História tanečného školstva v Bratislave siaha až do 17. storočia

História tanečného školstva v Bratislave siaha až do 17. storočia

Bratislava 26. septembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Absolventi školy sa po maturite uplatnia v profesionálnych baletných súboroch doma i v zahraničí

Tanečné školstvo v Bratislave začalo svoju históriu písať už v 17. storočí, kedy sa v hlavnom meste datujú začiatky scénickej tanečnej výchovy. Tanec bol v tom čase súčasťou divadelných predstavení jezuitov. V 18. storočí tanečnú výchovu získavali aj dievčatá v kláštorných školách uršulíniek a notredamiek, kde sa predvádzali aj menšie balety. “Cieľom bolo pestovať pohybovú kultúru zverencov, nie však výchova profesionálnych tanečných umelcov,” priblížila pre TASR riaditeľka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej (TKEJ) v Bratislave Katarína Zacharová.

Reklama
Na snímke pedagóg Bachram Maripovič Juldašev počas vyučovacej hodiny v sále Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave
Na snímke pedagóg Bachram Maripovič Juldašev počas vyučovacej hodiny v sále Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave

Až keď bol v roku 1920 založený baletný súbor Slovenského národného divadla (SND), mal podľa riaditeľky svoju súkromnú baletnú školu vždy práve úradujúci baletný majster, z ktorej dopĺňal baletný súbor. “V medzivojnovom období v Bratislave pôsobilo niekoľko súkromných baletných škôl, z ktorých najvýznamnejšia bola škola Elly Fuchsovej. Tieto súkromné školy však neposkytovali ucelené, systematické odborné vzdelanie ani dostatočný počet kvalifikovaných interpretov,” povedala Zacharová.

Na snímke Katarína Zacharová - riaditeľka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave
Na snímke Katarína Zacharová – riaditeľka Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave

V roku 1949 vzniklo na Štátnom konzervatóriu v Bratislave tanečné oddelenie, ktoré bolo prvým štátnym vzdelávacím zariadením na Slovensku zameraným na výchovu profesionálnych tanečných umelcov. “Vedúcou oddelenia sa stala Alžbeta Jelínková, avšak až nástupom Evy Jaczovej v roku 1954 do tejto funkcie dostalo oddelenie správne umelecko-pedagogické smerovanie. Hlavným predmetom štúdia sa stal klasický tanec,” vysvetlila riaditeľka. Výučba bola najskôr štvorročná, od roku 1959 päťročná a končila sa maturitnou skúškou.

Reklama

V roku 1979 bola otvorená Hudobná a tanečná škola, na vzniku ktorej mala najväčší podiel Jaczová. “Škola bola zriadená podľa vzoru po celom svete uznávaných ruských choreografických učilíšť s osemročnou výučbou, štúdium sa ukončovalo maturitnou skúškou a absolutóriom,” uviedla Zacharová. Od roku 1991 škola nesie meno po svojej zakladateľke – Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej.

V marci 2005 oslávila škola 25. výročie jej založenia a 55. výročie založenia štátneho baletného školstva na Slovensku. Škola mala najprv dva študijné odbory, a to klasický tanec a ľudový tanec. Od roku 2006 k nim pribudol aj moderný tanec.

TKEJ je jediná osemročná štátna škola na Slovensku zameraná na výchovu profesionálnych tanečných umelcov a momentálne v nej študuje 123 žiakov. Tí boli na školu prijatí na základe talentových prijímacích skúšok, na ktoré sa prihlasujú žiaci piatych ročníkov základných škôl. „V rámci prijímacích skúšok overujeme fyzické danosti nevyhnutné pre výkon budúcej profesie, rytmus, muzikalitu a tanečnosť uchádzača,“ priblížila Zacharová.

Absolventi školy sa po maturite uplatnia v profesionálnych baletných súboroch doma i v zahraničí. “Napríklad v SND, Košickom štátnom divadle, SĽUK-u či v Národnom divadle v Prahe. Pôsobia aj v Berlíne, Hamburgu, Mníchove, Kyjeve, Helsinkách, Amsterdame, Viedni, Moskve, Stuttgarte, Varšave i Budapešti,” priblížila Zacharová s tým, že časť absolventov vyučuje tanec v základných umeleckých školách a niektorí pokračujú v štúdiu na Vysokej škole múzických umení. “Naša škola má prioritné postavenie pre svoju jedinečnosť na Slovensku. Aj napriek tomu, že počet žiakov hlásiacich sa na prijímacie skúšky oproti minulosti klesol, o štúdium profesionálneho tanca je stále záujem,” podotkla Zacharová. Každý rok prijmú na školu v priemere 23 nových žiakov.

 

Reklama

Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej neteší súčasné postavenie umenia

Súčasné postavenie umenia v spoločností nie je podľa riaditeľky školy Tanečného konzervatória Evy Jaczovej (TKEJ) v Bratislave Kataríny Zacharovej lichotivé a dostalo sa na perifériu záujmu spoločnosti, čo je spôsobené aj nedostatočným financovaním kultúry. “Je to viditeľné aj na tanečných súboroch, že sa zužujú a pre tanečníkov nie sú voľné miesta,” vysvetlila pre TASR.

Pred 13 rokmi sa prišiel na žiakov školy pozrieť riaditeľ Baletu Slovenského národného divadla (SND) a prijal ich do súboru skoro všetkých. “Tých pracovných miest je teraz ale stále menej a menej. Sú roky, keď nám prijmú do Baletu SND troch študentov, čo je veľmi dobré. Sú aj roky, keď prijmú jedného alebo nikoho,” priblížila Zacharová. Ako tvrdí, je potrebné zvýšiť platy pedagógom aj o 100 percent, a to najmä na umeleckých školách, ktoré často spolupracujú so zahraničnými baletnými školami. “Škola potrebuje zahraničných pedagógov pre výučbu umeleckých predmetov, ale keď im ponúkneme plat 620 eur v hrubom, tak určite nikto nepríde,” skonštatovala riaditeľka. Zvýšiť by sa podľa nej mali aj financie pre tanečné súbory, aby sa nestávalo, že sa z 80-členného súboru stane 60-členný.

Detskí tanečníci majú podľa jej slov na Slovensku dobré podmienky, a to vďaka súborom ľudových či spoločenských tancov až po hip-hopové krúžky. “Budúcich tanečníkov pre nás pripravujú aj základné umelecké školy a baletné štúdiá,” podotkla Zacharová. Na TKEJ prijmú každý rok v priemere 23 nových študentov. Podľa riaditeľky jediného štátneho tanečného konzervatória na Slovensku klesá pre demografický vývoj v krajine všeobecne počet žiakov v stredných školách, a to súvisí aj s menším počtom žiakov hlásiacich sa na umelecké školy.

Aj keď má TKEJ na Slovensku jedinečné postavenie, škola sa snaží ďalej napredovať a osloviť ďalších záujemcov o štúdium. Najnovšie plánuje vybudovať ďalšiu koncertnú sálu, ktorá by mala vyrásť v areáli školy. Postaviť ju plánujú v rokoch 2017 až 2018. “Máme už aj sponzora i súhlas nášho zriaďovateľa – Bratislavského samosprávneho kraja. Je pripravená projektová dokumentácia a nasledovať bude stavebné povolenie,” priblížila Zacharová. Škole by podľa jej slov nová koncertná sála pomohla, keďže v konzervatóriu sa teraz nachádza len jedna a dostanú sa na ňu len dva posledné ročníky. “Keby sme mali dve koncertné sály, bolo by v nej možné vyučovať štyri až päť ročníkov,” podotkla riaditeľka. Študenti majú koncertnú a scénickú prax zabezpečenú v SND či v SĽUK-u, absolvujú ju aj priamo v škole. “Vďaka novej koncertnej sále by sa mohol predmet – koncertná a scénická prax vyučovať súbežne vo viacerých ročníkoch,” povedala Zacharová.

Reklama

 

Absolventom Tanečného konzervatória Evy Jaczovej je aj M. Radačovský

Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej (TKEJ) v Bratislave vychovalo doteraz množstvo svetoznámych tanečných umelcov. Patria medzi nich napríklad sólisti Baletu Slovenského národného divadla (SND) Nora Gallovičová–Martinková, Ingrid Murčeková–Kačiaková, Nikoleta Stehlíková, sólistka baletu vo Viedenskej štátnej opere Nina Poláková, medzinárodne uznávaná choreografka Natália Horečná, súčasný riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský ml. či Mário Radačovský, ktorý je aktuálne riaditeľ baletu v Brne.

Na snímke nástenka v priestoroch Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave
Na snímke nástenka v priestoroch Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave

Tanečné konzervatórium navštevoval Radačovský v rokoch 1981 až 1989. Na roky štúdia si spomína s nostalgiou. “Bolo to krásne a zároveň veľmi ťažké obdobie. Celý svet sa mi otvoril v Bratislave, pretože som z malého mesta Partizánske. Internát a disciplína bol pre tanečníka základ, ale bez disciplíny človek dokáže málo,” povedal pre TASR. V Brne ako umelecký šéf baletu Narodného divadla pôsobí už štvrtú sezónu. Predtým mal tri roky svoj súbor Balet Bratislava a takmer päť sezón viedol Balet SND a ako tanečník bol aj sólistom Baletu SND.

“Sedem rokov som pôsobil v Nederlands Dans Theater Jiřího Kyliána. Bol som prvý tanečník Les Grands Ballets Canadiens v Montreale a hosťoval som s Národním divadlom v Prahe, s Royal Balletom vo Winnipegu, Vancouveri, Toronte a mnohých mestách Kanady a Spojených štátov amerických,” priblížil Radačovský. Tanečné konzervatórium mu podľa jeho slov dalo základ a možnosť uplatniť sa v remesle či kultúrnej disciplíne, ktorú pokladá za najúžasnejšiu i ťažkú zároveň. Šťastie mal, ako tvrdí, aj na dobrých profesorov.

V rokoch 1995 až 2003 navštevoval TKEJ Andrej Szabo, ktorý študoval klasický tanec. Na školu si spomína s úsmevom. “Mali sme najlepších pedagógov a boli sme jedinečný kolektív,” povedal pre TASR. Konzervatórium mu dalo disciplínu a lásku ku všetkému, čo teraz v živote robí. Szabo pokračoval štúdiom v zahraničí v Monaku a neskôr sa stál členom Baletu SND. “S krátkou prestávkou v Balete Bratislava pôsobím dodnes,” priblížil.

Odbor klasický tanec študovala v rokoch 1993 až 2001 aj Miriam Káčerová. Z domu odišla ako desaťročná s cieľom splniť si svoj sen. V štúdiu podľa jej slov bola potrebná húževnatosť, sebazapieranie i disciplína. Dodnes si pamätá na prijímacie skúšky, kde sa hlásilo asi 300 detí z celého Slovenska. “Veľmi ma potešilo, keď som dostala domov oznámenie, že som na štúdium prijatá. Do prvého ročníka nás nastúpilo 30 žiakov,” priblížila. Po konzervatóriu pokračovala v štúdiu klasického tanca na Academie de Danse Classique Princesse Grace v Monaku.

“Po skončení štúdia som dostala angažmán v baletnom súbore v Zürichu, ktorý v tej dobe viedol riaditeľ Heinz Spoerli. Po dvoch odtancovaných divadelných sezónach vo Švajčiarsku som išla na konkurz do jedného z desiatich najprestížnejších baletných súborov vo svete, do Stuttgartu,” povedala Káčerová. Prijali ju a v súčasnosti tu pôsobí už 11 rokov. V roku 2014 sa stala prvou sólistkou. Odtancovaných má veľa úloh, ako napríklad Giselle, Júliu v balete Rómeo a Júlia, Desdemonu v balete Othello či Tatianu v Oneginovi. S baletným súborom hosťuje v mestách ako Madrid, Paríž, Londýn, Moskva i v rôznych mestách v Japonsku, Číne, Južnej Kórei či Thajsku.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali