Gašpar: Ak si polícia nebude istá, kto je v aute, bude dlhšie prenasledovanie

Gašpar: Ak si polícia nebude istá, kto je v aute, bude dlhšie prenasledovanie

Bratislava 22. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Pavel Neubauer)

 

Vedenie polície uvažuje do budúcna nad tým, že ak si policajná hliadka nebude istá, či je v prenasledovanom aute aj niekto iný okrem vodiča, bude sa presadzovať podstatne dlhšie trvajúce prenasledovanie. Vyhlásil to dnes policajný prezident Tibor Gašpar na margo nedávneho prípadu, kedy po policajnom výstrele na unikajúce vozidlo zomrel nevinný spolujazdec

Na snímke prezident Policajného zboru Tibor Gašpar

“Môže ale dôjsť k dopravnej nehode a budeme konfrontovaní, či je to dobré riešenie. Ale nie je problém dať pokyn, aby auto prenasledovali z Michaloviec do Bratislavy,” povedal Gašpar s tým, že auto je zbraň, pred ktorou treba chrániť občanov. “Kladieme si preto otázku, čo uprednostníme. Či ostatných účastníkov cestnej premávky alebo nevinných spolujazdcov. Robíme na tom,” uistil.

Reklama

Gašpar zároveň avizoval aj legislatívne zmeny, úvahu nad rozšírením objektívnej zodpovednosti aj na takéto situácie, prípadne vylepšenie výcviku policajtov. “Sú rôzne situácie, prečo vodič uniká. Nájsť na to jednouchú šablónu v zákone nie je jednouché a neviem, či je to vôbec možné. Rozdelil by som to na dve časti: či je možné legislatívne vylepšiť úpravu pre policajtov, aby sme nevinných vystavili riziku čo najmenej a druhá možnosť, či sa dá vylepšiť výcvik policajtov k tomu, ako používať zbraň v tejto situácii,” dodal.

Opozičný poslanec Ľubomír Galko (SaS) v reakcii uviedol, že dlhšie prenasledovanie vozidla bez streľby v neistých situáciách a rozšírenie objektívnej zodpovednosti navrhol už v stredu (21.6.). “SaS vyslovuje presvedčenie, že v budúcnosti sa podobné tragické prípady, ako sa stal v Hronskom Beňadiku, budú minimalizovať v čo najväčšej miere,” povedal Galko a ocenil tisícky policajtov, ktorí si každý deň poctivo robia svoju prácu.

Reklama

Po streľbe policajtov na unikajúce auto neďaleko Novej Bane zomrel v noci zo soboty na nedeľu (18.6.) 17-ročný mladík. Udalosť sa stala po tom, ako policajná hliadka spozorovala auto, ktoré viedol 19-ročný Michal z okresu Zlaté Moravce. Ten bol polícii známy, keďže už predtým šoféroval motorové vozidlo v čase, keď mal uložený zákaz.

Policajná hliadka preto chcela vodiča zastaviť a skontrolovať. Vybrala sa za autom v smere na obec Orovnica, zapla výstražné zvukové a svetelné znamenie, na ktoré vodič reagoval zrýchlením a následne aj riskantným predbiehacím manévrom. Policajti preto použili niekoľko varovných výstrelov do vzduchu. Keďže vodič nereagoval, použili varovný výstrel na auto. To následne havarovalo neďaleko obce Hronský Beňadik v časti Psiare.

Vo vozidle sa nachádzali ďalšie tri osoby, 16-ročná spolujazdkyňa sediaca vedľa vodiča a dvaja spolujazdci sediaci na zadných sedadlách. Jeden z nich, 17-ročný Tomáš, utrpel zranenie. Policajti privolali rýchlu zdravotnú pomoc, pričom až do príchodu jej posádky sa snažili mladého muža na mieste oživovať. Ten však na mieste zraneniu podľahol.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali