Hadvičák má v pláne zaviesť v Banskej Bystrici projekt Transparentné mesto

Hadvičák má v pláne zaviesť v Banskej Bystrici projekt Transparentné mesto

Banská Bystrica 10. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ľubomír Hadvičák je 36-ročný riaditeľ spoločnosti

O post primátora Banskej Bystrice sa v nadchádzajúcich komunálnych voľbách uchádza 15 kandidátov. Kandidát strany TIP, 36-ročný riaditeľ spoločnosti Ľubomír Hadvičák by okrem iného chcel podľa vzoru mesta Martin pracovať na projekte Transparentné mesto.

Reklama

Rozhovor s Ľ. Hadvičákom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Aké boli dôvody, pre ktoré ste sa rozhodli kandidovať na post primátora Banskej Bystrice?

Reklama
Ilustračné foto

Jednoznačne chcem pomôcť Banskej Bystrici, pomôcť ľuďom. Chcem im dať nádej na lepší život v našom meste. Rozhodnutie kandidovať na primátora neprišlo v jednom momente, ale formovalo sa postupne a dlhodobo. Moja kandidatúra nie je prázdnym alebo povrchným rozhodnutím, je zrelým rozhodnutím muža, ktorý vidí zmysel v ľudskom šťastí a spokojnosti. Som hlboko presvedčený, že len miesto, kde ľudia žijú v spokojnosti, dáva záruku, že naše deti vyrastú v zdravom a slušnom prostredí. Musíme dosiahnuť to, aby ľudia v tomto meste mali šancu na dôstojný život a nemuseli hľadať prácu v zahraničí, odkiaľ sa iba prizerajú, ako sa im rozpadávajú rodiny. Banská Bystrica je mesto, kde som sa narodil, zažil prvý bozk, prvú facku, a aj preto mi na tomto meste z celého srdca záleží.

Ak by ste bol zvolený za primátora, čo by ste hneď po zvolení urobili ako prvé?

Moje prvé kroky budú určite viesť k riešeniu najvážnejšieho problému v meste a tým je nezamestnanosť. Chcem sa stretnúť s banskobystrickými podnikateľmi a dohodnúť sa na lepšej spolupráci s mestom, vypočuť si ich názory a ponúknuť im vyššie zapájanie do verejných obchodných súťaží, ktoré mesto vyhlasuje. Bol by som rád, keby mestské financie ostávali prioritne doma a naši podnikatelia mali viac práce a zamestnávali viac ľudí z Banskej Bystrice.

Ktoré oblasti by sa mali v meste rozvíjať najviac?

Zamestnanosť, prílev investícií, ktoré prinesú ľuďom prácu a lepší život. Nesmieme zabudnúť ani na cestovný ruch, vzdelávanie, šport a kultúru. A veľký dôraz kladiem aj na transparentnosť a otvorenosť mesta voči svojim obyvateľom.

Reklama

Môžete spomenúť aj konkrétne návrhy, ako zlepšiť život občanom mesta?

Hneď po svojom nástupe do funkcie primátora chcem začať pracovať na projekte Transparentné mesto, podobne, ako to urobili v Martine, chcem vymeniť všetky staré svetlá verejného osvetlenia za nové a úsporné, ako to urobili v Senci, zlepšiť výber daní aj prostredníctvom zavedenia mestských poukážok, ako sa to podarilo v Turčianskych Tepliciach, chcem vytvoriť projekt brigád pre študentov, zabezpečiť oplotené výbehy pre psy, dostatok vreciek a smetných košov, ale aj pozdvihnúť tunajší priemyselný park. Je toho samozrejme oveľa viac, čitatelia nájdu môj program na mojej webstránke.

Aké zmeny by po vašom prípadnom nástupe na post primátora čakali mestský úrad?

Potrebné bude vykonať audit, ktorý by zefektívnil systém práce na radnici, zaviesť vyššiu transparentnosť, najmä pri verejných obchodných súťažiach, využívať pritom elektronické aukcie, ktoré zamedzia kšeftom. Rovnako bude potrebné vykonať finančný audit a audit uzatvorených zmlúv. Začať treba s čistým stolom a nastaviť fungovanie úradu tak, aby pracoval otvorene a efektívne. Všetko bude smerovať k tomu, aby nám verejnosť videla na prsty a nemala dôvod spochybňovať našu prácu a rozhodnutia.

ml

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:58

Austrálska polícia zadržala muža, ktorý je podozrivý z neúspešnej distribúcie drog v krajine. V jej dôsledku sa na plážach východného pobrežia Austrálie istý čas objavovali záhadné balíky s kokaínom. 

09:58

Polícia v Bayreuthe v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko zadržala dve osoby podozrivé zo špionáže pre Rusko.

09:57

Rusko oblastiach hraničiacich s Ukrajinou zneškodnilo 20 dronov a dve balistické rakety. 

09:34

Poľský prezident Andrzej Duda vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

Duda a Trump sa stretli v New Yorku
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo)
09:31

Všetky politické strany v Južnom Sudáne musia uskutočniť bezodkladné kroky, aby sa dlhodobo odkladané parlamentné voľby mohli uskutočniť tento rok, uviedol v stredu generálny tajomník OSN António Guterres.

Guterres je znepokojený zásahom ekvádorskej polície na mexickej ambasáde
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
09:30

Ruská armáda útočila dronmi na kritickú infraštruktúru v západoukrajinskej Ivano-Frankivskej oblasti. Ukrajinským silám sa bezpilotné lietadlá podarilo zneškodniť. Uviedla to tamojšia gubernátorka Svetlana Oniščuková.

09:28

Platforma sociálnej siete X bude spolupracovať s pakistanskou vládou, aby “pochopila jej obavy”. Reaguje tak na informácie úradov, podľa ktorých bola sieť X v krajine zakázaná na dva mesiace z bezpečnostných dôvodov. 

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali