvrdili prioritne aj Francúzi z  France Bleu ( https://www.francebleu.fr/infos/faits-divers-justice/nogent-sur-vernisson-un-avion-de-chasse-perd-des-munitions-inertes-au-dessus-d-une-entreprise-deux-1523371548 ).

K uvedenému incidentu s francúzskym Mirage 2000 prišlo v utorok, zranenia utrpeli dvaja ľudia. Kto chce veriť, že naozaj išlo o náhodu, náhodou francúzsky Mirage 2000 zasiahol práve chemický závod závod  spoločnosti Faurecia v Nogent-sur-Vernisson a všetky  iné vysvetlenia považuje za konšpiráciu, môže samozrejme považovať tento incident za klasickú konšpiráciu.Ide tu však o priveľký počet náhod.  Krátko po tomto leteckom incidente navyše Francúzi naznačili, že zatiaľ nie sú úplne pripravení k útokom voči Sýrii, pretože majú k dispozícii momentálne málo lietadiel, (niektoré lietadlá sú na cvičení v Holandsku, iné v Austrálii, 12 strojov potrebujú Francúzi pre ochranu svojho vzdušného priestoru.

Takže  podľa týchto indícií to vyzerá tak, že Izrael, Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko nechali  Američanov v Sýrii osamotených, čo Američanov určite neteší, pretože si zvykli bojovať cudzími rukami a pomocou svojích zástupných armád. Navyše vždy bojovali proti podstatne slabším krajinám a Irak, Sýria, či Afganistan sú jednoznačným svedectvom, že americká armáda nemá dostatočnú úroveň, aby riešila geopolitické úlohy.

Reklama

Ale teraz sa pozrime na Ukrajinu. V blízkosti sa nenachádza žiaden Izrael, ďalšie dôvody, prečo je zásah na Ukrajine z amerického pohľadu prijateľnejší spočívajú v tom, že Američania potrebujú, aby vznikol konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom a Ukrajinci začali vnímať Rusko ako smrteľného nepriateľa. Zatiaľ dokážu separatisti držať líniu frontu, no ukrajinskí nacisti a politické elity sú ako opica s granátom, ktorá dokáže konflikt okamžite rozpútať a to Američanom vyhovuje.

Mnohí Ukrajinci sú presvedčení, že bojujú proti Rusku, pretože nevedia stráviť skutočnosť že ich dobrovoľnícke bandy utrpeli porážku od ruskojazyčných obrancov Donecka a Luhanska, to znamená doslovne najmä od  traktoristov a baníkov. Pritom Ukrajinci majú za sebou výcvik od inštruktorov NATO a takisto majú k dispozícii čoraz viac moderných západných zbraní. Pre Američanov je však dôležité, aby sa z Ukrajincov stala ich zástupná armáda, ktorú budú môcť vrhnúť do boja proti Rusku.

Ďalšie pozitívum pre Američanov spočíva v tom, že EÚ dokáže síce čiastočne odolávať americkým plánom  ohľadne Sýrie, pretože už je EÚ značne unavená z podpory amerických dobrodružstiev. Sýria je však ďaleko a časť európskych elít je presvedčená, že situácia so Sýriou sa EÚ až tak výrazne netýka. Ukrajina je však veľmi blízko, takže tento problém bude musieť EÚ riešiť, čo znamená, že Američania  majú viac možností prinútiť európske elity podporovať ich aktivity na Ukrajine.

Podľa viacerých ruských odborníkov Američania majú v zálohe plán B a tým je rozpútanie vojny na Donbase, ak nevýjde Sýria.  Pomocou tejto vojny sa budú americké elity snažiť zvýšiť tlak na Rusko a zlepšiť svoje geopolitické pozície.

Uviedol som hlavné dôvody, prečo môže prísť k rastu napätia na Ukrajine. Ukrajina je v tesnej blízkosti Ruska, takže Rusko bude musieť na ukrajinské provokácie reagovať. V prípade možného konfliktu Ruska a Ukrajiny Rusko samozrejme zvíťazí, a tanky Donecka a Luhanska sa môžu zastaviť v Kyjeve. Rusi však získajú v Ukrajincoch nezmieriteľných nepriateľov, ak Američania uplatnia svoj vplyv v NATO a NATO v prípade konfliktu na Ukrajine zasiahne, konflikt sa môže skôr vymknúť spod kontroly ako konflikt v Sýrii.

Reklama

Rusko pritom úspešne rozohralo hru s Nord Stream 2, ktorá by znamenala zbližovanie Ruska a EÚ. Toto nevyhovuje Američanom, rovnako ako skutočnosť, že Ukrajina vybudovaním Nord Stream 2 stratí všetky financie z tranzitu ruského plynu a bude ju čakať finančný krach (Ak ju nebudú financovať Američania a EÚ). Ukrajina si môže vybrať len nepríjemné riešenia – vojnu v roli americkej zástupnej armády, ktorá môže priniesť koniec Ukrajiny, alebo obrovské ekonomické problémy v súvislosti s Nord Stream 2 (Američania a EÚ nechcú financovať Ukrajincov). Pre kyjevských politikov je nočnou morou predstava, že by Doneck a Luhansk zvíťazil, pretože kto z ukrajinskýc elít a príslušníkov dobrovoľníckych bataliónov by nestihol utiecť do USA, toho by čakal neradostný osud. Ekonomické problémy takisto môžu priniesť so sebou krach Ukrajiny.

Časť elít EÚ je ochotná súhlasiť s riešením,  podľa ktorého sa konflikt na Ukrajine zmrazí, vystaví sa Nord Stream – 2 a vplyv Američanov sa oslabí. Toto je však presne to, čoho sa Američania obávajú a preto je možné, že sa konflikt medzi Ruskom a USA rozhorí nie v Sýrii, ale na Ukrajine, pretože na Ukrajine dokážu Američania skôr vtiahnuť Európanov do svojích plánov boja proti Rusku

Ruslan Ostaško

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali