Francúzske protesty sa môžu rozšíriť do Európy

Francúzske protesty sa môžu rozšíriť do Európy

Paríž 29. marca 2023 (HSP/unherd/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Tento víkend sa objavili šokujúce scény z vidieckeho okresu Sainte-Soline v západnom Francúzsku. Policajné vozidlá horeli, zatiaľ čo protestujúci hádzali kamene a zábavnú pyrotechniku. V jednom momente policajti na štvorkolkách použili proti demonštrantom, ktorí nesúhlasili s výstavbou veľkej vodnej nádrže na zavlažovanie fariem, niečo, čo vyzeralo ako taktika ľahkej mobilizovanej pechoty, píše Philip Pilkington pre UnHred

Zamestnanci Louvru na protest zablokovali vstup do múzea
Na snímke turisti čakajú v radoch, keď zamestnanci kultúrnej vetvy francúzskeho odborového zväzu CGT protestujú pred múzeom Louvre vo francúzskom Paríži

K zrážkam v Sainte-Soline došlo po podobných scénach vo zvyšku Francúzska. Pred dvoma týždňami vypukli nepokoje na námestí Place de la Concorde v Paríži, pričom po noci plnej násilia a chaosu bolo zatknutých 120 osôb. Dôvodom týchto protestov neboli vodné diela, ale to, že prezident Emmanuel Macron oznámil zvýšenie veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Reklama

Komentátori rýchlo upozornili, že dôchodky sú vo Francúzsku už dlho horúcou témou, ktorá môže vyvolať protesty a odpor verejnosti. Už v roku 1995 sa v krajine konali masové štrajky proti návrhom na zvýšenie veku odchodu do dôchodku. Takzvaný Juppého plán – pomenovaný podľa Alaina Juppého, vtedajšieho nového premiéra – bol po najväčších masových protestoch od roku 1968 rýchlo odložený. Spolu s vonkajším vnímaním Francúzska ako krajiny s jedinečným sklonom k občianskym nepokojom to väčšine komentátorov poskytuje dostatočný kontext.

Čo má však dôchodková reforma spoločné s nádržou v západnom Francúzsku? Prečo vyzerali scény v Paríži a Sainte-Soline tak podobne napriek tomu, že mali radikálne odlišné príčiny? Čiastočne sa to pravdepodobne dá vysvetliť účasťou krajne ľavicových agitátorov na oboch udalostiach. Toto vysvetlenie však len vyvoláva otázku: Prečo tieto radikálne elementy tak ľahko dokázali vybičovať dav?

Reklama

Možno najlepším spôsobom, ako pochopiť, čo sa deje vo Francúzsku – a prečo to môže mať širší význam pre ostatné európske krajiny – je zamyslieť sa nad tým, kedy sa nedávne protesty vlastne začali. Bez veľkých fanfár vyšli 16. októbra minulého roka do ulíc desaťtisíce Parížanov. Protesty zorganizovali ľavicové opozičné skupiny vrátane tých istých odborových zväzov, ktoré zorganizovali nedávne protesty proti dôchodkovej reforme. Ich obavy? Rastúce životné náklady. Podobné protesty nasledovali aj v januári, keď tisíce pracujúcich pochodovali po celej krajine, aby požadovali riešenie krízy životných nákladov.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že tento problém je už nejaký čas hlavným problémom. Celoeurópsky prieskum uskutočnený v októbri minulého roka ukázal, že väčšina voličov v štyroch najväčších európskych krajinách očakáva v nasledujúcich mesiacoch sociálne nepokoje a verejné protesty v dôsledku rastúcich životných nákladov. Možno tieto prognózy voličov neboli ani tak presné, ako skôr sebanaplňujúce. Zaujímavé je, že prieskum ukázal, že problémy sa vyostrili najmä vo Francúzsku. V Británii a Nemecku každý piaty človek uviedol, že sa s rastúcimi životnými nákladmi vyrovnáva dobre, v Poľsku a Francúzsku tak odpovedal len každý dvadsiaty.

To všetko vedie k záveru, že dôchodky a rezervy môžu byť len urýchľujúcimi faktormi sociálnych nepokojov, ktorých sme svedkami vo Francúzsku. Skutočnou príčinou môžu byť rastúce životné náklady. Prvú udalosť Francúzskej revolúcie – takzvaný Deň dlaždíc – nominálne spôsobili aristokrati, ktorí sa odmietli vzdať svojich daňových privilégií. Udalosti však urýchlil rast životných nákladov, ktorý bol zasa spôsobený slabou úrodou, čo viedlo k vysokým nákladom na chlieb.

To vyvoláva nepríjemnú perspektívu, že to, čo vidíme, nemusí byť len vo Francúzsku. Životné náklady rastú v celej Európe v dôsledku energetickej krízy, ktorú čiastočne spôsobili západné sankcie voči Rusku. Najmä v januári sa vo Francúzsku zvýšili ceny elektriny o 15 %; bez vládnych dotácií by sa zdvojnásobili. Dovoz plynu do Európy je pritom tento rok na historickom minime. Skvapalnený zemný plyn nahradil časť ruského plynu, ale ani zďaleka nie dostatočne. To naznačuje, že nás čaká ťažká zima – pravdepodobne oveľa ťažšia ako tá minulá. To, čo vidíme vo Francúzsku, môže byť začiatkom oveľa väčších sociálnych nepokojov v celej Európe v nasledujúcich mesiacoch.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali