Festival amatérskych divadiel v Kulturparku

Festival amatérskych divadiel v Kulturparku

Košice 11. novembra 2022 (HSP/Foto:Košické kultúrne centrá)

 

Festival amatérskych divadiel v Košiciach je príležitosťou pre neprofesionálne divadelné súbory prezentovať svoju činnosť pred publikom, ukázať svoj talent a nadanie. Je priestorom na vzájomnú spoluprácu a vďaka pestrej palete divadelných žánrov sa otvára možnosť na inšpiráciu či objektívnu kritiku. Jeho už tretí ročník sa bude konať v dňoch 18. – 20. novembra 2022 v Kasárňach/Kulturparku. Po každom predstavení bude diskusia o hre a krátke zhodnotenie výkonu ochotníkov odborníkmi na divadelnú tvorbu

Pozvánka na festival

Na javisku sa predstavia Celkom malé divadlo: Ako uvariť žabu, Divadlo P. A.: INSTAntná láska, Castellum Cassovia: Komédia osudu, Študentské divadlo Gymnázia na Alejovej v Košiciach: Teta na zjedenie, Divadlo nad vecou: Tak prečo to neskúsiť, Sociálne divadlo Hopi hope: Snehová kráľovná, Konzervatórium Jozefa Adamoviča Košice: ŠtipkaHodín, Lietadlo z pivnice: Lýsistrata a Divadlo KONJA: Krásavica z Leenane.

Reklama

Divadelný maratón odštartuje v prvý deň (18. 11. 2022, 18:00) Celkom malé divadlo zo Starého Tekova s ironicky komediálnou drámou o hľadaní pravdy na dne hrnca Ako uvariť žabu. Priblíži posledný súd ženy, ktorá celý život hľadala úprimnú lásku, ale pritom sa nechtiac ocitla v osídlach mužskej moci a bezohľadnej manipulácie. Košické Divadlo P. A. sa na festivale predstaví s komédiou o tom, ako je internet dobrý sluha, ale zlý pán INSTAntná láska (18. 11. 2022, 20:30). Inscenácia je o bežných ľuďoch, ktorí si budujú svoj virtuálny obraz často vzdialený od toho reálneho. O ľuďoch frustrovaných zo svojho sociálneho statusu či povolania, vybíjajúcich si svoju agresiu v online priestore.

Festival amatérskych divadiel ponúkne divákom v sobotu až tri predstavenia. Castellum Cassovia prinesie historickú drámu Komédia osudu (19. 11. 2022, 14:00). Príbeh inscenácie približuje osud pugila Benedikta. Človeka, ktorý doslova bojuje za spravodlivosť v súdnych dueloch ako zastupujúci vojak jednej zo súdiacich sa strán. Je nebojácny a sebaistý až do momentu, keď súhlasí, že bude zastupovať comesa Jána Obla, miestneho pána a prefíkaného obchodníka.

Reklama

Študentské divadlo Gymnázia na Alejovej ulici v Košiciach obohatí program o komédiu Teta na zjedenie (19. 11. 2022, 16:30). Je o úprimnej i falošnej láske k vlasti, je o obdive všetkého cudzieho, čo nie je slovenské. Súčasne hovorí o osobných cieľoch, ktoré sú často aj nemorálne, lebo hra rieši aj neveru a vypočítavosť, podvod.

Večer bude pódium patriť hercom Divadla nad vecou z Košíc, ktoré sa o priazeň diváka bude uchádzať premiérou drámy Tak prečo to neskúsiť (19. 11. 2022, 19:00). Každý verí, že jeho láska vydrží navždy a ešte predsa len o trochu viac, ako tým druhým. V tejto hre dvojica ľudí rozličného spôsobu života takmer s určitosťou vie povedať, ako dlho vydrží ich vzťah. A to aj napriek tomu, že oňho na začiatku vôbec nestáli.

S rozprávkou Snehová kráľovná (20. 11. 2022, 10:30) príde medzi divákov košické Sociálne divadlo Hopi hope, ktoré sa snaží, aby na jednom javisku vystupovali marginalizované a znevýhodnené skupiny s profesionálnymi a poloprofesionálnymi hercami a umelcami. Cieľom divadla je baviť divákov a poskytnúť im umelecký zážitok.

Konzervatórium Jozefa Adamoviča KONJA v Košiciach sa predvedie mysterióznou tragikomédiou ŠtipkaHodín – ReaperMan (20. 11. 2022, 14:00) na motívy románu Terryho Pratchetta zo sveta Zemeplochy. Smrť sa stáva osobnosťou a dostáva výpoveď zo zamestnania. Živé bytosti na Zemeploche prestávajú umierať. Kolobeh bytia a nebytia je narušený. Existuje cesta z tejto absurdnej situácie?

Slávnu Aristofanovu Lýsistratu v originálnom podaní divadelného zoskupenia Lietadlo z pivnice uvedú (20. 11. 2022, 16:30) študenti Konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach s humorom, piesňami a tancom v boji s aktuálnymi problémami spoločnosti.

Reklama

Posledným predstavením Festivalu amatérskych divadiel bude repríza hry írskeho dramatika Martina McDonagha Krásavica z Leenane v podaní absolventov Konzervatória Jozefa Adamoviča KONJA (20. 11. 2022, 19:00). Divadelná kritika dnes takmer jednohlasne pasuje Martina McDonagha do úlohy prvého veľkého dramatika 21. storočia. Jeho divadelné hry šokujú a okúzľujú neprehliadnuteľným humorom. Melodramatickú túžbu za šťastím umocňuje spletitosť vzťahov postáv, ktoré unikajú pred sivou realitou. Ide o nahliadnutie do temnejšej stránky samého seba, ktorú má niekde hlboko ukrytú každý z nás.

Program festivalu

 

Vstupné:
2€ / 1 predstavenie / zakúpenie online na k13.sk
ZŤP / zdarma

Lístky sa dajú kúpiť aj pred jednotlivými predstaveniami alebo na k13.sk

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Reklama

Redakciu informovala Gabriela Mišurová, PR a Copywriter Výmenníky

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

19:16

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v nedeľu priznal, že situácia ukrajinskej armády na frontovej línii sa zhoršila, a potvrdil, že Rusko v poslednom čase dosiahlo na bojisku viacero úspechov.

19:13

Rakúski colníci objavili 700.000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu. V nedeľu o tom informovalo rakúske ministerstvo financií.

18:06

Ruská priemyselná výroba a investície stagnujú, vývoz tovaru sa naďalej zhoršuje a ziskovosť vo väčšine odvetví klesá. Uviedol to ruský think tank blízky vláde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali