Gröhling vidí v európskych zdrojoch jedinečnú šancu na reformu školstva. Celoplošne zatváranie škôl kvôli koronavírusu údajne nie je v pláne

Gröhling vidí v európskych zdrojoch jedinečnú šancu na reformu školstva. Celoplošne zatváranie škôl kvôli koronavírusu údajne nie je v pláne

Bratislava 12. augusta 2020 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková)

 

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v blogu na portáli HNonline.sk píše, že Slovensko stojí pred historickou príležitosťou postaviť školstvo na nohy. Peniaze, ktoré nám poskytne EÚ na nápravu dôsledkov korony, podľa neho bude môcť využiť aj na reformné zmeny

Na snímke Branislav Gröhling

Gröhling tvrdí, že ak sa dobre rozvrhne stratégia, máme šancu dobehnúť zameškané roky a školstvo zmodernizovať.  Zamerať by sa chcel na reformné zmeny, personál škôl, vybavenie, modernizáciu obsahu vzdelávania, podporu inovácií či prepojenie vzdelania s praxou.

Reklama

“Úplne prvou vecou, ktorá príde na um, sú škôlky: dobudovanie kapacít v lokalitách, kde chýbajú. Ďalej sú to priestory a vybavenie škôl: podpora väčšej digitalizácie, technické vybavenie, rekonštrukcia a modernizácia učební, odstránenie bariér, ale napríklad aj zavedenie zelených a ekologických riešení na školy. Ďalej je to personál škôl – či už je to príprava nových učiteľov, vzdelávanie existujúcich učiteľov a, samozrejme, aj ich ohodnotenie. Konečne by sme mohli okrem plošného zvýšenia platov otvoriť aj otázku motivačného odmeňovania učiteľov – aby aktívni a pracovití učitelia videli ocenenie svojho úsilia aj na výplatnej páske,” píše minister.

Slovenské školstvo by podľa neho malo investovať aj do systémových zmien- do ďalšieho otvárania trhu s učebnicami, podporiť využívanie digitálnych materiálov na stredných školách, upraviť obsah vzdelávania či zakomponovať doň rozvoj digitálnych a mäkkých zručností.

Reklama

Taktiež by sme mali podľa Gröhlinga vzdelanie prepojiť s praxou, sledovať uplatnenie absolventov a pomôcť tak mladým ľuďom vybrať si perspektívne odbory. “Aby Slovensko nebolo iba automobilkou Európy, ale centrom inovácií a pokroku.”

Minister má aj predstavu o zmenách, ktoré by podľa jeho názoru mali pomôcť v oblasti vysokých škôl. Tu by sa chcel zamerať na podporu spolupráce so zahraničím, podporu mobility študentov, pedagógov aj výskumníkov, investície do ľudského kapitálu vo vede a výskume či zmeniť financovania vysokých škôl s cielenou podporou merateľných publikačných a patentových výstupov.

“Ak si Slovensko dobre naplánuje stratégiu, máme jedinečnú šancu postaviť naše školstvo na nohy. A možno o niekoľko rokov sa už nebudeme musieť pozerať do zahraničia (do Fínska, Estónska či inam) a hľadať tam príklady dobrého školstva. Možno to dobré školstvo nájdeme priamo u nás,” dodáva na záver.

 

Celoplošne zatváranie škôl nie je v pláne 

Reklama

Minister Branislav Gröhling (SaS) sa v stredu pred rokovaním vlády vyjadril aj k tomu, ako to bude so školami v najbližšom období. Minister chce, aby sa podpisovalo čestné prehlásenie, kde bude rodič vyhlasovať, že jeho dieťa neprejavuje žiadne príznaky akútneho ochorenia. Je to čestné prehlásenie, ktoré sa využívalo aj v závere školského roka 2019/2020.

Minister školstva poznamenal, že telefonoval so šéfom rezortu zdravotníctva Marekom Krajčím (OĽANO), odborníkmi aj hlavným hygienikom Jánom Mikasom. „Máme pripravený kompromisný návrh, ktorý máme už aj otestovaný,“ povedal Gröhling. Krajčí v utorok (11. 8.) uviedol, že pred nástupom do škôl aj predškolských zariadení by mali žiaci a študenti odovzdať čestné prehlásenie o tom, že nie sú infikovaní ochorením COVID-19 a tiež, že neboli v zahraničí 14 dní pred nástupom do školy a že sa nezúčastnili na tábore s medzinárodnou účasťou. V prípade, že sa dieťa ocitlo v zahraničí počas tohto obdobia, malo by zostať v karanténe s rodičmi. Rodič by podľa Krajčího mohol na toto dieťa čerpať ošetrovné. „My budeme dávať protinávrh,“ poznamenal Gröhling s tým, že bude robiť všetko preto, aby návrh ministra zdravotníctva neprešiel.

Gröhling uviedol, že 18. augusta budú prezentovať dokument z pohľadu zriaďovateľa aj riaditeľa, aké kroky majú robiť, keď bude v škole identifikovaný prípad nakazenia novým koronavírusom.

„Neplánujeme celoplošne zatvárať školy a mestá, plánujeme na určité obdobie pozastaviť vyučovanie v daných triedach, keď tam bude identifikovaný jeden alebo viacej prípadov,“ priblížil šéf rezortu školstva. Podotkol, že chce, aby sa vyučovanie za prísnych hygienických opatrení začalo 2. septembra. „Nemôžeme si dovoliť na niekoľko mesiacov opäť zatvoriť všetky školy,“ povedal minister.

„V prípade, že budú rodičia s deťmi v zahraničí v rámci zelených zón, je to korektné. Tak máme nastavené pravidlá v celej krajine. Nemyslím si, že by rodič, ktorý bude v červenej zóne, neurobil všetky opatrenia na to, aby zabezpečil zdravie seba a svojho dieťaťa a následne poslal dieťa do školy,“ uviedol minister s tým, že toto mu príde nepredstaviteľné.

Reklama

Šéf rezortu školstva poznamenal, že pozornosť rezort školstva bude venovať aj vysokým školám. „Požiadali sme ministra, aby sme zahraničných študentov, ktorí prídu na vysoké a stredné školy, mohli otestovať na náklady štátu,“ povedal Gröhling s tým, že ide zhruba o 20.000 študentov. Podotkol, že títo žiaci budú otestovaní, pôjdu do karanténneho zariadenia a následne budú môcť pokračovať v štúdiu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali