Globsec: Aj Strache a Salvini a ich strany sú súčasťou ruskej stratégie hybridných vojen

Globsec: Aj Strache a Salvini a ich strany sú súčasťou ruskej stratégie hybridných vojen

Bratislava 9. mája 2019 (HSP/Foto:Screenshot:YouTube)

 

Kto tu je vlastne skutočný demokrat: ten, kto sa demokraciou oháňa na každom kroku, ale silou mocou sa snaží všetkým nanútiť tú svoju pravdu ako jedinú možnú a povolenú? Alebo ten, na koho kričia, že je konšpirátor a dezinformátor, ale kto pritom chce iba to, aby sa smel otvorene hovoriť aj opačný názor?

Ilustračné foto

V utorok sa v Bratislave konala tlačová konferencia mimovládnej organizácie Globsec. Je to nadnárodná organizácia so sídlom v Bratislave, zameraná na otázky bezpečnosti a zahraničnej politiky.

Reklama

Globsec sa prezentuje ako nezávislá organizácia – hoci ťažko povedať od čoho všetkého nezávislá, keďže ideologicky je to extrémne proamerický spolok, mohutne podporovaný ministerstvom zahraničných vecí, z európskych fondov, ale tiež z iných, zrejme aj zahraničných zdrojov (ťažko zistiteľných, keďže na stránke tejto transparentnej organizácie sa takéto informácie nenachádzajú).

Tlačová konferencia bola usporiadaná pri príležitosti vydania publikácie „Hybridné hrozby na Slovensku“ s podnadpisom „Analýza legislatívy, štruktúr a procesov v šiestich tematických oblastiach“. Dvaja z autorov publikácie, Daniel Milo a Katarína Klingová, predstavili vyše stostranovú štúdiu, ktorá podrobne analyzuje problematiku „hybridných hrozieb“ na Slovensku v šiestich oblastiach: 1) kybernetická bezpečnosť, 2) energetická bezpečnosť, 3) strategická komunikácia, 4) zasahovanie zahraničných aktérov a ovplyvňovanie volebných procesov, 5) strategická korupcia a 6) polovojenské a extrémistické skupiny.

Reklama

„Hybridné hrozby, to je súbor metód, z ktorých samostatne žiadna nedokáže dosiahnuť cieľ, ktorý si ich používateľ želá dosiahnuť, ale v ich spoločnom, synergickom pôsobení, ak sú používané cieľavedomo, komplexne a dlhodobo, dokážu nahradiť využitie vojenskej sily,“ uviedol Daniel Milo, vedúci programu Strategická komunikácia organizácie Globsec. Nespomenul, či týmto spôsobom nešíria svoje záujmy a vplyv aj demokratické krajiny, ale tvrdí, že to robí Rusko s cieľom oslabiť celkovú silu a vnútornú konzistentnosť EÚ.

Čo k tomu povedať? Publikácia je to parádna. Títo šikovní mladí ľudia robia vlastne iba jednu chybičku, rovnakú ako všetci nadšení politruci každého historického obdobia: zamieňajú objektívne hľadisko so subjektívnym, vlastnú propagandu s nadčasovou, večnou pravdou.

Totálnu štátnu ideológiu sme tu už kedysi mali a teraz sa tu pokúša usadiť zas. Z pohľadu týchto fanatikov bezvýhradný euroatlantizmus Slovenska je nespochybniteľná, objektívne, až priam vedecky exaktne daná vec, kým každý opačný, alternatívny názor je automaticky chybný, zlý, zvrátený. O tom skrátka nie je možné polemizovať. A práve tí, ktorí by polemizovať chceli, a ich snaha bojovať proti tej jednofarebnej totalite, to sú práve tie „hybridné hrozby“, o ktorých tu je reč.

Ak sa niekto pokúša hovoriť niečo iné, než je tá správna verzia, tak ide o šírenie dezinformácií. Ak niekto chce presviedčať voličov, aby volili iné smerovanie, tak je to ovplyvňovanie volieb. Ak niekto iný chce byť majiteľom ekonomických zdrojov, než tí správni euroatlanťania, tak to je strategická korupcia. Ak niekto poukazuje na hriechy euroatlanťanov, tak tým spochybňuje demokratické procesy. A tak ďalej…

Skrátka, meranie dvojitým metrom je tu hlavným pracovným postupom. Fotografia Putina, ako si podáva ruku s predstaviteľom slovenskej motorkárskej organizácie Noční vlci, je dôkazom ruskej diverzie, ale fotografia Clintonovej, ako sa objíma so škandalóznymi ochechuľami Pussy Riot alebo jej cena pre budúcu slovenskú prezidentku, to je podporou demokracie. Keď alternatívne médium preberie správu, ktorá sa ukáže ako nepravdivá, je to dôkaz, že sa snaží dezinformovať, ale keď to isté urobí mainstreamové médium, tak je to chybička, ktorá sa predsa môže stať. Ak alternatívne médium interpretuje nejakú udalosť z proruského uhla pohľadu, tak je to rafinovaná manipulačná technika „information framing“, ale ak to isté, len z amerického pohľadu robí mainsteam ako absolútny každodenný štandard, tak to je objektívne informovanie. Keď Rusi majú priateľské kontakty so stranami Stracheho či Salviniho, je to to tiež súčasť hybridnej vojny, ale ak majú Američania priateľské kontakty so všetkými disidentmi a opozičnými silami v ktorejkoľvek nepohodlnej krajine, tak to je podpora demokracie. Keď Rusi zriadia špeciálne jednotky informačnej vojny, je to dôkaz agresie, ale ak to isté urobila Američania, je to obrana národných záujmov. A tak ďalej…

Reklama

Do boja proti ruskému vplyvu by sa mali aktívne zapájať aj všetky relevantné zložky štátnej správy, tvrdia globsekári. Nepripomína vám to časy, keď mal každý zväzák a komunista sledovať, či nepriateľská propaganda nezasiahla niektorého spoluobčana? „Momentálne jediným z ústredných orgánov štátu, ktorý aktívnym spôsobom narába s pojmom strategická komunikácia, má od roku 2017 vytvorené špecializované oddelenie, ktoré sa zaoberá strategickou komunikáciou a má vytvorenú koncepciu na strategickú komunikáciu, je jedine ministerstvo zahraničných vecí,“ tvrdí Katarína Klingová, analytička programu Strategická komunikácia organizácie Globsec.

Uvádza tiež, že podľa zoznamu konšpirátori.sk (kto sú oni, že sa na nich Klingová odvoláva ako na autoritu?) je na Slovensku 144 stránok, ktoré aktívne šíria dezinformácie. A varuje: jediné jedno ministerstvo proti 144 konšpiračným stránkam! Predstavte si, aká je to presila… Človek by lajčákovcov takmer poľutoval.

Pravda, niekomu by mohlo napadnúť, či to nie je trochu svojvoľné, že nejaké ministerstvo si bez koordinácie s nadriadenými orgánmi štátu vytvorí vlastnú koncepciu stretegickej komunikácie. Ale vzhľadom na to, že línia ministerstva zahraničia je euroatlantická, tak je to v poriadku – keby bola neutrálna alebo nebodaj proruská, to by samozrejme v poriadku nebolo.

Klingová hovorí: „Najvplyvnejším dezinformačným portálom na Slovensku sú Hlavné správy. Ich taktika je taká, že 85 percent ich kontextu sú tlačové správy prebrané z TASR alebo SITA a zvyšné správy sú prebrané články alebo články aktívnym spôsobom napísané ich autormi, ktoré šíria nejaké dezinformácie alebo proruské naratívy. Väčšina tých dezinformácií už nie je takého charakteru, že je to vyslovený hoax, že je to naozaj blbosť.“

Klingová uviedla ako príklad prebranú správu z agentúry Sputnik z roku 2017, o ktorej tvrdila, že je nepravdivá, ale povedala: „Takéto články sú v poslednom čase už veľmi ojedinelé, samozrejme sa môžu vyskytnúť, viď článok o tom, že v SR sa nachádzajú jadrové zbrane.“ (Takýto článok Hlavné správy nikdy nepublikovali, Klingová asi myslela prevzatý rozhovor s poslancom Marčekom, ktorý povedal iba svoj názor, že by tak mohli USA v budúcnosti urobiť, ak by tu mali základne, pozn. red.)

Reklama

A pokračuje: „Tie články sú zvyčajne napísané tendenčným spôsobom, že vo vás vyvolávajú pocit neistoty, že začínate pochybovať o veciach, ktorým ste verili a začínate rozmýšľať nad tým, či je to naozaj tak. Je to taká šedá zóna, že nie je to ani pravda, nie je to vyslovene lož, ale je to vzbudenie neistoty a vytvorenie ilúzie, že nemôžete veriť napríklad ani polícii.“

Takže, milí čitatelia, na záver článku tu máme od globsekárov poučenie, ako rozpoznať dezinformačné médium, diabolský nástroj hybridnej hrozby. Od seriózneho média ho rozlíšite nasledovne: dezinformační zloduchovia vás navádzajú, aby ste nikomu neverili, ani len polícii, zatiaľ čo seriózny zdroj vás priamo nabáda veriť polícii, vrátane jej najvyšších predstaviteľov – tak ako sme to napríklad videli v médiách pred rokom po Kuciakovej vražde. A kto by azda potreboval, ešte je tu je jedna pomôcka: sledujúc hybridný dezinformačný kanál začínate pochybovať o veciach, ktorým ste verili a začínate rozmýšľať nad tým, či je to naozaj tak. Naopak, seriózne médium je také, pri ktorom o ničom nepochybujete a nad ničím nemusíte rozmýšľať. Veríme, že odteraz už každý z vás tie hybridné dezinformačné hrozby ľahko rozpozná.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali