Fico si so Sulíkom vzájomne vyčítali vzťahy s Marianom Kočnerom. Diskusnú reláciu komentoval aj Blaha a Dzurinda

Fico si so Sulíkom vzájomne vyčítali vzťahy s Marianom Kočnerom. Diskusnú reláciu komentoval aj Blaha a Dzurinda

Bratislava 21. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico považuje posun vo vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej za obrovský úspech. “Europoslanec a predseda opozičnej SaS Richard Sulík výsledky vyšetrovateľov v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 privítal, so slovami, že “za výdatnej pomoci zahraničia sa im našťastie darí.”

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico

Expremiér Fico považuje za zázrak, že v takom krátkom čase boli podozriví zadržaní a obvinení. Hovorí však, že na právoplatné odsúdenie si treba ešte počkať. Pri vyjadreniach chce byť preto opatrný. V súvislosti s vraždou novinára podľa Sulíka vyplávalo na povrch množstvo “špiny”. Uviedol, že “mafia nikdy nemala k premiérovi tak blízko, ako k Ficovi”, a že hlavným podozrivým je jeho sused. Tieto prepojenia podľa neho nerobia dobré meno Slovensku v Európe.

Reklama

Fico tvrdí, že väzby na kontroverzného podnikateľa Mariana K. má aj šéf strany SaS. Označil ho za samovraha, pretože sa s ním sám v minulosti stretával. Sulík reagoval, že je jednou z obetí Mariana K. “Snažil sa ma zdiskreditovať. Nechránila ho SaS, ani ja, ale Smer,” povedal. Stretnutie s podnikateľom označil za chybu a doplnil, že sa nemá čoho báť. “Nech sa všetko zverejní,” uzavrel.

Šéf Smeru na otázku, či sa neobáva výsledkov domových prehliadok u podnikateľa a zaistenia materiálov v jeho trezore, odpovedal, že nevie, čoho sa má báť. Jeho oponent mu odkázal, že by sa mal báť “basy”. “Však tam patríte,” uviedol Sulík. Jeho výrok označil Fico za nehoráznosť.

Reklama

Trvá na tom, že vražda novinára bola politicky zneužitá. Aktívnu úlohu v pokuse o zmenu mocenských pomerov po vražde novinára podľa neho zohrali prezident, médiá a mimovládne organizácie. Sulík skonštatoval, že opozícia mala záujem dospieť k predčasným voľbám, ktoré považoval za najkorektnejšie a najlepšie riešenie. Sociálni demokrati podľa Fica zmysel v predčasných voľbách nevidia.

Lídri sa v diskusii dotkli aj návrhu štátneho rozpočtu. Podľa predsedu Smeru-SD sa Slovensku darí výborne, trvá na tom, že štátny rozpočet je vyvážený. Sulík namieta, že rozpočet mal byť v prebytku. Líder liberálov kritizuje vládu predovšetkým za rast verejných výdavkov o 90 percent od roku 2006, považuje to za nebezpečné. Rovnako kritizuje 2,5-percentný odvod pre obchodné reťazce, čím sa podľa neho zvýši cena potravín. Fico sa krízy neobáva. Podľa neho má Slovensko výdavky naplánované tak, že v niektorých oblastiach dosahujú historické maximá.

Počas diskusie sa dotkli aj témy obedov zadarmo, ktoré kritizovalo Združenie miest a obcí Slovenska. “Vždy, keď sa nejaká povinnosť prenáša na obce a mestá, vždy sú kritické. Obce a mestá nikdy nemali toľko peňazí, ako majú dnes,” povedal v tejto súvislosti Fico. “Školstvo treba v prvom rade reformovať,” oponoval Sulík a doplnil, že financovať školstvo treba inak. Podotkol, že deti zo sociálne slabých rodín už obedy zadarmo majú.

V otázke zastropovania veku odchodu do dôchodku sa názory oboch politikov líšia predovšetkým v jeho zakotvení v ústave. Sulík koalícii navrhuje zafixovanie dôchodkového veku zákonom. Dôchodkový vek sa podľa neho má zvyšovať vtedy, ak sa zvyšuje aj priemerný vek života. Fico avizoval, že pokiaľ by sa ústavný strop nepodarilo presadiť, podporí Smer-SD referendum v tejto otázke.

 

Reklama

 

Blaha: Sulík je jedna z Kočnerových obetí

To, že Sulík je vlastne obeťou Mariana Kočnera sme sa v nedeľu dozvedeli v O 5 minút 12 od Richarda Sulíka. Uviedol na Facebooku poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha. “No chápete, čo tam po Kuciakovi a Kušnírovej! Obeť je predsa Riško! Chúďa Riško musel spapkať Kočnerov nedovarený hemendex. Kočnerovi Riško zjavne musel vynášať infošky o voľbe generálneho prokutárora pod hrozbou ťažkého násilia. Veď je obeť! Nechal si lustrovať svojich ľudí v SaS cez Kočnera pod ťažkým nátlakom! Veď je obeť! Ono ho vlastne ku Kočnerovi uniesli a mučili ho tam radostným smiechom a klebetami – on je obeť! All for Richard! Prosím, zapáľte sviečku pre Riška.”

Toto je podľa neho vtip dňa.”Obeť Riško dnes v RTVS fakt “exceloval”. Nielen to, že on ako Kočnerov poskok niekoho obviňuje z prepojení na Kočnera, ale on, preboha, úplne cynicky ignoruje sociálne pomery bežných ľudí. A potom, keď nemá argumenty, posiela svojho oponenta do basy. Ako keby bol v štvrtej cenovej skupine po štrnástom štamprlíku.”

“Viete si predstaviť, že by toto bolo niekedy na čele slovenskej vlády? Človek, ktorý sa správa ako pubertálne decko a bez dôkazov posiela politických súperov do basy? Tento ide niečo vyčítať Kotlebovi? Veď sám sa správa ako posledný fašista! Oponentov do basy? A nie rovno do koncetráku, Sulík? Si sa už dočista zbláznil? Šíriš nenávisť a zlo! Vulgárne a primitívne! A to sa Ti vráti, chlapče! Karma je zdarma.”

Reklama

“Prepáčte, ale takýto primitívny človek je, prosím pekne, líder opozície. Nevie sa správať, nevie sa vžiť do sociálnej situácie ľudí a navyše nevie, čo sa na Slovensku deje.”

Sulík podľa Ľuboša Blahu nevie, koľko na Slovensku trvá materská. “SaS nevie, že na investičné zlato nie je DPH. Nevie, kde leží Žilinský kraj. Sulíkovi vadia dôchodcovia, že vôbec žijú. Nevie, že to bola jeho vládna koalícia, ktorá zvyšovala dane. Nevie, že sám nič pre matky počas svojej vlády neurobil. Jediné, čo vie, je bľakotať, že všetci sú zlodeji a kradnú. A patria do basy. Zatiaľ čo on, svätúšik raňajkuje so “závadovými osobami” a ešte sa hrá na obeť,” pokračuje.

” Doteraz sme všetci vedeli, že Sulík je sociálny netvor, ktorý chce zrušiť sociálne opatrenia Ficových vlád, vrátane vlakov zadarmo či obedov zadarmo. Ale vďaka dnešnej relácii už vieme, že on netuší, ani koľko majú ženy materskú. Jemu to je jedno, jemu na ľuďoch nezáleží.” Sulík podľa slov Blahu nechce viesť normálnu programovú diskusiu medzi ľavicou a pravicou. “Chce vyvolávať nevraživosť, posielať iných politikov do basy, urážať a osočovať. On chce viesť občiansku vojnu, nie politiku. A to je ten najsmutnejší odkaz z nedeľnej diskusie. Sulík prepadol nielen ako politik, ale aj ako človek. Na úplne dno.”

 

 

Durinda to vidí opačne

Diskusnú reláciu, v ktorej sa stretol líder najsilnejšej vládnej strany s lídrom najsilnejšej opozičnej strany okomentoval aj bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. Uviedol, že relácia sa mu páčila.

“Dlho som nevidel tak drsnú debatu v priamom prenose. Richard Sulík ukázal, že sa dokáže postaviť súčasnému systému veľmi tvrdo, čo ma milo prekvapilo,” napísal na sociálnej sieti Dzurinda.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali