Historické okienko festivalu Pohoda

Historické okienko festivalu Pohoda

Trenčín 16. júla 2016 (HSP/Foto:TASR – Radovan Stoklasa)

 

Hlavným organizátorom festivalu Pohoda je od jeho založenia v roku 1997 Michal Kaščák, veľký obdivovateľ Václava Havla. Skupina Bez ladu a skladu, ktorej bol spevákom, bola v roku 2009 zaradená americkým denníkom New York Times medzi „skupiny, ktoré prispeli k pádu železnej opony“

Minaret ako súčasť 20. ročníka multižánrového festivalu Pohoda na letisku v Trenčíne
Minaret ako súčasť 20. ročníka multižánrového festivalu Pohoda na letisku v Trenčíne

Michal Kaščák mal v čase vzniku zoskupenia iba 13 rokov. So svojím idolom Václavom Havlom sa stretol už v roku 1988 na festivale v Lipnici: „V zákulisí vládla vzrušená atmosféra a pred amfiteátrom bolo veľa policajtov. Mal som vtedy šestnásť a vedel som len, že ide o človeka, ktorý robí všetko pre to, aby skončil komunistický režim. Naša kapela dokonca hrala hneď po jeho prejave. Pre mňa to bol náš najdôležitejší koncert.“

Reklama

Kaščákove “pravdoláskarské” politické presvedčenie malo a má výrazný vplyv na celý festival. Nielen voľbou pozývaných hostí, neziskových organizácií a hudobných skupín, ale aj spôsobom prezentácie festivalu a spoluprácou s mediálnymi partnermi. Michal Kaščák je priateľom Štefana Hríba, Fedora Gála, či Ivety Radičovej. Hneď na druhom ročníku festivalu, ktorý prebehol v roku 1998, sa po nedobrom ekonomickom výsledku prvého ročníka objavili neziskové organizácie. Spomeňme teraz chronologicky niektoré novšie zaujímavé okamihy, ktoré sa na festivale odohrali.

Rok 2006

Reklama

Iniciatíva Inakosť a občianske združenie Museion sa predstavili poprvýkrát na festivale Pohoda.

“Cieľom účasti Inicitívy Inakosť nafestivale Pohoda je nielen prezentovať projekt Kto je kto?, ale najmä napĺňať jeho cieľ –  získavanie podpory  petície za životné partnerstvo dvoch osôb rovnakého pohlavia,” uviedla v tejto súvislosti Hana Fábry, hovorkyňa Iniciatívy Inakosť a koordinátorka zmieneného projektu, a dodala: “Naši aktivisti zbierajú podpisy vo väčších mestách po celom území SR od začiatku tohto roka.”

Rok 2008

Organizátorom festivalu sa podarilo po pätročnom úsilí zlákať naň Václava Havla a na jeho počesť zaradili do programu dve jeho hry – Audience a Protest. Okrem toho absolvoval autogramiádu novej knihy “Kdo řekl A, musí říct B”. Na festivale ho sprevádzala v tej dobe prezidentská kandidátka Iveta Radičová.

“Je mi velmi sympatická. Myslím si, že by mohla být výbornou prezidentkou, a držím jej palce,” vyjadril sa Havel a pripomenul, že už 19 rokov bojuje za to, aby v prezidentskom kresle sedela žena. “Zdá sa mi, že dámy vnášajú do politiky takú zvláštnu citlivosť a že je to niečo, čo by bylo veľmi dobré,” dodal. Vyjadril tak Ivete Radičovej do nadchádzajúcich volieb jasnú podporu.

Reklama

Okrem tohto „trháku“ sa na Pohode riešil aj prípad Hedvigy Malinovej, a to predovšetkým vďaka Romanovi Kvasnicovi, jej advokátovi. Martin Bútora vystúpil v debate o Bielorusku. Panel pripravila nadácia Pontis. V stane zaplnenom najmä mladšími ľuďmi sa objavil aj Martin (Shooty) Šútovec.

Rok 2009

Festival postihla tragédia, pri ktorej zomreli dvaja ľudia. V nemocniciach trenčianskeho samosprávneho kraja spolu hospitalizovali 40 ľudí, ďalších 56 ľudí ošetrili ambulantne. Jedenásť ľudí utrpelo ťažké a tridsaťpäť ľudí ľahké zranenia. Organizátori festival zrušili. Mesto Trenčín vyhlásilo po nešťastí mimoriadnu situáciu a v športovej hale zriadilo krízové centrum. Do Trenčína bol mimoriadne vypravený vlak, ktorý ľudí odvážal do Košíc. V ten deň bolo na letisku podľa usporiadateľov približne 35 000 návštevníkov.

Rok 2010

Festival pokračuje bez problémov ďalej. Iveta Radičová spolu s českým ministrom Karlom Schwarzenbergom a kňazom Antonom Srholcom zapálili sviečky na mieste vlaňajšieho pádu stanu, ktorý si vyžiadal dve obete. “Chodila som na Pohodu a aj budem chodiť na Pohodu,” dodala k téme svojej ochrany. Radičová následne predávala knihy v burze kníh. Medzi prvými zákazníkmi boli jej koaliční kolegovia z SaS. Na festival prišli aj minister financí Ivan Mikloš a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Reklama

Rok 2011

Na diskusiu s Ivetou Radičovou prišlo viac ako 2 500 ľudí, debatovala so Štefanom Hríbom. Venovala sa predovšetkým voľbe generálneho prokurátora. Na adresu reforiem a úsporných opatrení sa vyjadrila: “Treba na to veľa odvahy a sily presadiť takéto rozhodnutia. Len sa obávam, že my nemáme kam cúvnuť, že musíme dotiahnuť rozhodnutie do konca.“ V tom čase sa Európou šírila dlhová kríza. Radičová povedala, že „pravidlá treba nastaviť tak, aby sa nepreliala do ostatných štátov.“ Nechýbala ani téma „trpiteľky“ Hedvigy Malinovej, pričom diskusiu moderovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Zúčastnil sa aj minister Mikuláš Dzurinda diskutujúc o egyptskej revolúcii.

Rok 2012

Iveta Radičová mimo iného pomohla svojej PR prácou za barom. V kaviarni Dobrá krajina obsluhovala návštevníkov festivalu, ktorí mohli prispieť do zbierky zorganizovanej Nadáciou Pontis. V jej stane sa objavil aj Tom Nicholson, diskutovalo sa aj o občianskom aktivizme, etike médií či kauze Gorila.

Rok 2013

Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák a Karel Schwarzenberg boli na festivale Pohoda hosťami EUrópa stanu.

“Sme radi, že monsignor Bezák prišiel k nám, bol totiž v našom stane na diskusii už pred dvomi rokmi, vtedy s českým biskupom Václavom Malým, teraz prišiel opätovne. Počas diskusie uviedol, že svoje pôsobenie vidí skôr v zahraničí. Zaujímavú diskusiu mal aj český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Takým svojím typickým humorom komentoval situáciu v Česku a odpovedal aj na európske témy a prehlbovanie integrácie únie,” uviedol pre TASR Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Už po piaty raz bolo partnerom festivalu práve Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Rok  2014

Hviezdou sa stal prezident Andrej Kiska, ktorý sa bavil so svojím kamarátom Štefanom Hríbom. “Mal som tu Václava Havla a povedal som, že si neviem predstaviť mať tu slovenského prezidenta. Teraz si to skúšam predstavovať.” Pri otázke, koho z politikov si dnes váži, vyzdvihol aj prítomnú Ivetu Radičovú, ktorá sedela tesne pod pódiom. “Je dobré, že takých ľudí ako Iveta Radičová máme. Mali by sme ich podporovať a držať im palce.”

Reklama

Rok 2015

Na Pohode sa objavila diskusia o kauze Váhostav a zákutiach morálky, TEDxtalk o hrdinstve a bielych vranách. Moderovala Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Účastný bol opäť Karel Schwarzenberg, ktorý ostro komentoval protesty proti imigrantom na Slovensku a v Česku. Neúspešný kandidát na českého prezidenta upozornil na situáciu v Rakúsku, ktoré bolo v 50. rokoch chudobnou krajinou, no aj tak dokázalo prijať niekoľko stotisíc utečencov. “My tu teraz protestujeme možno proti dvom tisíckam utečencov. Je to od nás strašná malosť.” Počas svätej omše rozdával veriacim chlieb. Magda Vášáryová prišla na festival s kvetmi vo vlasoch. Pavol Frešo sa uvoľnene potápal so svojou stranou, objavil sa aj Jozef Viskupič z OĽaNO. Martin Poliačik na diaľku podporil antiprotest proti šíreniu kultúry strachu, ktorý bol v Žiline spolu s protestom proti imigrantom. Na Pohode bolo účastných takmer 50 mimovládnych subjektov. Mimo iných aj Iniciatíva Inakosť, Dúhový PRIDE Bratislava, Filmový festival inakosti, Q-centrum a Nomantinels. Nadácia otvorenej spoločnosti pod názvom HateFreeChain predstavila mladým ľuďom kampaň zameranú na boj s „nenávistnými internetovými diskutérmi”. Už piaty rok po sebe nechýbal “refugee a migrant friendly” stan, prebiehali aj workshopy o migrácii a integrácii.

Rok 2016

Zjavnou provokáciou sa stal provizórny minaret. „Vnímame ho ako čisto pozitívny počin, kreatívny prejav tolerancie a otvorenosti ako typických festivalových hodnôt,” obhajuje nápad Anton Repka z organizačného tímu festivalu. Vlna odporu na sociálnych sieťach organizátorov nijako nevyviedla z miery. „Vybrali sme ho správne, keďže spôsobuje takéto reakcie,“ nechal sa počuť Kaščák.

Išlo o asi päťmetrovú symbolickú drevenú stavbu s polmesiacom na vrchu. Mimochodom, akciu Kiss 4 Boris (bozkávanie sa obzvlášť osobami rovnakého pohlavia pred minaretom, čo by bolo v konzervatívnych islamských krajinách iba ťažko tolerované, skôr prísne potrestané) inicioval dídžej B-complex (prípadne v ženskom rode Matia). Jeho (jej) dídžejský set si bolo možné vypočuť na Pohode. V roku 2015 sa svetu predstavil(a) ako bi-gender, teda muž aj žena v jednom tele. Narodil sa však ako muž (aby sme v tom mali jasno).

Reklama

Nechýbala klasicky CaféEuropa s diskusiami o fašistoch, utečencoch, Európskej únii, či Václavovi Havlovi. „Troška“ izraelskej propagandy a strašenia Ruskom. Svojím prispela Aliancia Fair-play a .týždeň. GLOBSEC sa zameral na NATO a extrémizmus. „Koplo“ si aj Artforum. Festival mal rekordnú účasť.

Ďalšie zaujímavosti

V roku 2005 minister obrany Juraj Liška na festivale oznámil ukončenie povinnej základnej vojenskej služby. Prebehla petičná akcia na podporu Hedvigy Malinovej, či akcia nahraj odkaz Harabinovi.

Medzi podporovateľov festivalu patria aj: veľvyslanectvo Izraela v SR, Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR, Nadácia Pontis, Európska komisia na Slovensku, týždeň.sk, Nadácia Ekopolis, Aliancia Fair Play, Ľudia proti rasizmu, Transparency International Slovensko či Nadácia Milana Šimečku…

Na záver nejde nespomenúť niektoré časti známeho blogu Ľuboša Blahu.

Reklama

„Keď sa povie hudobný festival, predstavím si Woodstock 1969, kde hrajú progresívne kapely, stretnú sa tam ľudia, čo chcú lásku a mier, ľudia, ktorí majú plné zuby korporátneho kapitalizmu, ľudia, čo chcú meniť svet. Tak ako to bolo v 1969 v USA, keď sa mladí ľudia s kvietkami vo vlasoch búrili proti vojne vo Vietname.

Na Slovensku je ešte aj toto úplne naopak. Najväčší hudobný festival Pohoda je karnevalom militantného neokonzervativizmu, kde vejú vlajky štátu, ktorý kántri v občianskej vojne vlastných občanov a v ktorého vláde sedia zástupcovia neonacistickej strany.

V rokoch 1968 a 1969 to bolo celkom iné kafé. Zaspomínajme trochu. Ľudia sa búrili proti vojne, ktorú viedli Američania vo Vietname. Chceli mier, túžili po slobode, volali po novom sociálne spravodlivejšom svete, kde nebude chudoba, nerovnosť ani náboženská nenávisť. Ako spieval John Lennon, len si to predstavte.

Deti kvetov vo Washingtone v roku 1968 pochodovali s transparentmi “Make Love Not War” a z Woodstocku v roku 1969 vytvorili gigantický festival mieru. Dnešné deti hamburgerov by sa zmohli na facebookový status a túžobne by očakávali aspoň 12 „páči sa“, čím by sa ich revolučné nasadenie dočista vyčerpalo… A potom šup na Pohodu, poplakať si pri Kiskových či Radičovej floskulách a dobre sa ožrať. Neokonzervatívni „jastrabi“ musia byť z dnešnej mládeže nadšení. Na festivaloch nebojujú za nový lepší svet, ale nechajú sa ohlupovať tými, čo súčasný prehnitý systém ovládajú.“

A úplnou pikoškou tohto ročníka sa stal nový nápoj firmy Herbert Sirupy s názvom JEBA DO RUKY. “Tento rok sme si pre Vás pripravili skvelú festivalovú novinku. Vínová JEBA DO RUKY Vám bude spríjemňovať blížiaci sa Pohoda Festival 2016. Správne chladená, vínová, sirupová, ale hlavne, vždy po ruke!” Podľa vysvetlenia firmy pod príspevkom ide o miešaný vínový drink s pridaním ich sirupov, ktorý bežne predávajú pod názvom VÍNOVÁ JEBA.

Prečo sa na hudobnom festivale robí propaganda „pravičiarov“, stúpencom Bruselu, Washingtonu, Izraela, LGBT, imigrantom, antife, atď.? Pretože má značnú návštevnosť a mladých ľudí je spracovať najľahšie? Nie nadarmo sa dnes Pohoda prezýva aj ako “festival politickej piesne”. Pohoda je festival „angažovaný“, „uvedomelý“, „liberálny“, „humanistický“ a „multikultúrny.“

Anton Smatanik

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali