Fico adresuje list prezidentke Čaputovej, Danko ruskému ministrovi Lavrovovi

❚❚

Bratislava 10. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico adresoval prezidentke Zuzane Čaputovej otvorený list. Dôvodom je jej rýchla ratifikácia zmluvy SR s USA. List vám prinášame v plnom znení

Fico-Caputova
Na kombosnímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda SMER-SD Robert Fico

Vážená pani prezidentka Slovenskej republiky, rýchlosť, s akou ste včera, 9. februára 2022, ratifikovali Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou SR a vládou USA a ignorovanie zásadných výhrad k tejto Dohode, prehlbuje obavy o vážnosti záväzkov, ktoré máte k cudzím mocnostiam v súvislosti s Vaším zvolením za hlavu štátu.

.

Je nepochopiteľné, že ste sa ani jeden jediný deň nezamysleli nad skutočnosťou, že:

1. Dohodu v NR SR nepodporil ani jeden opozičný poslanec,

.

2. vládna koalícia znemožnila generálnemu prokurátorovi SR osobne predniesť zásadné odborné výhrady k Dohode,

3. vládna koalícia neumožnila vystúpenie 25 opozičných poslancov k danej téme silovým a nedemokratickým rozhodnutím o ukončení rozpravy a že,

4. väčšina občanov SR odmieta prítomnosť ozbrojených síl USA na území SR.

 

Vážená pani prezidentka,

.

svojím včerajším rozhodnutím ste otvorene dali prednosť záujmom USA pred záujmami Slovenskej republiky, krajiny, ktorej ste hlavou. Znenie Dohody, interpretačná doložka vlády USA, odborné stanovisko GP SR, ale aj ďalšie podrobné odborné analýzy potvrdzujú, okrem iného, že:

– Dohoda je jednostranne výhodná len pre vládu USA,

– Dohoda oprávňuje ozbrojeným silám USA minimálne jedenásť rokov bezplatne a úplne kontrolovať slovenské letecké základne v Kuchyni a na Sliači,

– Dohoda poskytuje plné právo vojenským lietadlám USA slobodne pristávať, vzlietať na všetkých letiskách na území SR (teda aj civilných pod kontrolou SR) a slobodne prelietavať nad naším územím bez toho, aby bolo možné do týchto lietadiel vstupovať a kontrolovať ich (to platí aj pre vojenské motorové vozidlá a plavidlá),

– Dohoda oprávňuje armádu USA doviezť bez súhlasu SR na územie SR akýkoľvek zbrojný materiál a muníciu (čl. 4 ods. 2 Dohody hovorí len o informovaní),

.

– Dohoda dáva na území SR v určitých prípadoch prednosť právu USA pred právom SR,

– Dohoda poskytuje príslušníkom ozbrojených síl USA trestnú nepostihnuteľnosť slovenskými orgánmi pri trestných činoch, ktoré spáchajú na našom území s trestnou sadzbou do troch rokov odňatia slobody a pod.

Už len tieto skutočnosti, o ktorých ste boli nepochybne informovaná, Vás mali viesť k podaniu návrhu na Ústavný súd SR, čo ste, žiaľ, na rozdiel od petičnej akcie o predčasných voľbách podpísanej viac ako 600 tisíc občanmi SR, neurobili.

 

Vážená pani prezidentka,

Vaše rozhodnutie dať prednosť cudzím záujmom pred záujmami slovenskými berieme na vedomie. Predmetná Dohoda neprináša Slovenskej republike žiadne výhody, ani vyššiu bezpečnosť a ignoruje čo i len zdanie reciprocity. Vaše konanie nás núti vyvinúť maximálne úsilie na urýchlené zrealizovanie petičnej akcie vedúcej k referendu o zrušení tejto Dohody.

S úctou Robert Fico.

 

List pre Sergeja Lavrova

Predseda strany SNS adresoval otvorený list ruskému ministrovi obrany Sergejovi Lavrovovi.

“Milí priatelia, ak súhlasíte s obsahom tohto listu ministrovi Sergejovi Lavrovovi, prosím zdieľajte ho alebo dajte like. Dovolím si potom do jeho obsahu doplniť počet vás všetkých, ktorí sa pripojíte. V pondelok ho doručím ruskému veľvyslancovi a požiadam o zaslanie nášmu priateľovi Sergejovi Lavrovovi,” informuje Danko a prikladá svoj list:

.

Vážený pán minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, drahý môj priateľ,

rozhodol som sa Vám adresovať po potupe slovenského národa tento otvorený list. Zavesil som ho verejne na sociálne siete.

Na snímke sprava predseda NR SR Andrej Danko počas prijatia ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Lavrova

Sme Slovania. Už veľakrát v histórii sme ukázali svetu svoju silu, no žiaľ je medzi nami veľa zradcov. Ťažko sa mi hľadajú a píšu tie správne slová, no nedá mi, aby som nevyjadril pocity veľkého množstva Slovákov, ktorí nesúhlasia s krokmi súčasnej vlády, ani prezidentky Slovenskej republiky. Na Slovensku v poslednom období eskaluje napätie. Vyvrcholilo to zradou, kedy na našom území budú bezdôvodne cudzie vojská, čo prirodzene neprispeje k ukľudneniu situácie.  Dezinformácie dennodenne ovplyvňujú verejnú mienku Slovákov. Každý deň vidíme totálnu snahu o konflikt a napätie. Množstvo z nás však vidí pravdu.

Zhruba pred 3 rokmi sa na Slovensku začali diať čudné veci. Zo dňa na deň prezidentské voľby vyhrala kandidátka, ktorá nemala spoločenskú podporu, a ktorá bola evidentne financovaná z kruhov, ktoré majú napojenie na zahraničie. Vnímal som vtedajší politický tlak na moju osobu, no napriek tomu som ako predseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda najstaršej politickej strany Slovákov považoval za svoju povinnosť zabrániť podpisu takejto zmluvy. Dnes to žiaľ dosiahli  a na území Slovenskej republiky budú prítomné cudzie vojská.  Viem, že poznáte takéto príbehy aj v iných štátoch hraničiacich s Ruskou federáciou. Mohli by sme hovoriť o Moldavsku a o pokuse v Bielorusku ako aj o iných štátoch. Všade tam dosadili alebo sa pokúsili dosadiť bábkových politikov.

Naše národy prešli ťažkými etapami, no vždy sme mali k sebe blízko. V deväťdesiatych rokoch sme sa vrhli do demokracie. Potlačili sme vedúcu úlohu komunistickej strany a začali sme budovať nové slobodné štáty. Vnímal som, že aj Ruská federácia prešla ťažkým obdobím. Viem, že prebiehajú rokovania USA a Ruskej federácie. Nás, malé štáty žiaľ len pozične využívajú na šachovnici. Niektorí naši občania naleteli, no podstatná časť Slovákov vníma Ruskú federáciu na čele s prezidentom Putinom pozitívne, a to mi dáva silu a presvedčenie ďalej bojovať za pravdu.

.

Drahý môj priateľ, dovoľ mi na záver pár osobných slov. Chcem Ťa ubezpečiť, že podstatná časť slovenského obyvateľstva inklinuje k dobrým vzťahom s Ruskou federáciou. Osobitne vnímame rozvážne kroky prezidenta Ruskej federácie, pána Putina, ktorý vyváženou politikou zmierňuje napätie. Píšem Ti preto, aby si mu tlmočil náš pozdrav a súčasne Ti chcem poďakovať za obetu, ktorú pre mier prinášaš Ty osobne. Želáme veľa síl a zdravia.

Plne si uvedomujem, ako ťažko vnímate utrpenie ruského obyvateľstva na Ukrajine. Verím však, že toto napätie nebude eskalovať do možného konfliktu.

Poviem to jednoducho. Drahý Sergej, hanbím sa za ľudí, ktorí za pár grošov predali našu vlasť. História si také momenty pamätá. Považujem však za svoju povinnosť prostredníctvom Tvojej osoby, adresovať úprimný verejný pozdrav občanom Ruskej federácie. Veľa z nás vidí skutočnú pravdu. Verím, že príde čas, že sa opäť osobne stretneme a budeme pracovať na dobrých rusko-slovenských vzťahoch.

S úctou, Tvoj priateľ Andrej Danko.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali