Hlásenie od Timura: Sýrska armáda pripravila pre ISIL krvavý kúpeľ ( video 18+)

Hlásenie od Timura: Sýrska armáda pripravila pre ISIL krvavý kúpeľ ( video 18+)

Damask 20. mája 2016 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Najnovšie informácie o dianí v Sýrii poskytol Timur, rodák z Donbasu, ktorý bojuje v radoch kurdských jednotiek a zodpovedá za kontakty medzi Kurdami a sýrskymi a ruskými jednotkami. Priame znenie Timurovho článku si môžete pozrieť tu:

Na snímke Timur
Na snímke Timur, rodák z Donbasu

Podľa Timurových informácií pri Palmýre utrpel ISIL veľké straty a ustúpil o 2 km, pri Damasku a Deir el Zor v bojoch zahynuli 2 vyšší poľní velitelia ISIL. V západných oblastiach Deir ez-Zor sýrska armáda zničila 20 teroristov ISIL, v boji zahynuli aj dvaja poľní velitelia Džamalíj al-Abid al-Derviš (pseudonym Abu Chalid al-Misri) a Arik Chalaf al-Abdull (pseudonym Abu Chatam al Amro)

Reklama

Na severovýchode provincie Latakia džihádisti ostreľovali vládne vojská v rajóne mesta Ain Šammas. Nikto neutrpel zranenie. Na juhu provincie Chasaka zahynuli dvaja ľudia pri výbuchu teroristami ISIL nastraženej nálože v dedine Sulejmania.

Pri Aleppe ostreľovali členovia sýrskej umiernenej opozície jednotky Sýrskej vládnej armády vlastnoručne vyrobeným raketovým nosičom “Pekelný oheň”. Podľa správ sýrskej rozviedky pri Tell Mamo sa objavila relatívne čerstvá skupina teroristov z an-Nusry v počte približne 50 mužov. Podporuje ich jeden tank a 5 automobilov Pikap s veľkorážnymi protileteckými guľometmi.

Reklama

Na severovýchode provincie Homs ustúpili členovia ISIL o 2 km a snažia sa opevniť v okolí plynového ložiska Šaer. Sýrska rozviedka potvrdila príchod novej skupiny teroristov v okolí mesta Arak. Dobre vyzbrojená skupina má približne 40 mužov.

Na juhovýchode provincie Damask utrpeli teroristi veľké straty a ustúpili na opevnené pozície v Chutaitát et Turkman a Mazaat ed- Duvair.

Členovia sýrskej vládnej armády
Členovia sýrskej vládnej armády

Viditeľné úspechy dosiahli Asadove jednotky v bojoch vo Východnej Gute. Za podpory delostrelectva vytlačili teroristov z oblastí Deir al Assafir, Zebdin, Bazina. Protiútok otriasol bojovou morálkou teroristov, ktorí v neporiadku ustúpili  v smere Charasta-Kantar a Našibíja.

Masový ústup teroristov sa uskutočnil v už spomenutej lokalite Zebdin a Bazina. V bojoch o tieto oblasti sa činila 102 brigády Republikánskej Gardy Sýrskej vládnej armády, sýrske jednotky podporovali členovia libanonského Hizballáhu a Oddiely palestínskej Armády oslobodenia Palestíny.

Hizballáh a Sýrska vládna armáda oslobodili aj Deir al-Asafir a Al Siin, kde zlikvidovali 13 teroristov ISIL a zničili 2 obrnené automobily. Teroristický oddiel, ktorý zničili sa pripravoval na útok proti letisku.

Reklama

Tu si môžete pozrieť dve videá z posledných bojov z mája 2016:

V súvislosti s bojmi v Sýrii je však dôležité upozorniť na jeden dôležitý fakt. Podľa základnej vojenskej doktríny, ak chce útočník vytlačiť nepriateľa z opevneného bodu, ktorý chce získať, potrebuje ho prečísliť približne v pomere 8:1. Samozrejmosťou je podpora ťažkých zbraní.

Jednotky teroristov nedosahujú pri väčšine svojích útokov voči pozíciam Sýrskej vládnej armády a jej spojencov potrebný pomer. Môže sa teda zdať, že rozviedka Asadových nepriateľov nedosahuje dostatočnú profesionálnu úroveň a zle odhadla sily vládnych jednotiek. Problém je však v tom, že o  vlastnú rozviedku sa momentálne vo väčšej miere opiera len ISIL, ktorý v poslednej dobe nikto vo výraznej miere nepodporuje.

Existujú dva hlavné dôvody, prečo sa ISIL zo strany Západu oficiálne nepodporuje. Prvým dôvodom je “rozhodné stop teroristom a boj za demokraciu” zo strany USA a Západu. Počas približne 5 rokoch existencie ISIL sa toto rozhodné stop prejavovalo americkým masívnym bombardovaním, ktoré, paradoxne, výraznejšie ISIL neoslabilo, minuli sa však tony leteckých bômb, ktoré zničili veľkú časť sýrskej a irackej infraštruktúry a priniesli zisk pre zbrojárske korporácie v USA.

Či sa ISIL mohol udržať v bojaschopnom a početnom stave kvôli tomu, že americkí piloti neovládajú svoje bojové remeslo a netrafili v Iraku a Sýrii rýchlo sa pohybujúce automobily, ktoré možno aj jazdili nepredvídateľne sem a tam, alebo či USA nemali záujem bombardovať ISIL, ktorý podľa tvrdení viacerých odborníkov cez najvýznamnejších poľných veliteľov tejto organizácie riadili a používali ako zástupnú armádu v hybridnej vojne proti Asadovi a na destabilizáciu celého regiónu Sýrie a Iraku, nechávam na posúdenie čitateľa.

Reklama

Keď do sýrskej kampane vstúpili Rusi, situácia sa radikálne zmenila. Ruské bojové lietadlá a rakety Kaliber nemali problém s identifikáciou a likvidáciou cieľov, takže v pomerne krátkej dobe väčšina hlavných poľných veliteľov “prvej garnitúry”, ktorí stáli v čele ISIL takmer od jeho vzniku zahynula bolestnou smrťou v plameňoch .

A tu sa dostávame k druhému dôvodu, prečo sa dnes ISIL nemôže spoliehať na informácie cudzej rozviedky americkej veľmoci. Po likvidácii hlavných poľných veliteľov ISIL v čase aktívneho ruského pôsobenia v Sýrii sa veľká časť jeho členskej základne a mnoho poľných veliteľov “druhej a tretej úrovne” vymkla podľa ruských odborníkov kontrole veľmoci a snaží sa hrať vo vlastných farbách, takže sa nemôže spoľahnúť na dostatočnú informačnú podporu.

Prípadná informačná podpora zo strany Saudskej Arábie, ktorej tajné služby majú vysokú profesionálnu úroveň, nemusí byť z viacerých objektívnych príčin (ktoré tu nie je možné kvôli rozsahu článku podrobnejšie rozobrať) dostačujúca. Takže aby som to zhrnul, momentálne sa ISIL musí spoliehať viac menej len na seba, a preto má v poslednej dobe tak výrazné straty.

Ale ako s tým ale súvisia straty “umiernenej opozície”, a sýrskych skupín, ktoré takisto aktívne bojujú proti Asadovmu režimu? Minimálne umiernená opozícia sa môže spoľahnúť na informácie, ktorých získanie prevyšuje ich možnosti, takže určite sú z externých zdrojov. Znamená to azda, že profesionálne nie sú bezpečnostní mecenáši týchto skupín na dostatočnej profesionálnej úrovni a podsúvajú z nevedomosti chybné informácie?

Alebo to znamená, že Rusi sú natoľko rafinovaní, že ruská kontrarozviedka a rozviedka, ktoré podľa môjho názoru pochopiteľne zásobujú Asada informáciami, sú natoľko dobrí, že vodia odborníkov z cudzích tajných služieb za nos ako malé deti? Podľa mňa ani toto tvrdenie nie je jednoznačné a ťažko by sa dokazovalo.

Pravda je podľa mňa oveľa jednoduchšia a prozaickejšia a vysvetlím ju na známom príklade. Keď Izabela Kastílska a Ferdinand Aragónsky v roku 1492 úspešne ukončili reconquistu Španielska a zničili poslednú arabskú pevnosť Granadu, objavil sa pred nimi závažný problém. Týmto problémom bola mohutná španielska armáda, ktorej financovanie predstavovalo pre španielsky kráľovský pár vysokú záťaž.

Keďže španielskeho žoldniera nebolo možné len tak “beztrestne kopnúť do zadku” ako španielskeho roľníka a jednoducho mu sľúbený obnos nevyplatiť, musel španielsky kráľovský pár vymyslieť iné riešenie. Preto sa pokračovalo vo vojne v severnej Afrike, ktorá už nebola finančne lukratívna a nehrozil z nej priamy zisk. Ziskom pre španielsky kráľovský pár bolo len samotné preriedenie žoldnierov. Keď sa rozhorela nová vojna s Francúzskom a španielski conquistadori začali obsadzovať Mexiko, bolo zrejmé, že Ferdinand Aragónsky a Izabela Kastílska problém so španielskymi žoldniermi zvládli a vojaci španielskych tercií slávnostne hynuli na frontoch Európy i Ameriky.

Podobných prípadov, ako je ten španielsky, je samozrejme v histórii viacero. Takže možno je toto jedným z dôvodov, prečo aj členovia sýrskej protiasadovskej opozície “útočia proti vládnym jednotkám do plných” a v nevýhodnom pomere. Dostali neúplné informácie, pretože svojmu cieľu už poslúžili a taká široká členská základňa pre ich chlebodarcov pravdepodobne  už nie je potrebná.

Branislav Krasnovský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali