Futbal-ME16: Anglicko remizovalo s Ruskom, zásah polície v Nice a sklamaní Slováci

Futbal-ME16: Anglicko remizovalo s Ruskom, zásah polície v Nice a sklamaní Slováci

Francúzsko 12. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Michal Svítok)

 

V druhom zápase “slovenskej” B-skupiny na EURO 2016 sa medzi futbalistami Anglicka a Ruska zrodila remíza 1:1. Albión poslal v Marseille v druhom polčase do vedenia Eric Dier z priameho kopu, ale ruskí reprezentanti sa odmeny za zlepšený výkon dočkali v nadstavenom čase po hlavičke Vasilija Berezuckého

Svein Oddvar Moen

Reklama

Rusi odohrajú druhý zápas na ME v stredu 15. júna o 15.00 h v Lille proti Slovensku, Angličania nastúpia o deň neskôr v Lens proti Walesu.

B-skupina, 1. kolo:

Reklama

Anglicko – Rusko 1:1 (0:0)

Góly: 73. Dier – 90.+2 Berezuckij, rozhodovali: Rizzoli – Liberatore, Tonolini (všetci Tal.), ŽK: Cahill – Ščennikov, 67.394 divákov.

Zostavy:

Anglicko: Hart – Walker, Cahill, Smalling, Rose – Alli, Dier, Rooney (77. Wilshere) – Lallana, Kane, Sterling (87. Milner)

Rusko: Akinfejev – Smolnikov, Ignaševič, V. Berezuckij, Ščennikov – Neustädter (80. Glušakov), Golovin (77. Širokov) – Smolov (85. Mamajev), Šatov, Kokorin – Dziuba

Reklama

Favorizovaní Angličania sa o úvodný gól snažili od prvých minút. V 7. minúte Walker posunul loptu Lallanovi, ktorý v sľubnej pozícii namieril tvrdú strelu priamo do brankára Akinfejeva. O dve minúty neskôr Alli hlavou predĺžil center na Kanea, ale ten osamotený netrafil loptu. V 22. minúte sa ku krížnej strele v pokutovom území dostal Lallana, jeho krížna strela však minula pravú žrď. Angličania mali v prvom polčase územnú prevahu, ale ani jedna z ich piatich striel smerujúcich na bránku bezgólové skóre nezmenila.

Rusi v druhom polčase vyrovnali hru a dávali si väčší pozor na defenzívu. V 64. minúte mohol otvoriť skóre Smolov, ale technickou strelou tesne obstrelil Hartovu bránu. Anglický kapitán Wayne Rooney nenastúpil na svojom zvyčajnom poste a do šancí sa často nedostával. Jeho príležitosť v 71. minúte však volala po góle, smer jeho strely zmaril výborným zákrokom Akinfejev. Angličania odkliali ruskú bránku v 73. minúte. Priamy kop z hranice pokutového územia ideálne nasmeroval Dier a Akinfejev na loptu nedosiahol – 1:0. Angličania si strážili tesný náskok, ale napokon oň prišli v nadstavenom čase, keď pred brankárom Hartom presne hlavičkoval Berezuckij. Rusi mohli dokonať obrat z ďalšej akcie, ale brankár Hart svoje zaváhanie stihol napraviť.

Hlasy (uefa.com):

Roy Hodgson, tréner Anglicka: “Cítim sa viac ako zdolaný, než po remíze. Nemyslím si, že sme dnes niečo spravili zle.”

Wayne Rooney, kapitán Anglicka: “Náš výkon bol hodný víťazstva. Sme sklamaní, ale máme aspoň bod. Musíme ísť ďalej a vyhrať v ďalšom zápase.”

Reklama

Eric Dier, strelec gólu Anglicka: “Je to sklamanie, pretože sme boli veľmi blízko k víťazstvu v prvom zápase. Myslím si, že by bolo zaslúžené. Môj gól bol pre mňa jedným z najväčších okamihov aké som vo futbale zažil.”

 

Francúzska polícia zasahovala v noci na nedeľu proti násilným futbalovým fanúšikom v meste Nice. Stredisko ležiace pri Azúrovom pobreží sa stalo po Marseille už druhým dejiskom EURO 2016, odkiaľ hlásili vyčíňanie chuligánov.

 

Francúzska polícia zasahovala v noci na nedeľu proti násilným futbalovým fanúšikom v meste Nice. Stredisko ležiace pri Azúrovom pobreží sa stalo po Marseille už druhým dejiskom EURO 2016, odkiaľ hlásili vyčíňanie chuligánov

Výtržnosti v uliciach Nice vypukli pred zápasom medzi Poľskom a Severným Írskom, ktorý sa bude hrať na miestnom štadióne 12. júna podvečer, informovala agentúra AP. Zranenia utrpelo sedem fanúšikov. Zo záberov zverejnených na internete podľa AP vyplýva, že do výtržností sa zapojilo približne 20 osôb.

Starosta Nice, Christian Estrosi, prostredníctvom siete Twitter odsúdil správanie chuligánov, ktoré je podľa neho “neprijateľné a musí byť tvrdo potrestané”. Dodal, že v súvislosti s výtržnosťami v centre mesta polícia zatkla jednu osobu a situácia sa už zdá byť pokojnejšia.

Francúzska polícia musela v sobotu opäť zasahovať aj proti futbalovým fanúšikom v uliciach Marseille, kde sa uskutočnil duel medzi Anglickom a Ruskom, pričom na ich rozohnanie použila slzotvorný plyn a vodné delá. Bitky a výtržnosti v tomto prístavom meste pokračovali už tretí deň za sebou.

 

Brankára slovenskej futbalovej reprezentácie Matúša Kozáčika trápila situácia, ktorá predchádzala prvému gólu Walesu. V 10. minúte si loptu na priamy kop z nebezpečnej vzdialenosti postavil Gareth Bale a “plávajúcou” strelou poslal svoj tím do vedenia. Kozáčik podľa vlastných slov spravil pohyb do ľavej strany, po ktorom mu v kľúčovom okamihu chýbali centimetre, aby loptu smerujúcu po jeho pravej ruke vytlačil.

Reklama

“Vedeli sme, že Bale väčšinou kope priame kopy cez múr. Ja som spravil malý pohyb, ktorý mu stačil na to, aby to kopol do mojej strany. Dokázal, že je to skutočne veľký hráč. Chýbal mi kúsok, ale predsa to nestačilo, aby som strelu chytil. Mrzí ma to, lebo sme hrali dobre. Škoda, že sme nezískali nejaký bodík. Určite by sme si ho za náš výkon zaslúžili,” konštatoval Kozáčik.

Slovenskí futbalisti hrali v prvom polčase v kŕči, strácali ľahké lopty a smerom dopredu nevedeli nič vymyslieť. Až po zmene strán zlepšili pohyb a veľmi im pomohlo dvojité striedanie, keď na ihrisko prišli Adam Nemec s Ondrejom Dudom. Druhý menovaný v 61. minúte vyrovnal po peknej akcii Róberta Maka na 1:1 a Slováci sa dostali na koňa. Kozáčik sledoval ťaženie svojich spoluhráčov a na opačnej strane ihriska tlačil očami loptu do waleskej brány. “Za stavu 1:1 sme útočili a búšili do súpera. Hralo sa prakticky len na jeho polovici. Lenže gól neprišiel a z brejku sme inkasovali druhý gól. Sme smutní, každá prehra mrzí, ale máme pred sebou ešte dva zápasy. Je dôležité, aby sme v nich získali potrebný počet bodov a uhrali postup.”

Kozáčika uchvátila úžasná atmosféra, ktorá vládla v prvom zápase Slovenska na európskom šampionáte. Na vypredanom štadióne v Bordeaux mali síce waleskí priaznivci veľkú prevahu, ale počuť bolo neraz aj tých slovenských. “Atmosféra bola fantastická, našich fanúšikov sme vnímali. Veľmi nám ich prítomnosť pomáhala, škoda, že sme ich nepotešili lepším výsledkom,” dodal Kozáčik.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali