Francúzi sú futbalovými majstrami sveta, Chorvátov zdolali 4:2

Francúzi sú futbalovými majstrami sveta, Chorvátov zdolali 4:2

Moskva 15. júla 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Futbalové Majstrovstvá sveta 2018 vyvrcholili finálovým súbojom Chorvátska s Francúzskom. Francúzi získali titul svetových šampiónov na 21. MS v Rusku. Vo finále v moskovských Lužnikách zvíťazili nad Chorvátskom 4:2 a vybojovali si druhé svetové zlato po roku 1998. O triumfe “Les Bleus” rozhodol vlastný gól Maria Mandžukiča a presné zásahy Antoineho Griezmanna z penalty, Paula Pogbu a Kyliana Mbappého. Chorvátom nestačili góly Ivana Perišiča a Maria Mandžukiča.

Francúzski hráči pózujú s víťaznou trofejou po víťazstve nad Chorvátskom 4:2 vo finálovom zápase Francúzsko – Chorvátsko na MS 2018 vo futbale v Moskve 15. júla 2018.

Na tróne pre svetových šampiónov Francúzi vystriedali Nemcov, ktorí získali svoj štvrtý titul pred štyrmi rokmi v Brazílii. Do akcie sa vo finále dostal prvýkrát aj VAR, ktorý pomohol hlavnému rozhodcovi Nestorovi Pitanovi z Argentíny pri nariadení penalty po ruke Perišiča v šestnástke. Pre Chorvátsko je zisk strieborných medailí najväčším úspechom v histórii, keď vylepšili bronz z MS 1998.

Reklama

Futbalisti Francúzska viedli po prvom polčase nedeľňajšieho finále na 21. MS v Rusku nad Chorvátskom 2:1.

V 18. minúte si strelil vlastný gól Mario Mandžukič, ktorý v šestnástke nešťastne hlavou nadvihol center Antoineho Griezmanna z priameho kopu. Chorváti vyrovnali v 28. minúte vďaka presnej a tvrdej strele Ivana Perišiča. Francúzi strelili druhý gól v 38. minúte, keď Griezmann premenil penaltu po ruke Perišiča v šestnástke, o čom rozhodol VAR.

Reklama

Tréneri finalistov Didier Deschamps a Zlatko Dalič poslali do hry rovnaké základné zostavy ako na semifinále. Obaja tiež na papieri zvolili taktické rozostavenie 4-2-3-1. Na hrote útoku “Les Bleus” tak nastúpil Oliver Giroud, podporovaný duom trojgólových strelcov Kylianom Mbappém a Griezmannom. V zostave Chorvátov nechýbal obranca Ivan Strinič, ktorý musel v semifinále s Anglickom striedať pre zdravotné problémy.

Finále v moskovských Lužnikách viedol hlavný rozhodca Nestor Pitana z Argentíny, jeho asistentmi boli krajania Hernan Maidana a Juan Belatti.

Francúzski hráči oslavujú štvrtý gól Kyliana Mbappeho do bránky Chorvátska vo finálovom zápase Francúzsko – Chorvátsko na MS 2018 vo futbale v Moskve 15. júla 2018.

 

Na snímke chorvátsky hráč Mario Mandžukič strieľa vlastný gól vo finálovom zápase Francúzsko – Chorvátsko na MS 2018 vo futbale v Moskve 15. júla 2018.

Francúzsko – Chorvátsko 4:2 (2:1)

Góly: 18. Mandžukič (vlastný), 38. Griezmann (z 11 m), 59. Pogba, 65. Mbappé – 28. Perišič, 69. Manžukič

Reklama

ŽK: Kante, Hernandez – Vrsaljko.

Rozhodovali: Pitana – Maidana, Belatti (všetci Arg.), 78.011 divákov.

Francúzsko: Lloris – Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez – Pogba, Kante (54. N’Zonzi) – Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) – Giroud (81. Fekir)

Chorvátsko: Subašič – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (82. Pjaca) – Rakitič, Brozovič – Rebič (71. Kramarič), Modrič, Perišič – Mandžukič

Na snímke francúzsky hráč Paul Pogba oslavuje tretí gól do bránky Chorvátska vo finálovom zápase Francúzsko – Chorvátsko na MS 2018 vo futbale v Moskve 15. júla 2018.

 

Reklama
Na snímke chorvátsky hráč Mario Mandžukič (vľavo) v súboji s Francúzom Samuelom Umtitim vo finálovom zápase Francúzsko – Chorvátsko na MS 2018 vo futbale v Moskve 15. júla 2018.

Francúzi pôsobili v úvode dosť nervózne, ich súper ovládol stred poľa a mal loptu viac na kopačkách. Ani obrana sa “Les Bleus” nejavila v takom dobrom svetle ako v predchádzajúcich súbojoch. Chorváti sa ale proti vyčkávajúcemu súperovi nevedeli dostať do čistej šance. Skóre duelu sa prvýkrát menilo v 18. minúte. Griezmanna fauloval pred šestnástkou Brozovič a sám faulovaný poslal center do pokutového územia. Ten nešťastne hlavou nadvihol Mandžukič a Subašič nemal šancu reagovať. Finále sa však otvorilo a hral sa naozaj zaujímavý futbal. Chorváti dokázali vyrovnať v 28. minúte, lopta sa po priamom kope Modriča dostala na zadnú tyč, Vrsaljko ju vrátil, Mandžukič pristrčil až na Perišiča. Ten si ju pred Kantem ešte pripravil a nezadržateľne ľavačkou prepálil všetko čo mu stálo v ceste. V 35. minúte sa prvýkrát vo finále dostal do hry VAR. Po centri Griezmanna na prednú žrď sa lopta odrazila od ruky Perišiča a argentínsky rozhodca Pitana dostal do slúchadiel pokyn pozrieť si situáciu. To aj urobil, pokutový kop nariadil a ten chladnokrvne premenil Griezmann. Chorváti mali v prvom polčase viac držania lopty, aj viac streleckých pokusov, ale do kabín išli na polčasovú prestávku spokojnejší vicemajstri Európy.

Od prvých sekúnd druhého polčasu aktéri na ihrisku ponúkali výborné divadlo, v 48. minúte pohotovo strieľal Rebič, ale brankár Lloris vyrazil na roh. Na druhej strane sa do šance rútil Mbappé, ale bol v uhle a Subašiča neprepálil. V 53. minúte na chvíľku museli finále prerušiť pre inváziu niekoľkých divákov na hraciu plochu. Výborný futbal sa hral aj v ďalších fázach a v 59. minúte na 3:1 zvýšil Pogba, na ktorého opakovanú strelu už Subašič nevedel zareagovať. Pri tejto akcii potiahol na pravej strane Mbappé, jeho center sa od Griezmanna dostal k Pogbovi, ktorého prvú strelu pravou nohou ešte chorvátska obrana zblokovala, ale pri druhej ľavačkou už kapitulovala. Strhujúci priebeh pokračoval, v 61. minúte Pogba z ľavej strany nacentroval, od Matuidiho a cez Girouda už išla lopta na voľného Griezmanna, ale Chorváti v poslednej sekunde odvrátili. No štvrtý gól inkasovali v 65. minúte, keď Hernandez prestrčil z ľavej strany na Mbappého a ten skvele pravou nohou strelou k žrdi vystavil Subašiča opäť do pozície štatistu. Interesantné pasáže hry korunoval chorvátsky gól na 2:4, keď hrubú chybu Llorisa pri malej domov od Umtitiho využil dotierajúci Mandžukič. Balkánci to stále nevzdávali, pokus Rakitiča v 78. minúte išiel mimo, aj vďaka teču francúzskeho obrancu. Nesmierna snaha chorvátskych hráčov síce neustále zamestnávala francúzsku hradbu, tá ale odolávala, hoci miestami so značnými problémami. Do konečného hvizdu sa už skóre nezmenilo, hoci obrovskú šancu nevyužil v nadstavenom čase Pogba,. V Moskve tak naplno prepukla radosť “modrých”.

Na snímke francúzsky hráč Kylian Mbappe.

 

Na snímke chorvátsky hráč Ivan Perišič.

hlasy (zdroj: DPA):

Didier Deschamps, tréner Francúzska: “Je skvelé, že sme dnes dokázali našu mentálnu silu. Zaslúžili sme si vyhrať finále, strelili sme štyri góly. Som nesmierne šťastný. Tvrdo sme pracovali a dostali sme sa aj z ťažkých momentov. Teraz môžu moji hráči najbližšie štyri roky povedať, že sú najlepší na svete. Som tu preto, aby som plnil ciele. Prehra vo finále ME pred dvoma rokmi nás veľmi bolela. Bola to lekcia, pre mňa aj mojich hráčov. Teraz triumf patrí všetkých – tímu, federácii, fanúšikom. Sme hrdí, že sme Francúzi. Nech žije Republika.”

Antoine Griezmann, útočník Francúzska a Hráč zápasu: “Ja ani neviem, kde teraz som. Som však šťastný. Bol to ťažký zápas. Ťažko sme sa dostávali do zápasu, ale zvládli sme to.”

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali