Hizballáh si v konflikte proti Izraelu verí, je dnes impozantnou bojovou silou Blízkeho východu

Hizballáh si v konflikte proti Izraelu verí, je dnes impozantnou bojovou silou Blízkeho východu

Tel Aviv 4. septembra 2019 (HSP/en.farsnews.com/Foto:SITA/AP-Hussein Malla)

 

Krátko pred izraelskými voľbami sa snaží Netanjahu vyhrotiť čo najviac situáciu, aby prinútil izraelské obyvateľstvo v napätej situácii podporovať jeho stratu Likud. Netanjahu čo najviac vyhrocuje situáciu, izraelské jednotky odhodlane útočia na Palestínčanov a skúsili zaútočiť aj na libanonské hnutie Hizballáh, no tu izraelská akcia nedopadla tak, ako by si Netanjahu predstavoval

Na snímke Hasan Nasralláh

Na izraelské útoky odpovedali členovia Hizballáhu raketovým útokom na izraelské obrnené vozidlo, Izraelci stratil bojové vozidlo, minimálne dvoch vojakov a niekoľkí izraelskí vojaci utrpeli zranenie. Frustrovaní Izraelci následne začali ostreľovať libanonské mestá Yaroun a Maroun al Ras.

Reklama

Hizballáh prešiel od svojho vzniku v 80. rokoch 20. storočia dlhou cestou. Sýrsky konflikt zmenil ozbrojené jednotky Hizballáhu na impozantnú regionálnu bojovú moc, členovia Hizballáhu nazbierali dostatok bojových skúseností v Sýrii a podarilo sa im výraznou mierou participovať na likvidácii proamerických sýrskych bánd. Hizballáh získal od proamerických teroristov aj množstvo koristných zbraní, najmä moderných protitankových a protilietadlových rakiet, ktoré držia izraelskú armádu v úctivej vzdialenosti. Okrem toho sa dostali členovia Hizballáhu aj k množstvu iránskych a ruských zbraní, takže dnes Hizballáh predstavuje pre Izrael tvrdý oriešok.

Hizballáh si verí, posledné vyostrenie situácie medzi Hizballáhom a Izraelom okomentoval aj jeho vodca, šejk Nasrallah, ktorý uviedol, že keď Izrael nedokázal zvíťaziť v libanonskej vojne v roku 2006, kedy boli možnosti Hizballáhu oveľa obmedzenejšie, dnes už zvíťaziť nad Hizballáhom v konvenčnej vojne určite nedokáže. Tel Aviv prežíva vo vzťahu k Hizballáhu nesmierne ťažké obdobie a jeho možnosti zachrániť si tvár a podobu veľmoci sa značne znížili. Prípadný útok voči Hizballáhu v Libanone bude stáť Izrael množstvo krvi a ešte viac zvýši popularitu hnutia v Libanone, kde sa postupne prozápadné politické sily dostávajú do čoraz ťažšej defenzívy.

Reklama

Hizballáh sa už nemusí spoliehať len na partizánsku vojnu. Podľa šejka Nasrallaha má dostatok zbraní a skúsených bojovníkov k tomu aby uštedril Izraelu oveľa tvrdší úder ako v roku 2006. Šejk Nasrallah uviedol, že bol to práve Hizballáh, kto vyhnal sionistov z južného Libanonu a navždy zničil mýtus izraelskej neporaziteľnosti. Hizballáh sa za 5 rokov konfliktu v Sýrii zmenil na hrozivú bojovú silu. Tisíce jeho vojakov majú za sebou niekoľkoročné bojové skúsenosti z frontových bojov. Hizballáh si pochvaľuje aj fakt, že získal v Sýrii množstvo koristných zbraní, pričom cez Irán sa dostal aj k ruským pomerne moderným riadeným protitankovým strelám Kornet a Maljutka, s ktorými zlikvidoval v posledných dňoch aj uvedené izraelské bojové vozidlo.

Hizballáh uvádza, že počas posledných rokov vystrelil na Izrael takmer 4000 rakiet krátkeho doletu. Útoky týmito raketami Izrael finančne vyčerpávajú, pretože izraelský protiraketový systém Iron Dome musí na raketové útoky reagovať. Jedna izraelská raketa, likvidujúca letiaci cieľ stojí oveľa viac ako primitívne rakety vystreľované Hizballáhom. Nebyť pomoci USA a čiastočne EÚ by Izrael sám a z vlastných zdrojov nedokázal financovať svoje bojové aktivity. Dnes sa Hizballáh dostal aj k moderným dronom a v Sýrii získali členovia Hizballáhu aj koristné delá a tanky.

Hizballáh tvrdí, že dnes má k dispozícii takmer 100 tisíc rakiet (väčšinou primitívna úroveň), množstvo dronov, protitankových či protilietadlových prenosných systémov. Pre Izrael sa Hizballáh a Irán stávajú najväčšou hrozbou. Hizballáh to nie sú bezbranní Palestínci či chabo vyzbrojení príslušníci Hamasu na okupovaných územiach, ktorý sa nachádzajú v izraelskom obkľúčení a majú minimum zbraní. Hizballáh problémy so zbraňami, muníciou, odhodlaním nemá a Izrael by podľa viacerých odborníkov nedokázal Hizballáh v konvenčnej vojne poraziť. Hizballáh je síce podstatne slabší ako izraelská armáda, nemá napríklad žiadne letectvo, ak však začnú jeho členovia masívnejšie útočiť na izraelské územie, môže sa Izrael dostať do značne komplikovanej situácie.

Hizballáh na izraelskej hranici mení úspešne aj svoju taktiku. V minulosti sa sústredil na teroristické útoky pri ktorých sa snažil zajať alebo zlikvidovať izraelské hliadky či partizánsku taktiku (útoky zo zálohy voči hliadkam) v boji proti Izraelu, dnes si trúfa na podstatne razantnejšie bojové akcie. Šejk Hasan Nasrallah otvorene hovorí o tom, že Hizballáh dokáže dnes bez väčších problémov ostreľovať celé územie severného Izraela, útočiť na Izraelom okupované územia Palestíny a jeho komandá sú schopné infiltrovať izraelské územia a spôsobiť Izraelu obrovské hospodárske škody. Sympatie k šiítskemu Hizballáhu dokonca rastú aj u frustrovaných sunnitských Palestíncov na okupovaných územiach Palestíny či v Gaze.

Stručne povedané, Hizballáh dnes už nie je skupinou alebo malou organizáciou. Je to organizované militantné hnutie, impozantná armáda, ktorej členovia sú vysoko motivovaní a podľa ich vlastných slov sú pripravení uštedriť sionistom na Blízkom východe tvrdé a nepríjemné údery. Šejk Nasralláh však zdôrazňuje, že Hizballáh nikdy nebude iniciátorom vojny na Blízkom východe a nebude sa správať rovnako agresívne ako Izrael. Ak sa však sionisti v Izraeli rozhodnú k ďalšiemu útoku voči Libanonu a Hizballáhu, utrpia rovnakú porážku ako v roku 2006 a ich straty budú podstatne vyššie.

Reklama

 

https://www.youtube.com/watch?v=qVYvAKxHxpo

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali