Ferencz: Peniaze z účtov SPP schránkovej firme neodišli, ich blokácia trvá

Ferencz: Peniaze z účtov SPP schránkovej firme neodišli, ich blokácia trvá

Bratislava 13. júna 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Peniaze z účtov akciovej spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) vo výške 30 miliónov eur, ktoré si v exekúcii nárokuje z tzv. Duckého zmeniek schránková firma Stroden Management, neodišli. Uviedol to vo štvrtok na rokovaní Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Vojtech Ferencz, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva (MH) SR

Na snímke Vojtech Ferencz

“Akciovej spoločnosti SPP bolo 20. mája doručené uznesenie exekučného Okresného súdu v Banskej Bystrici o zastavení exekúcie. Spoločnosť Stroden Limited Management však podala 3. júna v zákonnej lehote opravný prostriedok – sťažnosť, a uznesenie o zastavení exekúcie tak nenadobudlo právoplatnosť a blokácia finančných prostriedkov SPP, a. s., trvá,” spresnil.

Reklama

O sťažnosti spoločnosti Stroden Management Limited podľa slov štátneho tajomníka bude rozhodovať Okresný súd v Banskej Bystrici.

“Peniaze z účtu akciovej spoločnosti SPP ale neodišli, stále sú na účte. V súčasnosti sa uskutočňujú dva súdne spory, a to na Najvyššom súde SR o povinnosti SPP, a. s., zaplatiť alebo nezaplatiť približne 30 miliónov eur a druhá vec na Okresnom súde v Banskej Bystrici o sťažnosti na zastavenie exekúcie. Účastníkom týchto sporov je SPP, a. s., Ministerstvo hospodárstva SR ich priebeh pozorne sleduje,” zdôraznil Ferencz.

Reklama

Hovorca SPP Ondrej Šebesta 21. mája informoval o tom, že exekúcia voči SPP za 30 miliónov eur bola zastavená. Rozhodnutie o zastavení exekúcie bolo SPP doručené z exekučného Okresného súdu v Banskej Bystrici v pondelok 20. mája.

Tento pokus cyperskej schránky dostať sa za každú cenu a nezákonným spôsobom k majetku SPP a Slovenskej republiky bol podľa Šebestu neúspešný. Vzhľadom na stav súdneho sporu s cyperskou schránkovou spoločnosťou totiž podľa neho nebolo možné v zmysle zákona vôbec exekúciu voči SPP začať.

Uviedol, že SPP bezprostredne po doručení upovedomenia o začatí exekúcie podnikol všetky kroky na ochranu svojich práv. Podal návrh na zastavenie exekúcie a súčasne podal podnety na preskúmanie zákonnosti postupu relevantných subjektov v tomto exekučnom konaní vrátane podania podnetu na Slovenskú advokátsku komoru, aby preskúmala postup právneho zástupcu cyperskej schránkovej spoločnosti Róberta Lenčéša, ktorý návrh na výkon exekúcie podal. SPP vo veci podal tiež trestné oznámenie.

Šebesta 16. mája informoval o tom, že cyperská schránková spoločnosť Stroden Management Limited pokračuje v nezákonných pokusoch o získanie 30 miliónov eur od spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel. SPP bolo 15. mája doručené upovedomenie o začatí exekúcie a následne boli zablokované finančné prostriedky na bankovom účte, napriek tomu, že je to vyslovene a v príkrom rozpore so zákonom.

Šebesta tiež pripomenul, že Najvyšší súd SR síce v novembri 2018 svojím rozhodnutím priznal pochybný nárok schránkovej spoločnosti so sídlom na Cypre, avšak toto rozhodnutie nie je vykonateľné. SPP totiž v zákonnej lehote podal mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie, ktoré v zmysle zákona zabraňuje možnosti začať voči SPP exekúciu.

Reklama

Šebesta dodal, že právoplatné rozhodnutia, ktoré sú výsledkom niekoľkoročného trestného konania, sú záväzné aj pre obchodnoprávne konanie. Súdy vo všetkých doteraz ukončených sporoch týkajúcich sa tzv. Duckého zmeniek právoplatne rozhodli v prospech SPP.

 

Galek: Dúfame, že súd v prípade exekúcie SPP rozhodne v prospech Slovenska

Poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičnú stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Karol Galek dúfa, že súd vo veci exekúcie na účty spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) v prospech cyperskej schránkovej firmy Stroden Management rozhodne v prospech Slovenskej republiky.

Uviedol to v rámci štvrtkového rokovania hospodárskeho výboru NR SR v reakcii na informácie štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vojtecha Ferencza.

Reklama

“Očakávam, že súd rozhodne v prospech SR. Nemôžeme však zasahovať do právomocí nezávislých súdov. Ako zástupca SR očakávam teda rozhodnutie v prospech SR, ale nebudem nijakým spôsobom zasahovať do rozhodnutí súdov ani ich nebudem komentovať,” spresnil Galek.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali