“Gastrodni sú jedinečné podujatie svojho druhu na strednej škole na Slovensku. Ide o praktickú skúšku našich žiakov, teda najčastejšie hotelákov, ale aj ďalších gastronomických odborov, kde ukazujú svoje zručnosti, ktoré sa naučili počas štúdia na našej škole. Ukazujú, ako zvládajú manažment v praxi, ekonomiku aj rôzne gastronomické trendy,” priblížil predseda Žiackej školskej rady SOŠOaS a predseda Študent- Aliancie stredoškolákov Branislav Gigac.
Návštevníci podujatia si tak počas Gastrodní môžu prezrieť reštaurácie rôzneho zamerania a ochutnať gastronómiu či nápoje z rôznych krajín, jeho súčasťou sú aj ukážky stolovania, módna prehliadka študentov odevného dizajnu či prezentácie študentov kozmetiky a kaderníctva.
Škola je zapojená aj do duálneho vzdelávania, v rámci ktorého má uzatvorené zmluvy s viacerými firmami, najmä z oblasti potravinárskej výroby či gastronómie. “Duálne vzdelávanie pokladáme za veľmi dôležitý prvok pre štúdium na strednej odbornej škole a je veľmi dobré, pretože sa žiaci pripravujú na prax a na to, keď skončia školu. Avšak má aj svoje chyby, pretože to duálne vzdelávanie negarantuje isté pracovné uplatnenie žiaka po skončení štúdia a tu by sa mali poslanci, ale aj vláda zamerať práve na toto. Aby mal žiak garantované pracovné miesto,” ozrejmil Gigac.
Aj v súvislosti so zapojením školy do systému duálneho vzdelávania, v ktorom je viac ako 100 študentov, ju navštívil aj minister školstva Peter Plavčan (nominant SNS): “Toto je ďalšia cesta, ktorú očakávame aj pre budúcnosť, že mladí ľudia tu získajú nielen teoretické vedomosti, ale aj praktické zručnosti na výkon svojho povolania,” poznamenal v tejto súvislosti.
Ako ďalej ozrejmil, projekt duálneho vzdelávania bude maximálne podporovať. “Je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády SR, ktoré obsahuje aj remeslá, prípadne pracovné činnosti, ktoré sa týkajú základných zručností, ako sú murári, mäsiari, inštalatéri a podobne,” dodal.