Historický rozsudok. Potratár Kermit Gosnell dostal trest smrti

Historický rozsudok. Potratár Kermit Gosnell dostal trest smrti

Philadelphia 15. mája (BBC/FoxNews/New York Times/HSP/Foto:TASR)

 

Vládca domu hororu bol odsúdený na trest smrti

Včera americký súd uznal potratára Kermit Gosnella vinného z vrážd troch novorodencov, ktoré prežili potrat a vraždy 41-ročnej nepálskej ženy, ktorej vykonal potrat v jeho “zdravotníckom” zariadení vo Philadelphii. 

Reklama
Potratára Kermit Gosnella odvádzaju zo súdu vo Filadelfii do dodávky, ktorá ho odvezie do väznice

Federálna legislatíva ukladá povinnosť poskytnúť zdravotnú pomoc tým deťom, ktoré umelý potrat prežijú. Súd sa zaoberal viac ako 10 prípadmi, kedy takú pomoc potratár a jeho asistenti odmietli a zámerne prestrihli miechu dýchajúcemu dieťaťu. V troch prípadoch súd uznal dôkazy za spoľahlivé. Tiež potratár bežne manipuloval vek dieťaťa, či dobu gravidity a teda vykonával neskoré potraty nelegálne. Súd uznal Gosnella vinného v 21 prípadoch nelegálne vykonaných potratov. Teraz ho čaká trest smrti. Procesy s odvolaním proti tomuto trestu môžu však trvať aj 20 rokov a je teda možné, že v jeho veku 72 rokov sa dožije vo väzení prirodzenej smrti.

Potraty vykonával tri desaťročia a ročne tak zarobil zhruba 2 mil USD. Jeho klinika bola označená v médiách ako “dom hororu” po tom, čo sa verejnosti dostali výpovede bývalých zamestnancov, ktorí svedčili o barbarských praktikách, ktoré sa pod jeho vedením diali. Inšpekcia tiež našla stopy krvi na nábytku, špinavé nástroje a upratovači sa sťažovali na upchaté toalety, z ktorých pravidelne týždenne odstraňovali časti ľudských telíčok. Kliniku zatvorili pred dvoma rokmi. Proces odhalil aj zlyhania kontrolných orgánov, ktoré 15 rokov nevykonali žiadnu inšpekciu v jeho zariadení.

Reklama

Medzi nevyškoleným personálom, ktorý pomáhal s potratmi, bola aj Gosnellova tretia manželka Pearl. Priznala sa k viacerým obvineniam a napokon sama svedčila proti nemu. Jeho obhajoba sa zmohla len na výhovorku, že obvinenia sú rasistické, lebo Gosnell je tmavej pleti. Počas vypočúvania však sarkasticky zosmiešňoval dieťa, ktoré sa narodilo po potrate v 30-týždni po počatí, že “bolo dosť veľké ísť samo na autobus”.

Amerika je konfrontovaná s násilím, ktoré sa deje v potratových klinikách na nechcených deťoch. Organizácia Live Action (http://www.liveaction.org/inhuman/) dokonca natočila niekoľko investigatívnych videozáznamov z potratových kliník vo Washingtone, D.C., New Yorku, Phoenixe (Arizona) a ďalších miest, ktoré odhaľujú, že je bežnou praxou najvýznamnejších potratárov nechať dieťa, ktoré prežilo potrat, zomrieť a nijako mu nepomôcť, resp. mu dopomôcť k smrti. Na základe týchto investigatívnych reportov žiada Kongres USA, aby vykonal inšpekciu u všetkých, ktorí participujú alebo sú ochotní participovať na tomto druhu brutality na bezbranných deťoch a ženách.

Zástupkyňa najväčšej siete potratových kliník v USA Plánovaného rodičovstva, Alisa Snow, na pojednávaní Kongresu Floridy v marci tohto roku priznala, že jej zamestnávateľ neuznáva žiadne právo na život dieťaťa, ktoré prežilo potrat, a “rozhodnutie” o živote a smrti necháva na matku a potratára. Americký prezident Barack Obama hlasoval ako senátor štátu Illinois v línii Plánovaného rodičovstva štyrikrát! V apríli mal hlavný príhovor na gala večeri Plánovaného rodičovstva v Kalifornii. K prípadu Gosnella sa doteraz nevyjadril, no novinári ho už vyzývajú. Pripomínajú mu jeho vyjadrenie, ktoré bolo obhajobou navrhovaných obmedzení ohľadom vlastnenia a nosenia zbraní: “Ak existuje hoci len jeden krok ako zachrániť ďalšie dieťa, potom máme iste povinnosť sa o to pokúsiť.”

Hlasnými oponentmi prezidenta Obamu sa stali aj už dnes dospelé obete, ktoré prežili potraty v USA. Najznámejšia z nich country speváčka Gianna Jessen so svojím svedectvom narodenia po 4 pokusoch potratu v 28. týždni po počatí už precestovala celý svet. Nedávno sa táto téma stála aj námetom filmu “22 týždňov”, ktorý podľa skutočnej udalosti v roku 2005 opisuje neúspešný potrat Angele, ktorej sa narodil na toalete potratovej kliniky na Floride syn Rowen. Zamestnanci kliniky však odmietli pomôcť dieťaťu, matku zamkli na toalete a odmietli vpustiť záchranku, ktorú privolal jej priateľ.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali